Ολόκληρη η συνέντευξη του Προέδρου της Τ.Κ Μπαμπίνης Θεόδωρου Χ.Ζαρκαδούλα








Στην εφημερίδα ΑΙΧΜΗ Αιτωλοακαρνανίας
της ΒΑΣΩΣ ΒΗΤΑ


Ο Πρόεδρος αναφέρετε  στα προβλήματα και τις ελλείψεις που παρουσιάζει η Μπαμπίνη, καθώς και την προσπάθεια των κατοίκων για επιβίωση μετά το σταμάτημα της καπνοκαλλιέργειας.

Διαβάστε:




Μπαμπίνη

Κατ’ εξοχήν καπνοπαραγωγικά ήταν όλα τα χωριά και τώρα πλέον, που πρόκειται να σταματήσουν οι επιδοτήσεις από τα δικαιώματα, βρίσκονται σε αδιέξοδο, αφού δεν κατάφεραν να στραφούν σε άλλα είδη καλλιεργειών. Στη Μπαμπίνη, το χωριό δυο υπουργών και ενός βουλευτή, η καθημερινότητα κυλάει δύσκολα. Απ’ τη Μπαμπίνη κατάγεται ο πρώην βουλευτής, Γ. Παπαδημητρίου, που διετέλεσε υπουργός Μεταφορών το 1986, επί κυβέρνησης Α.Παπανδρέου ενώ από το ίδιο χωριό έλκει την καταγωγή του και ο πρώην υπουργός Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτης. Σήμερα η Μπαμπίνη έχει και το δικό της εκπρόσωπο στη Βουλή Κ. Μπαρμπαρούση. Είναι όμως και το χωριό των ηλικιωμένων, αφού η ανεργία πλήττει τους νέους που έχουν φύγει για τα μεγάλα αστικά κέντρα για μια καλύτερη ζωή.
Όπως λέει ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Θόδωρος Ζαρκαδούλας, οι περισσότεροι κάτοικοι είναι άνω των 60 ετών, συνταξιούχοι του ΟΓΑ. Βέβαια και εδώ, όπως και σε πολλά άλλα χωριά της χώρας, παρατηρείται τάση επιστροφής και ήδη 5-6 άτομα πήραν το δρόμο αυτό, χωρίς όμως να έχουν βρει ακόμα απασχόληση. Παρόλο που προσπαθούν να δουλέψουν στη γη τους, δεν μπορούν διότι μια καλή αγροτική ή κτηνοτροφική μονάδα χρειάζεται κεφάλαια που δεν διαθέτουν, αλλά απ’ ότι φαίνεται διάθεση στήριξης δεν έχει ούτε η πολιτεία. «Από τότε που σταμάτησαν τα καπνά, που ήταν το βασικό προϊόν καλλιέργειας, το χωριό μας έχει γίνει φτωχό» υπογραμμίζει ο πρόεδρος...
Σήμερα διαθέτει ένα ζωικό κεφάλαιο  περίπου στα 4.000-5.000 αιγοπροβάτων, από τα οποία οι κάτοικοι  προσπαθούν να ζήσουν εκμεταλλευόμενοι και τις εκτάσεις τους για την παραγωγή ζωοτροφών .Το κακό είναι ότι δεν κάνουν και καμιά συνεταιριστική προσπάθεια, ώστε να εξασφαλίζουν καλύτερες τιμές στα προϊόντα προφανώς γιατί δεν υπάρχει  συνεννόηση μεταξύ τους, ώστε να ακολουθήσουν τις επιταγές της εποχής.
Ένα αρνητικό επίσης στοιχείο είναι ότι δεν υπάρχουν υποδομές άρδευσης , εκτός από τις λεγόμενες λούτσες ,οι  οποίες είναι οι δεξαμενές συλλογής όμβριων υδάτων για το πότισμα. Τελευταία  μόνο έχει ξεκινήσει  στροφή προς την ελαιοπαραγωγή, αλλά και αυτή βρίσκεται  σε αρχικό στάδιο. Ταυτόχρονα φυτεύτηκαν και λίγα αμπέλια και παρόλο που η περιοχή φημίζεται  για το ευνοϊκό  κλίμα σε ότι αφορά στην ποιότητα του κρασιού , οι αγρότες δεν αποφασίζουν να στραφούν σε τέτοιου είδους  καλλιέργεια, Η ατυχία της Μπαμπίνης ήταν  ότι δέχθηκε μεγάλο πλήγμα από τις πυρκαγιές του 2007 και του 2011 και σήμερα προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της, ξεκινώντας και πάλι από την αρχή, αφού οι κάτοικοι  έχασαν πολλά ζώα, αλλά και αποθηκευμένες ζωοτροφές. Ταυτόχρονα όμως αντιμετωπίζουν και πρόβλημα  ύδρευσης λόγου του κακού δικτύου με αποτέλεσμα το χωριό να μένει κατά διαστήματα  για αρκετές μέρες χωρίς νερό. Προβλήματα υπάρχουν και στη καθαριότητα. Αφού για 300 κατοίκους αντιστοιχούν μόνο 3 κάδοι. Έτσι συχνά παρατηρούνται σε πολλά σημεία του χωριού  μικρές χωματερές, καθώς οι κάτοικοι επιλέγουν  τα σημεία που τους εξυπηρετούν και αφήνουν τα σκουπίδια τους . Για το θέμα της καθαριότητας βέβαια  ευθύνονται  και οι ίδιοι, καθώς πολλοί δεν εγκαταλείπουν τη νοοτροπία εναπόθεσης σκουπιδιών σε ρέματα και χαράδρες. Αρκεί μια επίσκεψη στα χωριά του Ξηρομέρου για να δει κανείς πολλά σημεία στις άκρες του δρόμου που αποτελούν  μικρές χωματερές.


Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................