ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΑΦΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ


Του Άρη Μπιτσώρη



Στη νότια πλευρά της εκκλησίας του νεκροταφείου μας υπάρχουν δύο περίτεχνοι, πέτρινοι  πυραμιδωτοί τάφοι. Με το πέρασμα των χρόνων ρίζες δέντρων που φύτρωσαν από κάτω ή παραπλεύρως αποσυναρμολόγησαν τη θεμελιοδομή τους, διέρρηξαν τους αρμούς με αποτέλεσμα πολλοί ορθογωνιόλιθοι από τους οποίους είναι κατασκευασμένοι να σκορπίσουν δεξιά κι αριστερά. Κάποιοι από αυτούς τους πελεκημένους λίθους ενσωματώθηκαν σε νεότερα μνημεία και  άλλοι μισοσκεπάστηκαν με μπάζα ή βρίσκονται πεταμένοι εδώ κι εκεί.

Παρόλα αυτά ο πρώτος τάφος είναι σχεδόν αρτιμελής ενώ από τον δεύτερο λείπουν περισσότερα κομμάτια.

Ο HANS KRISTIAN ANTERSEN περιγράφοντας τις εντυπώσεις του από την επίσκεψή του, το 1841,  στην Ελλάδα γράφει ότι είδε στον Πειραιά τον τάφο του Μιαούλη, η περιγραφή του μοιάζει με αυτή των τάφων της Μπαμπίνης.
                Οι τάφοι αυτοί, επειδή βρίσκονται δίπλα στην εκκλησία,  αποτελούν κτητορικά μνήματα επιφανούς οικογένειας που πρωτοκατοίκησε στο χωριό. Το πιθανότερο είναι να ανήκουν στην οικογένεια Μπαμπίνη που μετεξελίχτηκε σε Μπαμπινιώτη.

Επειδή οι τάφοι αυτοί αποτελούν σημαντικά μνημεία του τοπικού μας πολιτισμού και, απ’ όσο γνωρίζω όμοιοί τους δεν υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή του Ξηρομέρου, πρέπει να προστατευτούν και να συντηρηθούν.
Εύχομαι να  υπάρξει ευαισθητοποίηση γι’ αυτό το θέμα και κάποιος ή κάποιοι να χρηματοδοτήσουν την αποκατάστασή τους.
               
ΠΡΟΤΑΣΗ
Προτείνω ο πρώτος τάφος να ανακατασκευαστεί στο σημείο που βρίσκεται. Ο δεύτερος να μεταφερθεί στο μουσείο και να αποτελέσει έκθεμα μαζί  με τις τέσσερις τοξοειδείς στήλες, από σμιλεμένη πέτρα, που προέρχονται από τάφους  του τέλους του 19ου και των αρχών του 2ου αιώνα και κινδυνεύουν να καταστραφούν.

Παραθέτω σκίτσο και φωτογραφίες.





EN ΜΠΑΜΠΙΝΗ Φ 48



Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................