Μέτρα προφύλαξης και οδηγίες για την αντιμετώπιση επιπτώσεων από υψηλές θερμοκρασίες και καύσωνα

 

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενημερώνει τους πολίτες για την πρόληψη θερμικών καταπονήσεων και την προστασία της υγείας των πολιτών, με τις ακόλουθες οδηγίες προστασίας:

Γενικά Μέτρα Προφύλαξης:


Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη. Ιδιαίτερη προσοχή στις μεσημεριανές ώρες. 

Κλείνετε τα παντζούρια και τις κουρτίνες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες ή κλιματιστικά.

Αποφύγετε βαριά σωματική εργασία και άσκηση σε ώρες αιχμής (12:00 – 17:00).

Ενυδάτωση και Διατροφή:

Πίνετε άφθονα υγρά (νερό, φυσικούς χυμούς) – αποφύγετε αλκοόλ και καφεΐνη.

Καταναλώστε ελαφρά γεύματα (φρούτα, σαλάτες, βραστά φαγητά).

Αποφύγετε τη βαριά και λιπαρή διατροφή.

Ευάλωτες Ομάδες:

Ιδιαίτερη προσοχή στην ενυδάτωση και στον κλιματισμό, όσον αφορά τις ευάλωτες ομάδες: 

Βρέφη και μικρά παιδιά

Έγκυες γυναίκες

Ηλικιωμένους

Άτομα με χρόνια νοσήματα (καρδιοπάθειες, αναπνευστικά προβλήματα, διαβήτη)

Άτομα με ψυχικά ή κινητικά προβλήματα

Θερμοπληξία – Αναγνωρίστε τα Σημάδια και Αντιδράστε Άμεσα:

Η θερμοπληξία είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Εμφανίζεται όταν το σώμα αδυνατεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του.

Συμπτώματα θερμοπληξίας:

Υψηλή θερμοκρασία σώματος (άνω των 39,5°C)

Ξηρό και ζεστό δέρμα (χωρίς ιδρώτα)

Ταχυπαλμία, σύγχυση, ζάλη

Πονοκέφαλος, ναυτία, εμετός

Απώλεια συνείδησης ή σπασμοί

Τι να κάνετε:

Καλέστε άμεσα το 166 (ΕΚΑΒ)

Μεταφέρετε το άτομο σε σκιερό και δροσερό μέρος

Αφαιρέστε περιττά ρούχα

Χρησιμοποιήστε δροσερά επιθέματα ή κάντε κατάβρεγμα με νερό

ΜΗΝ χορηγήσετε υγρά από το στόμα αν το άτομο έχει μειωμένο επίπεδο συνείδησης. 

Η άμεση αντίδραση σώζει ζωές!

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................