Αντώνης Κυρίτσης: Ο Αυθεντικός ερμηνευτής της δημοτικής παράδοσης


Ο Αντώνης Κυρίτσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στον χωριό Κοσκινάς του νομού Καρδίτσας, όπου μαζί με τα δύο του αδέρφια Κώστα και Νίκο αποτελούσαν τα μέλη μιας αγροτικής οικογένειας. Ο πατέρας του Θωμάς ήταν δάσκαλος και ψάλτης και από εκείνον πήρε τα πρώτα ακούσματα βυζαντινής μουσικής.




Από παιδί άκουγε τα δημοτικά τραγούδια και συχνά άκουγε την μητέρα του Φωτεινή στο σπίτι να τραγουδάει. Στο Δημοτικό σχολείο με την προτροπή των δασκάλων του και των συγχωριανών του άρχισε να τραγουδάει.
 Aφού τελείωσε το Γυμνάσιο ο διακαής του πόθος ήταν να γίνει δάσκαλος αλλά με τον ερχομό του στην Αθήνα το 1964 τον κέρδισε το τραγούδι και έτσι σπούδασε Βυζαντινή Μουσική και Ορθοφωνία.
Τις πρώτες του εμφανίσεις ο Αντώνης Κυρίτσης τις έκανε με το τοπικό συγκρότημα του συγχωριανού του Θανάση Κορομπούλα με τον οποίο πήγαινε σε γάμους και πανηγύρια της περιοχής. Αργότερα στο στρατό, έχοντας το μπουζούκι του μεγάλου του αδερφού άρχισε να τραγουδάει Ηπειρώτικα τραγούδια τα οποία του άρεσαν πολύ και με αυτά διασκέδαζε τους άλλους φαντάρους. Τελειώνοντας την στρατιωτική του θητεία εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1970.
Ένα βράδυ του ίδιου χρόνου πήγε να διασκεδάσει στο κέντρο ΄΄Σούλι΄΄ στην πλατεία Βάθης όπου τραγουδούσε η Ελπίδα Μπραχοπούλου και έπαιζε κλαρίνο ο σύζυγος της , Γιώργος Μπραχόπουλος. Ήταν τόσο έκδηλος ο ενθουσιασμός του, που οι φίλοι του τον παρότρυναν να ανέβει στο πάλκο και να πει ένα τραγούδι. Έτσι κι έγινε… Στο άκουσμα της φωνής του, ο κόσμος τον χειροκρότησε και ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού του Κος Μάντζιος του πρότεινε να συνεργαστούν.
Για τα επόμενα τρία χρόνια τραγούδησε στο ΄΄Σούλι΄΄ και τα καλοκαίρια πήγαινε σε πανηγύρια και γάμους στην Ήπειρο δίπλα στην Ελπίδα Μπραχοπούλου. Ακολούθησαν εμφανίσεις στα κέντρα διασκεδάσεως ΄΄Τζαβέλαινα΄΄, ΄΄Ελληνικό Χωριό΄΄, ΄΄Σκάρος΄΄, ΄΄Ήπειρος Αγάπη μου΄΄, ΄΄Αηδόνια΄΄ και τα τελευταία χρόνια στο ΄΄Χαλκιάς Παλλάς΄΄.
Ο Αντώνης Κυρίτσης είχε την τύχη να συνεργαστεί με καταξιωμένους Ηπειρώτες καλλιτέχνες όπως τον αείμνηστο Γιώργο Μπραχόπουλο, Βασίλη Δήμου, Ναπολέων Ζούμπα, Γιώργο Χαλιγιάννη, Γρηγόρη Καψάλη, Γιώργο Κωτσίνη, Σταύρο Καψάλη, Νίκο Ράρα, Θανάση Χαλιλόπουλο και Αρίστο Ζαγόρα. Επίσης τα τελευταία 30 χρόνια συνεργάζεται με τον δεξιοτέχνη του κλαρίνου Πέτρο Λούκα Χαλκιά.
Το 1976 έκανε την πρώτη δισκογραφική δουλειά του με τον αείμνηστο συνθέτη και στιχουργό Αποστολο Τσαμπούρη με τίτλο «Τα Συγχαρίκια» και έπειτα το «Ήπειρος και Θεσσαλία». Ακολούθησαν και άλλες δισκογραφικές δουλειές: «Βουνοσπαρμένη Ήπειρος», «Τα Θεσσαλικά», «Το Κάστανο θέλει κρασί», «Ηπειρώτικα 1&2», «Τα Μωραίτικα 1&2», «Τα Σαρακατσάνικα» και «’Οταν ακούω Ήπειρο». Για τα «Ηπειρώτικα 1» και «Τα Μωραίτικα 1» του απονεμήθηκαν χρυσοί δίσκοι από την εταιρεία GENERALMUSIC. Ακολούθησαν δισκογραφικές δουλειές όπως «Τα Ρουμελιώτικα 1 & 2», «Δύο Πατρίδες» και «Ζαγόρι μου Περήφανο».
Μια από τις πιο σημαντικές συνεργασίες του Αντώνη Κυρίτση ήταν με Ινδούς και Αφρικανούς μουσικούς και τον Ρόουζ Ντέιλι, τον Ιρλανδό δεξιοτέχνη της λύρας όπου κατάφεραν να παντρέψουν την Ηπειρώτικη με την Ινδική και Αφρικανική μουσική. Οι παραστάσεις που έγιναν στον Λυκαβηττό και στο Θέατρο Πέτρας σημείωσαν τεράστια επιτυχία και έδωσαν μια άλλη διάσταση στο Ηπειρώτικο τραγούδι. Επίσης, παραστάσεις έγιναν και στην επαρχία όπως στα Γίαννενα, στα Γρεβενά και στην Λάρισα.
Ο Αντώνης Κυρίτσης έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους συνθέτες και στιχουργούς όπως τον Χρήστο Νικολόπουλο, τον Δημήτρη Ρήττα, τον Κώστα Βίρβο και τον Γιάννη Μαρκόπουλο στις δισκογραφικές δουλειές «Παράδοση και Λαογραφία» και τα «Ανθοτράγουδα».
Ο Αντώνης Κυρίτσης κατοικεί στην Αθήνα, είναι παντρεμένος, πατέρας δύο παιδιών και έχει δύο εγγόνια.




Να σημειώσουμε ότι και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μπαμπίνης έχει πραγματοποιήσει  χοροεσπερίδα του σε κέντρα που τραγουδούσε ο Αντώνης Κυρίτσης και ο Πέτρος Λούκας Χαλκιάς στο Κλαρίνο (φωτο) 

http://ipirosparadosi.gr
Φωτο: Μπαμπίνη ΙΝ

https://www.youtube.com/watch?v=1XceH4CQz9s
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................