Μήνυμα Δημάρχου Ξηρομέρου Γιάννη Τριανταφυλλάκη για τον Δεκαπενταύγουστο.

Αστακός 15.8.2020 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. «Ἄσμασι πιστοί, ὀρθοδόξοις τε καὶ εὐπροσδέκτοις, πάντες ἀνυμνήσωμεν σήμερον, τὴν Μητέρα τοῦ Θεοῦ δουλοπρεπῶς». Λόγια από τα εγκώμια που ψάλλονται στην Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, της μητέρας του Χριστού, στο πρόσωπο της οποίας αποτυπώνεται η καθολική λατρεία των Ορθόδοξων Χριστιανών. Η γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου συγκινεί όλους τους Έλληνες Ορθόδοξους όσο και το Πάσχα, και σε πολλά μέρη έχουμε πασχαλινές τελετουργίες με τους ανάλογους συμβολισμούς, όπως παράδειγμα ο Επιτάφιος της Παναγίας. Δεν είναι τυχαίο που ονομάζεται και «Πάσχα του καλοκαιριού». Σταθερό σημείο αναφοράς για την ελληνορθόδοξη παράδοση το πρόσωπο της Παναγίας, συνδεδεμένο με ιστορικές στιγμές της Πατρίδας μας, αλλά κυρίως εκεί ο λαός μας ακουμπά την αγωνία του, το πρόβλημα του, τον πόνο του, την ελπίδα και τις προσευχές του. Φέτος όλοι ζούμε ένα διαφορετικό Καλοκαίρι. Γιορτάζουμε την Παναγία μας εν μέσω …
διαβαστε περισσοτερα

Κυψέλη, ένα ποντιακό χωριό του Αγρινίου.(Ανδρέας Κουτσοθανάσης)

15 Αυγούστου και σε όλα τα μέρη της Ελλάδος από την Κρήτη μέχρι την Αλεξανδρούπολη, αλλά και όπου υπάρχει απόδημος ελληνισμός τιμάται η κοίμηση τη Θεοτόκου. Αυτή η μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης στον Πόντο είχε ιδιαίτερη θέση στην ζωή τον ανθρώπων.Πολλές μέρες πριν ξεκινούσαν από τις διάφορες περιοχές του Πόντου με τα κάρα και τα ζώα τους για να βρίσκονται ανήμερα του 15 Αύγουστου στην σκέπη της ιεράς μονής της Παναγίας Σουμελά.Φυσικά αυτοί που ήταν αδύνατον λόγο γεωγραφικής θέσης να φτάσουν στην Παναγία Σουμελά τιμούσαν αυτή την μεγάλη γιορτή στην αντίστοιχη δική τους εκκλησία. Πόντιοι πρόσφυγες από τις περιοχές Τιβάν και Κοτύλια Κερασούντος μετά το μεγάλο έγκλημα της Ανθρωπότητας που διαπράχθηκε εις βάρος τους την ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ κατέφτασαν στο χωριό περίπου το 1923. Στην αρχή τοποθετήθηκαν σε μα περιοχή λίγο έξω από τη τοποθεσία του σημερινού χωριού και το πρώτο πράγμα που έφτιαξαν ήταν η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. Στη συνέχεια το 1929 οι πρόσφυγες με την πολύτιμη βοήθεια του κράτ…
διαβαστε περισσοτερα

Ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου στην Ελλάδα

Ο Δεκαπενταύγουστος, «το Πάσχα του καλοκαιριού», είναι αφιερωμένος στην Παναγία, τη μητέρα όλων των Χριστιανών και εορτάζεται με ιδιαίτερη ευλάβεια σε όλο τον ελληνικό χώρο.

Η Παναγία έχει για τους Έλληνες και εθνική σημασία, αφού έχει συνδεθεί με τους αγώνες του έθνους και έτσι ο ελληνικός λαός την τιμά και τη σέβεται περισσότερο από κάθε άλλο ιερό πρόσωπο. Αυτή η ιδιαίτερη λατρεία που έχει ο ελληνικός λαός για την Παναγία φαίνεται και από τα εκατοντάδες προσωνύμια που της έχουν αποδώσει, αλλά και από τα αναρίθμητα προσκυνήματα ανά την επικράτεια.
διαβαστε περισσοτερα
check page rank
.....................................................................................................................