Γιορτή Τσιγαρίδας στις Φυτείες
Τοτσιγάρισματου χοιρινού κρέατος μαζί με το λίπος του ήταν ηπαραδοσιακή μέθοδοςπου χρησιμοποιούνταν από τις αγροτικές και
κτηνοτροφικές οικογένειες για την διατήρηση του κρέατος τους χειμωνιάτικους
μήνες..... Η
κάθε οικογένεια μόνη της ή μαζί με τις γειτονικές, άναβε μια μεγάλη φωτιά στην
αυλή της και τοποθετούσε την πυροστιά, το καζάνι, το χοιρινό και φυσικά το
μεράκι της. Μυρωδιές τσιγαριστού κρέατος διαχέονταν στην
ατμόσφαιρα και μαζί με το πνεύμα των γιορτών που διακατείχε τους ανθρώπους
έδιναν μια διαφορετική νότα στα χωριά.
Αυτή η πρακτική, που στο πέρασμα των χρόνων έγινε έθιμο, αναβιώνετε γιαένατηχρονιά,
τηνΠέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013 το
πρωί, στην κεντρική πλατεία των
Φυτειών Ξηρομέρου.
Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Φυτειών΄΄Ακαρνανικό Φως΄΄ υπό την αιγίδα του Νομικού Προσώπου του Δήμου Ξηρομέρου, με την εθελοντική προσφορά των κατοίκων και την στήριξη των επαγγελματιών της περιοχής, αναβιώνει το έθιμο τις τσιγαρίδας, ξυπνώντας τις μνήμες του παρελθό…
διαβαστε περισσοτερα
Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Φυτειών΄΄Ακαρνανικό Φως΄΄ υπό την αιγίδα του Νομικού Προσώπου του Δήμου Ξηρομέρου, με την εθελοντική προσφορά των κατοίκων και την στήριξη των επαγγελματιών της περιοχής, αναβιώνει το έθιμο τις τσιγαρίδας, ξυπνώντας τις μνήμες του παρελθό…