Καγιανάς,
Στραπατσάδα ή Ντομάτες με αυγά, μία
συνταγή με πολλά ονόματα ανάλογα την
περιοχή προέλευσης, είναι το απόλυτο
φαγητό του καλοκαιριού, θα το συναντήσετε
σε κάθε περιοχή τις Ελλάδος με μικρές
παραλλαγές.
Ο Καγιανάς είναι ουσιαστικά μία συνταγή που περιέχει τρία βασικά υλικά, Ντομάτες, Αυγά και λάδι από εκεί και πέρα μπορείτε να προσθέσετε διάφορα άλλα υλικά ανάλογα με τις προτιμήσεις και τα γούστα σας. Το σίγουρο είναι ότι ο Καγιανάς είναι εύκολος, νόστιμος, χορταστικός και μπορείτε να το γευτείτε όλες τις ώρες (Για Πρωινό, Μεσημεριανό, βραδινό ή ακόμα και σαν συνοδευτικό για ουζοκαταστάσεις).
Μερίδες : Για 2 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 4΄, Μαγείρεμα 10΄ περίπου.
Βαθμός Δυσκολίας : ✿✿✿✿✿
Υλικά
-
3-4 ώριμες ντομάτες
-
5 αυγά
-
3-4 κ.σ ελαιόλαδο
-
Αλάτι και Πιπέρι κατά προτίμηση.
Τα υλικά που ακολουθούν είναι προαιρετικά
-
1-2 σκελίδες σκόρδο
-
1-2 κ.γ Πάπρικα γλυκιά
-
Κόκκινη, Κίτρινη πιπεριά σε πολύ λεπτές φέτες.
-
1-2 Φρέσκα κρεμμυδάκια.
-
Φέτα τριμμένη χοντρά.
Σκέυει που θα χρειαστείτε
-
Ένας κλασικός τετράγωνος τρίφτης
-
Μία κουτάλα ξύλινη
-
Αντικολλητικό τηγάνι
Οδηγίες
Παρασκευής
-
Τρίβουμε τις ντομάτες στη χοντρή πλευρά του τρίφτη προσέχοντας μη τρίψουμε και τη φλούδα (καλό είναι να τις έχουμε ξεφλουδίσει από πριν).
-
Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά, ρίχνουμε το λάδι μέσα και περιμένουμε μέχρι να ζεσταθεί.
-
Μόλις ζεσταθεί (όχι να κάψει) ρίχνουμε τη τριμμένη ντομάτα και το αλάτι και βράζουμε για λίγα λεπτά ανάλογα με το ζουμί που έχουν οι ντομάτες (πρέπει από την μία να μην έχουμε πολλά υγρά αλλά από την άλλη μην είναι και στεγνή η ντομάτα μας)
-
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με αυγοδάρτη (όχι υπερβολικά όπως όταν κάνουμε την ομελέτα) και στη συνέχεια το ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι με τις ντομάτες φροντίζοντας να πάει παντού.
-
Αφήνουμε το μείγμα μας 1΄με 2΄ και στη συνέχει με απαλές κυκλικές κινήσεις ανακατεύουμε.
-
-
Ψήνουμε για 5΄- 6΄ προσέχοντας μην έχουμε πολλά ζουμιά όταν το κατεβάσουμε από την φωτιά.
-
Αν οι ντομάτες μας είναι πολύ γινωμένες μπορείτε να ρίξετε μία κοφτή κουταλιά του γλυκού ζάχαρη όταν τις ρίξετε στο τηγάνι.
-
Αν θέλετε, για έξτρα νοστιμιά τρίψτε από πάνω ή σπάστε φέτα κατά το σερβίρισμα, στη περίπτωση αυτή θα πρέπει να προσέξετε τη ποσότητα του αλατιού που θα ρίξετε στο μαγείρεμα ώστε να μην σας βγει αλμυρό το Καγιανά.
Σας εύχομαι καλή επιτυχία
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.