ΜΠΑΜΠΙΝΗ: αμπέλια και κρασί ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Δρόμοι του κρασιού
στο Ξηρόμερο ΜΠΑΜΠΙΝΗ ''Η Κυρά των
αμπελιών''
Ξεχωριστή και φημισμένη στο παρελθόν για το κρασί της Μοναδικός αμπελότοπος στην περιοχή με ιστορικές αναφορές τους τελευταίους τέσσερις αιώνες για την ποιότητα του κρασιού και των αμπελοκαλλιεργειών της. Το κρασί της προτίμηση του τοπικού ηγεμόνα Αλή πασά και οι εξαγωγές κρασιού αναφέρονται από το 1.600 στην Ευρώπη σε μεγάλες ποσότητες. Ο Άγγλος περιηγητής Ληκ διήλθε στη Μπαμπίνη το έτος 1810 και σημειώνει στο ημερολόγιο του για την παραγωγή κρασιού στο χωριό: 500 βαρέλια των 50 οκάδων το χρόνο. Οι αμπελότοποι της Μπαμπίνης αυτή την εποχή αποτελούσαν χώρο προσέλκυσης εργασίας για κατοίκους των γύρω περιοχών και από το νησί Λευκάδα. Στα μέσα του 20ου αιώνα και λίγο πριν το 1930 οι αμπελοκαλλιέργειες αντικαταστάθηκαν από την καλλιέργεια καπνού. Λίγα αμπέλια για οικογενειακή παραγωγή διατηρούνταν ως το 1980 αρκετά καλά και ελάχιστα στα κατοπινά χρόνια. Σήμερα όμως και ιδιαίτερα τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια…
διαβαστε περισσοτερα
Ξεχωριστή και φημισμένη στο παρελθόν για το κρασί της Μοναδικός αμπελότοπος στην περιοχή με ιστορικές αναφορές τους τελευταίους τέσσερις αιώνες για την ποιότητα του κρασιού και των αμπελοκαλλιεργειών της. Το κρασί της προτίμηση του τοπικού ηγεμόνα Αλή πασά και οι εξαγωγές κρασιού αναφέρονται από το 1.600 στην Ευρώπη σε μεγάλες ποσότητες. Ο Άγγλος περιηγητής Ληκ διήλθε στη Μπαμπίνη το έτος 1810 και σημειώνει στο ημερολόγιο του για την παραγωγή κρασιού στο χωριό: 500 βαρέλια των 50 οκάδων το χρόνο. Οι αμπελότοποι της Μπαμπίνης αυτή την εποχή αποτελούσαν χώρο προσέλκυσης εργασίας για κατοίκους των γύρω περιοχών και από το νησί Λευκάδα. Στα μέσα του 20ου αιώνα και λίγο πριν το 1930 οι αμπελοκαλλιέργειες αντικαταστάθηκαν από την καλλιέργεια καπνού. Λίγα αμπέλια για οικογενειακή παραγωγή διατηρούνταν ως το 1980 αρκετά καλά και ελάχιστα στα κατοπινά χρόνια. Σήμερα όμως και ιδιαίτερα τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια…