Ο Δήμος Περιστερίου και η Ένωση Ηπειρωτών Περιστερίου τίμησαν το θρύλο της παραδοσιακής μουσικής ΠΕΤΡΟ ΛΟΥΚΑ ΧΑΛΚΙΑ (Πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το Μπαμπίνη ΙΝ )





Σε μια καταπληκτική λαϊκή Ηπειρώτικη ατμόσφαιρα που πάλλονταν άλλοτε από συγκίνηση και άλλοτε από «Ηπειρώτικο ανασασμό», που στοίχειωνε με το κλαρίνο πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Περιστερίου σε συνεργασία με την Ένωση Ηπειρωτών Περιστερίου προς τιμήν του κορυφαίου Ηπειρώτη κλαρινίστα Πέτρου Λούκα Χαλκιά.






Πάνω από πέντε χιλιάδες άνθρωποι προσήλθαν στο Άλσος Περιστερίου και τίμησαν με την παρουσία τους –περισσότερο ευχαρίστησαν τον Πέτρο Λούκα Χαλκιά για την προσφορά του στο δημοτικό μας τραγούδι και εν γένει στον λαϊκό μας πολιτισμό. 

Η όλη εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό που διάβασε η Μαρίκα Γκόνη.
«Κυρίες και κύριοι
Η αποψινή μας εκδήλωση, προκειμένου να τιμήσουμε τον Πέτρο Λούκα Χαλκιά, τον άνθρωπο - προσωποποίηση της ελληνικής παράδοσης, ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ πως θα εξελιχθεί στην ουσία σ’ έναν ύμνο και μια ωδή στο καθαρό δημοτικό μας πνεύμα. Γιατί είναι γνωστό πως ο Πέτρο Λούκας Χαλκιάς υπηρέτησε και υπηρετεί με καημό, κέφι και μεράκι τη δημοτική μας μουσική και στην ουσία τη διαφύλαξε περιντύνοντάς την με το ισχυρό και ατόφιο ελληνικό πολιτιστικό στοιχείο.
Είναι μια προσπάθεια που έχει σχέση με την ευαισθησία του Δημάρχου Περιστερίου κ. Παχατουρίδη για τον λαϊκό μας πολιτισμό και τον αγώνα που κάνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Περιστερίου για την προώθησή του στην πόλη μας. Και όχι μόνο. Μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας αυτής ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ την αποψινή αυτή εκδήλωση.
Πέτρο Λούκας Χαλκιάς.
Ο θρύλος της Δημοτικής μας Μουσικής.
Κυρίες και κύριοι,
Είναι γνωστό πως οι λαϊκοί οργανοπαίκτες ήταν οι τοποτηρητές της λαϊκής ψυχής και του ζωντανού ελληνικού ρυθμού που χρόνια κυκλοφορούσαν στα ορεινά της Ηπείρου παίζοντας σε πανηγύρια και γλέντια, σε γάμους και σε γιορτές...
Άνθρωποι αγνοί με το ρυθμό στο αίμα και την ψυχή τους βγαλμένο μέσα από κρήνες και πηγές, από ανάσες ανέμων και θροΐσματα δασών.
Ένα κλαρίνο, ένα βιολί, ένα ντέφι κι ένα λαούτο και ένας κελαηδισμός από πτυχές άγνωστες και μακρινές, από πάθη ενός ολόκληρου λαού, που συνόδευε τη νύφη, τραγουδούσε τη φεγγαροπρόσωπη, για κρυφά ερωτικά πάθη- Ξύπνα περδικομάτα μου, κι` ήρθα στο μαχαλά σου. Μαντατοφόροι ενός άλλου πολιτισμού -για μαύρα μάτια χάνομαι για καστανά  πεθαίνω γι' αυτά τα καταγάλανα σχίζω τη γη και μπαίνω....που έχει σβήσει ή έστω ψυχορραγεί μέσα από κακές απομιμήσεις και κακοφωνίες με μικρές πάντοτε εξαιρέσεις.
 Παλιοί οργανοπαίκτες, με τριμμένα παντελόνια και το ίδιο χρονικής σακάκι, πεινασμένοι από φαϊ, όμως μπουχτισμένοι από μεράκι, γύριζαν με το όργανο παραμάσχαλα σε γάμους, βαφτίσια, ονομαστικές γιορτές και πανηγύρια υπηρετώντας τα θελήματα των εορταζόντων και εξυπηρετώντας τις χορευτικές ανάγκες των συμπανηγυριζόντων. 
  Στο πουθενά και χωρίς αγκομαχητό, πάντα με χαμόγελο και ευγένεια έστηναν αληθινό γιορτάσι. Με σεβασμό στην παράδοση υπηρέτησαν και θεμελίωσαν από την πλευρά τους, τον λαϊκό πολιτισμό.
Τραγούδησαν και «πόνεσαν» τους πόνους και τους καημούς του Ηπειρώτη.
  Γνήσιοι, αληθινοί και, φυσικά, αφκιασίδωτοι ζούσαν πραγματικά κάθε μουσική σκηνή, ταυτίζονταν με τον χορευτή, ακολουθώντας μουσικά τα χορευτικά βήματά του, οδηγώντας τον στην κάθαρση που παρείχε η δημοτική μελωδία.
  Κι ούτε τους πέρασε ποτέ από το μυαλό πως έτσι γινόντουσαν σκαπανείς-δημιουργοί του λαϊκού μας πολιτισμού, προστάτες-θεματοφύλακες της μουσικής μας παράδοσης. Θερμοπύλες φύλαξαν!!!
Κι όλα αυτά εντυπώνονται καθαρά στο πρόσωπο του Πέτρου Λούκα Χαλκιά.»
Στη συνέχεια οι παραδοσιακές χορωδίες της Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου και της Ομοσπονδίας Αποδήμων Μουργάναςς απέδωσαν τα τραγούδια «Καλώς ανταμωθήυκαμαν» και «Αλησμονώ και Χαίρομαι».

«Φίλες και φίλοι
Πάντα ο Έλληνας ήταν φιλόξενος, πάντα καλωσόριζε τους επισκέπτες, τους φιλοξενούμενους, τους συγγενείς και οδοιπόρους. Και πάντα στον Ηπειρώτη κυριαρχούσε ο πόνος και η θύμηση της ξενιτιάς.
Αυτά κι αν «τα ύμνησε» με το κλαρίνο του ο Πέτρο Λούκας Χαλκιάς.
Γι’ αυτό αρχίζουμε την εκδήλωσή μας με τα τραγούδια
«Καλώς ανταμωθήκαμαν» και το «Αλησμονώ και χαίρομαι.»
Τα αποδίδουν …οι παραδοσιακές χορωδίες της Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου και της Ομοσπονδίας Αποδήμων Μουργκάνας.»
Ακολούθησε το χορευτικό τμήμα της Ενωσης Ηπειρωτών Περιστερίου απέδωσε τέσσερις Ηπειρώτικους χορούς./
«Ο Ηπειρώτης μεγαλούργησε στο μακρόχρονο περπάτημά του στην μάνα Ήπειρο γιατί αγάπησε το χώμα που πατούσε και την ηπειρώτικη φύση που την αγκάλιασε και την τραγούδησε. Τραγούδι και χορός με την απλότητα του λόγου και το αηδονόπλεκτο παίξιμο του Πέτρου Λούκα Χαλκιά. Το χορευτικό της Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου θα αποδώσει Ηπειρώτικους χορούς».
Στη συνέχεια με μια λιτή ανακοίνωση προσκλήθηκαν όλοι οι κλαρινίστες και έπαιξαν εκ περιτροπής το μοιρολόγι τους, φόρος τιμής στον μεγάλο δάσκαλο.
«Τον Πέτρο Λούκα Χαλκιά υπολήπτονται όλοι οι συνάδελφοί του. Όλα τα κλαρίνα εκ περιτροπής θα τιμήσουν το δάσκαλο, το μουσικό αγκωνάρι της ελληνικής παράδοσης. Όλοι λοιπόν σε ένα μοναδικό, συνεχόμενο μοιρολόγι . Μια βαθιά υπόκλιση, μια τιμή, μια πράξη αγάπης και αποδοχής του Πέτρου Λούκα Χαλκιά»
Ακολούθησε βίντεο με τη ζωή και το έργο του Πέτρου Λούκα Χαλκιά, έργο του Παναγιώτη Τζόκα, αφιέρωμα στον μεγάλο δάσκαλο.
Η πρόσκληση προς τον Τάσο Χαλκιά ήταν εκπληκτική και άκρως συγκινητική.

«Εδώ σωπαίνουν τα πουλιά
λαρώνει όλη η πλάση
οι πέρδικες κρυφοακούν
στης φύσης το γιορτάσι.
Η Ήπειρος φεγγοβολά,
τα ζάβατα θαυμάζουν,
πεύκα, οξιές, βελανιδιές
στο τριζοβόλημά τους.
Νερά διαβαίνουν. 

Ροδόλευκα, καθάρια, ασημένια
και μ’ όμορφο χαιρετισμό βαθιά μας απαντάνε.
Η φύση ημέρεψε,
έγινε όμορφη, γαλανή κι αγία.
Όλα τριγύρω είναι μαγικά.
Η πλάση προσδέχεται
και χαιρετίζει τον Πέτρο Λούκα Χαλκιά»

Κυρίες και κύριοι ο Πέτρος Λούκας Χαλκιάς
Φανερά συγκινημένος μάγεψε κυριολεκτικά με το παίξιμό του το πλήθος, που συνεχώς τον χειροκροτούσε. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η εξής κίνηση. Όλοι οι δεξιοτέχνες κλαρινίστες που συμμετείχαν στην εκδήλωση όσο έπαιζε ο Πέτρο Λούκας Χαλκιάς στεκόντουσαν όρθιοι σε στάση προσοχής. Διακρίναμε χαρακτηριστικά τον Θοδωρή Γεωργόπουλο ο οποίος έκλαιγε. 

Βέβαια η σκηνή όπου τελειώνοντας ο Πέτρο Λούκας Χαλκιάς και ο Σταύρος Καψάλης «σταύρωσαν τα κλαρίνα» σε ένα απερίγραπτο μοιρολόγι που «ανατρίχιασαν ακόμα και οι πέτρες» ήταν κάτι που προκαλούσε έκσταση και Διονυσιασμό.
Ακολούθησε η βράβευση από τον Δήμαρχο Περιστερίου κ. Ανδρέα Παχατουρίδη ο οποίος ευφυώς «ανακοίνωσε» ότι το 2034 που θα συμπληρώνονται εκατό χρόνια ζωής του Πέτρου Λούκα Χαλκιά, «θα είμαστε εδώ και πάλι θα τον βραβεύσουμε».
Η εκδήλωση τέλειωσε με τραγούδι. 
Έπαιξαν κλαρίνο οι εξήςΣταύρος Καψάλης, Νίκος Φιλιππίδης,
Δόκιμος Χαραλάμπους, Θοδωρής Γεωργόπουλος,Γιώργος Κωτσίνης , Δημήτρης Ζιάγκας και Τάσος Μαγκλάρας
Τραγούδησαν Παγώνα Αθανασίου,Δημήτρης ΚαλογήρουΗλίας ΚόντηςΓιώργος ΚόντηςΚων/νος ΚόντηςΑντώνης ΚυρίτσηςΘωμάς ΚυρίτσηςΛευτέρης Κωνσταντίνου,Ανδρέας Μετσοβίτης, Κώστας ΜήτσηςΠαπαναστάσηςΧρήστος ΠότσηςΒαγγέλης ΤόρηςΣάββας ΣιάτραςΔημήτρης Τζουμερκιώτης.Λευκοθέα Φιλιππίδη.


Συμμετείχαν  οι παραδοσιακές χορωδίες της Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου και της Ομοσπονδίας Αποδήμων Μουργκάνας.
Χόρεψαν τα Τμήματα Παραδοσιακών Χορών της Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου. 

Κείμενα Επιμέλεια: Χρήστος Τούμπουρος
Παρουσίαση: Μαρίκα Γκόνη


Η εκδήλωση καλύφθηκε τηλεοπτικά και βιντεοσκοπήθηκε από τον Παντελή Σούλη για την εκπομπή «Κοντά στην Παράδοση»








 









 






























 





























 







































 




 

















Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................