Έρχεται τον Μάρτιο η λειτουργική Ολυμπία, τα προβλήματα και τα μεγάλα τεχνικά

Σε αγώνα δρόμου έχει μετατραπεί η ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού στο τμήμα Κόρινθος-Πάτρα. Στη δημοσιογραφική αποστολή που υπήρξε τη Δευτέρα, έγινε εκτενής αναφορά στην πρόοδο του έργου και τα προβλήματα τα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν. Το ypodomes.com ήταν εκεί και κατέγραψε για εσάς την πρόοδο των έργων.
Το πρώτο σημαντικό στοιχείο για τους χρήστες του δρόμου είναι η τμηματική λειτουργία τουΚιάτο-Ξυλόκαστρο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου σύμφωνα με τους κατασκευαστές. Πρόκειται για ένα τμήμα της Ολυμπίας Οδού μήκους 14χλμ το οποίο προχωρά με γρήγορους ρυθμούς.


Από εκεί και έπειτα η εικόνα κατά μήκος του δρόμου δείχνει αλλού προχωρημένη και αλλού ανώριμη με την επισήμανση όμως των στελεχών της εταιρείας ότι στις 31 Μαρτίου 2017 θα έχουμε τη λειτουργική Ολυμπία Οδό. Η πρόοδος του έργου έχει φτάσει το 88% στα τέλη Νοεμβρίου. Η χρονοαπόσταση Αθήνα-Πάτρα θα διανύεται σε περίπου 2 ώρες άνετης, γρήγορης και ασφαλούς οδήγησης. 
Στις μεγάλες εκκρεμότητες έχουμε μία αρχαιολογική ανασκαφή στο Καμάρι Κορινθίας σε μήκος 500μ που εξακολουθεί να υπάρχει, 2 απαλλοτριώσεις στις Καμάρες και τον Κόμβο του Ρίου που είναι περίπλοκος. Αυτά τα 3 σημεία ίσως μας απασχολήσουν ακόμα και μετά την οριστική προθεσμία του Αυγούστου.
Προς το παρόν ο χρήστης του δρόμου έχει σε πολλά σημεία την εικόνα του "χάους". Εργοτάξια, με δρόμο στην κυκλοφορία, τμήματα που αλλού δείχνουν πολύ προχωρημένα και αλλού σε πιο πρώιμο στάδιο. Οι άνθρωποι της Κοινοπραξίας πάντως δείχνουν αποφασισμένοι να φουλάρουν τις μηχανές για να λειτουργήσει η Ολυμπία μέχρι την Πάτρα έστω και με ατέλειες. Θα πρέπει πάντως να αναφερθεί η ιδιαιτερότητα της Ολυμπίας Οδού στην κατασκευή της καθώς στο 85% του δρόμου κυκλοφορία και έργα συνυπάρχουν.
Η κατασκευή της Ολυμπίας Οδού ήταν το πιο δαπανηρό από τα 4 έργα στους αυτοκινητόδρομους με 1,48δις. Ευρώ, ποσό στο οποίο δεν συνυπολογίζονται οι αποζημιώσεις για την επιτάχυνση των έργων και την καθυστέρηση που υπήρξε από απαλλοτριώσεις.
Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΡΑΓΓΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΑΣ
Πρόκειται για την κατασκευή της μεγαλύτερης Σήραγγας στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα και την τρίτη μεγαλύτερη στη χώρα πίσω από την Σήραγγα Τεμπών (6χλμ) και τη Σήραγγα Δρίσκου (4,5χλμ) στην Εγνατία. Η Σήραγγα Παναγοπούλας δεν είναι δίδυμη σήραγγα με το ίδιο μήκος σε κάθε ρεύμα κυκλοφορίας. Στο ρεύμα προς Πάτρα το μήκος της είναι 3χλμ ενώ στο ρεύμα προς Αθήνα είναι 3 συνεχόμενες σήραγγες με 500μ, 500μ και 4.000μ αντίστοιχα.
Θα παρακάμπτει τον ορεινό όγκο της Παναγοπούλας που είναι από τα πλέον δύσκολα σημειά στο έργο καθώς έρχεται σε άμεση επαφή με τη θάλασσα και αντιμετωπίζει σοβαρά θέματα κατολισθήσεων.
Μια ακόμη ιδιαιτερότητα των έργων της περιοχής αυτής είναι ότι παράλληλα, πολύ κοντά και κάτω (σε υψομετρική διαφορά 10-25 μέτρα) από τις σήραγγες του αυτοκινητοδρόμου κατασκευάζονται και οι σήραγγες του σιδηρόδρομου, κάνοντας το έργο τεχνικά ακόμη πιο δύσκολο. Στο σημείο που τέμνονται οδική και σιδηροδρομική σήραγγα η υψομετρική διαφορά είναι 10 μέτρα. Αξίζει να αναφέρουμε πως η δίδυμη σιδηροδρομική Σήραγγα Παναγοπούλας θα έχει μήκος 4,5χλμ.
Ο ΚΟΜΒΟΣ ΡΙΟΥ
Εδώ είναι το δεύτερο μεγαλύτερο τεχνικό στην κατασκευή της Ολυμπίας. Πρόκειται για ένα περίπλοκο Ανισόπεδο Κόμβο 3 επιπέδων, ο οποίος στην τελική του μορφή θα δεσπόζει στην κατασκευή. Θα παρέχει στους οδηγούς 8 διαφορετικές κατευθύνσεις με τις βασικές 4 να είναι από/προς την Αθήνα και από/προς την Πάτρα. Στο τέλος Μαρτίου θα ολοκληρωθούν οι 2 συνδέσεις από/προς Αθήνα.
ΟΙ ΕΜΠΛΟΚΕΣ ΜΕ ΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ
Εδώ έχουμε μία καλύτερη εικόνα. Σχεδόν στο σύνολο τους οι εμπλοκές με το Σιδηρόδρομο έχουν λυθεί και τα προβλήματα έχουν μείνει στο παρελθόν. Σε αυτό βοήθησε η συνεργασία με την ΕΡΓΟΣΕ και τη ΜΕΤΚΑ που έχει αναλάβει τα σιδηροδρομικά έργα στο μέτωπο από Κιάτο μέχρι Ροδοδάφνη. Τα σημεία που υπάρχουν εμπλοκές είναι το Περιγιάλι, το Καθαρονέρι, το Μελίσσι, η Συκιά, το Ξυλόκαστρο, το Δερβένι, οι Καμάρες και το Ρίο
ΤΙ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ
Στα τέλη Μαρτίου θα έχουμε τη λεγόμενη λειτουργική Ολυμπία. Θα λειτουργήσει όλο το τμήμα από την Ελευσίνα μέχρι το Κιάτο (ήδη σε κυκλοφορία) μαζί με το τμήμα Κιάτο-Ρίο-Παράκαμψη Πάτρας. Μαζί θα λειτουργήσουν επίσημα και όλοι οι μετωπικοί και πλευρικοί σταθμοί διοδίων. Στους μετωπικούς σταθμούς εκτός από εκείνους της Ελευσίνας, του Ισθμού και του Κιάτου θα λειτουργήσουν και οι σταθμοί σε Ελαιώνα και Ρίο. Το κόστος των διοδίων για το ταξίδι Αθήνα-Πάτρα θα ανέρχεται σε 11,5 ευρώ.
ΤΙ ΜΕΝΕΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΑΡΤΙΟΥ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Τα γνωστά σημεία σε Δερβένι, Καμάρι, Καμάρες, Ρίο, και Αραχωβίτικα. Τα σημεία αυτά θα δοθούν τμηματικά μέχρι τον Αύγουστο συνολικού μήκους 8χλμ. Σχετικά με το Καμάρι η υπόθεση έχει εξεταστεί στο ΚΑΣ και αναμένεται η απόφαση με την οποία θα λυθεί η εκκρεμότητα και σε αυτό το σημείο.
ΤΙ ΜΕΝΕΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 2017
Η ολοκλήρωση του Κόμβου Ρίου. Αμφιβολίες υπάρχουν και για τις απαλλοτριώσεις στις Καμάρες.
ypodomes.com
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................