Παναγία Αγία Ελεούσα στην Τρύφο

Το εκκλησάκι (σπήλαιο) βρίσκεται Β.Δ. του χωριού Τρύφου κοντά στα ιαματικά λουτρά  λέγεται  πως στην σπηλιά αυτή ασκήτευε  και ο Άγιος Βάρβαρος.
Παίρνοντας το μονοπάτι από τα ιαματικά λουτρά ΑγίουΒάρβαρου Τρύφου και ανεβαίνοντας άκρη – άκρη το ποτάμι, περίπου σε μια απόσταση δύο χιλιομέτρων ξαφνικά βλέπουμε μπροστά μας σε μια σπηλιά ένα πανέμορφο εκκλησάκι την Aγία Eλεούσα.Ένα όμορφο δημιούργημα που δυστυχώς δεν έχουμε όλες τις  πληροφορίες ποιανού ιδέα ήταν, αλλά και ποιος το κατασκεύασε. Τα αρχικά πάνω στην σιδερένια πόρτα του γράφουν «Α Θ Κ Ν»  όπως ενημερωθήκαμε από κατοίκους του χωριού Τρύφου η τελευταία ανακατασκευή έγινε περίπου το 1985 από τους αδελφούς Αθανάσιο και Θύμιο Κ. Νίκου όπου τοποθετήθηκε εξωτερική πόρτα και κάγκελα κατά μήκους του ναού.  Μπαίνοντας στο εσωτερικό συναντάμε ένα όμορφο ιερό τέμπλο ασβεστωμένο με όμορφα καντήλια και  εικόνες αγίων αφιερωμένες. 
Πάντως ο δημιουργός είχε μεγάλη φαντασία και αξιοποίησε την σπηλιά αυτή φτιάχνοντας ένα πανέμορφο εκκλησάκι με π…
διαβαστε περισσοτερα

'' Τούτο το καλοκαιράκι ''

Γράφει: Ο Αποστόλης Κομπλίτσης

Πάνω στου Μπούμστου  άστραψε στο λιγοβίτσι βρέχει .
στο Περγαντί συννέφιασε μα ο Πεταλάς αντέχει.
Στου Βίτσι την ψηλή κορφή  και ως πέρα στη Βελούτσα  τ’ Αστακού στ’ αγνάντιο το μεγάλο, ιδέες και ταξίματα ανάπτυξης -ευημερίας του λαού, ακούγονται σχεδόν από παντού. Ως φαίνετε οι άρχοντες νομίζουνε ότι ήρθανε από άλλονε πλανήτη . όλες οι στράτες  έρημες ,τα σπίτια κλειδωμένα. Οι άνθρωποι πλαντάξανε και φεύγουν για τα ξένα.
 ΤΗΝ ΝΤΟΠΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΞΕΠΟΥΛΗΣΗ
 ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΛΕΚΤΟΙ!!!!!των αγροτών ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΟΝΟΜΗΣΕΙ. Όλα σχεδόν Τα προϊόντα εξαφανισμένα. Στη θέση τους παντού χωράφια χέρσα και χορταριασμένα. Λέγανε τότε οι εκλεκτοί!!!!σταματήστε, αφήστε όλοι την παραγωγή ,εμείς θα σας φροντίζουμε μέχρι την άλλη σας ζωή…. Μα  στους αγρότες τα’ λιγαν και ως ειδικοί!!! << εμπιστευτικά>> Δικηγόροι και Γιατροί. Γιατί όπως φάνηκε κάποιοι από αυτούς ήταν χωμένη στο κεχρί…
Ακόμη και καθηγητές, δάσκαλοι και παπάδες, θα κονομήσουν σκέφτηκαν πάρα πολλούς πα…
διαβαστε περισσοτερα
check page rank
.....................................................................................................................