Δασικοί Χάρτες: Οι αλλαγές συμφέρουν τους αγρότες, λέει το Υπ. Περιβάλλοντος




Θετικές αλλαγές για τους αγρότες με τον νόμο για τους δασικούς χάρτες υπόσχεται το Υπουργείο: “Δυνατότητα για νομιμοποίηση της χρήσης γης με έκπτωση πάνω από 80%, σε 100 δόσεις και με ελάχιστη μηνιαία καταβολή τα 30 ευρώ”.



Θετικός θα είναι ο αντίκτυπος για τους αγρότες, μετά τις αλλαγές που προκύπτουν από τον νέο νόμο για τους δασικούς χάρτες, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος. 


Μεταξύ άλλων ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι ένα μεγάλο ζήτημα που προκύπτει από τους δασικούς χάρτες είναι ότι αποκαλύπτονται εκχερσώσεις και καλλιέργειες σε περιοχές που επιδοτούνται, περιοχές που το 1945 ήταν κάτω από τη δασική νομοθεσία. “Εδώ λοιπόν τίθεται ένα ζήτημα επιστροφής των χρημάτων των επιδοτήσεων και αναστολής της γεωργικής καλλιέργειας”, εξήγησε ο ίδιος.

Ωστόσο, όπως τόνισε, με τον πρόσφατο νόμο του Απριλίου για τους δασικούς χάρτες "δίνεται η δυνατότητα στους γεωργούς με έκπτωση που ξεπερνά το 80%, σε 100 δόσεις και με ελάχιστη μηνιαία καταβολή τα 30 ευρώ να νομιμοποιήσουν τη χρήση. Το μόνο που χρειάζεται είναι η βεβαίωση της επιδότησης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Με αυτό τον τρόπο οι αγρότες νομιμοποιούν την αγροτική χρήση, χωρίς τη διαδικασία των αντιρρήσεων. Οι αγρότες λοιπόν που στην περιοχή τους έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες θα πρέπει έως τις 12 Ιουνίου να προσέλθουν στα Δασαρχεία και να αιτηθούν την νομιμοποίηση αλλαγής χρήσης".


Ως προς το κόστος της αλλαγής χρήσης ένας αγρότης θα έπρεπε να καταβάλει με το προηγούμενο καθεστώς 4.000 ευρώ εφάπαξ, για έκταση 5 στρεμμάτων. Με τις νέες ρυθμίσεις του ΥΠΕΝ ο ίδιος αγρότης θα πληρώσει 600 ευρώ, σε 100 δόσεις, με ελάχιστη τιμή δόσης το 30 ευρώ μηνιαίως, ποσό που μπορεί να υποστηρίξει το αγροτικό εισόδημα. Έτσι, "ανοίγει ο δρόμος ώστε οι αγρότες να τακτοποιήσουν τις εκτάσεις τους, να επιδοτούνται νόμιμα και να αναγνωριστούν ως γεωργικά εκμεταλλεύσιμες οι εκτάσεις τους στους δασικούς χάρτες". Αν και η συγκεκριμένη διαδικασία νομιμοποίησης προβλεπόταν ήδη από το προηγούμενο νομικό καθεστώς, εντούτοις η μεγάλη γραφειοκρατία και το υψηλός κόστος την καθιστούσαν έως σήμερα ανενεργή.

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι "οι δασικοί χάρτες δεν δημιουργούν εμπόδια στην γεωργία, αρκεί η γεωργία να γίνεται νόμιμα και οργανωμένα, διότι αποτελεί μαζί με την εργασία κρίσιμο στοιχείο της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Και βέβαια θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι οποιαδήποτε τροποποίηση χρήσης πέραν της γεωργικής σημαίνει αυτομάτως παύση της έγκρισης επέμβασης, η οποία επιστρέφει άμεσα στην ευθύνη του Δημοσίου", επεσήμανε ακόμη ο Αναπληρωτής ΥΠΕΝ.
ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................