Το Αρχαίο Θέατρο Πλευρώνα



Το αρχαίο θέατρο της Πλευρώνος, το οποίο χρονολογείται στα μέσα περίπου του 3ου π.Χ. αιώνα, καταλαμβάνει την δυτική πλευρά του τετραγώνου που σχηματίζεται από τα τείχη της αρχαίας πόλης και είναι κτισμένο σε φυσική πλαγιά. Εκτός από τη διαμόρφωση του εδάφους, σημαντικό ρόλο στην επιλογή της θέσης του θεάτρου έπαιξε ασφαλώς και η μαγευτική του θέα, που φτάνει μέχρι τα νησιά Κεφαλλονιά και Ζάκυνθο.


Κοίλο
Το Κοίλο διατηρεί σήμερα μόνο 10 σειρές εδωλίων από τις 15 που είχε πιθανότατα την εποχή της κατασκευής του. Τα εδώλια χωρίζονται με 6 κλίμακες σε 5 συνολικά κερκίδες και είναι κατασκευασμένα από ασβεστόλιθο. Τα χώματα του κοίλου συγκρατούν εξαιρετικής κατασκευής αναλημματικοί τοίχοι από μεγάλους ορθογώνιους και πολυγωνικούς δόμους.
Ορχήστρα
Δεν διαπιστώθηκε ύπαρξη περιμετρικού αγωγού γύρω από τη χωμάτινη ορχήστρα, η διάμετρος της οποίας έφθανε τα 10, 70 μέτρα.
Σκηνή
Το θέατρο της Πλευρώνος κατ' άλλους ερευνητές ξεχωρίζει κυρίως για την πρωτοτυπία της σκηνής του, στην οποία έχει με μεγάλη επιτυχία ενσωματωθεί ένα τμήμα του αρχαίου τείχους. Ως σκηνικό οικοδομικό έχει χρησιμοποιηθεί ένας υψηλός πύργος της οχύρωσης. Αριστερά και δεξιά του πύργου, πάνω στην παρειά του τείχους προστέθηκαν δύο πλευρικά δωμάτια, τα παρασκήνια που προεξείχαν προς την πλευρά της ορχήστρας.
Μεταξύ των παρασκηνίων βρισκόταν η αποτελούμενη από 6 ημικίονες και δύο γωνιαίους πεσσούς κιονοστοιχία του προσκηνίου, στο μέσο της οποίας ανοιγόταν μια θύρα. Το ύψος του προσκηνίου υπολογίζεται σε 2,50 περίπου μέτρα.
Η παράλληλη προς τις παρόδους τοποθέτηση των παρασκηνίων είναι ακόμη μια ιδιομορφία του θεάτρου της Πλευρώνος, που συναντάται μόνο στα θέατρα της Θήρας και της Βαβυλώνας.
Η αρχαία Πλευρών σήμερα, πέτρες σκόρπιες, μάρμαρα σπασμένα, συντρίμμια, πολύτιμα μέλη ενός φωτοβόλου πολιτισμού, στέκεται αγέρωχη, περήφανη, καρτερώντας στωικά τον ερευνητή, μελετητή, αρχαιολόγο που με ζήλο ψυχής, με ευαισθησία και μεράκι θα σκύψει ευλαβικά πάνω στα ιερά αυτά ερείπια προκειμένου να φέρει στο φως ιστορικές μνήμες θαμμένες από το χρόνο.


Παναιτωλοακαρνανική  Συνομοσπονδία.
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................