ΕΚΤΡΟΠΗ ΑΧΕΛΩΟΥ ή αλλιώς η ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ
Η Ομιλία του Δημάρχου Αγρινίου και Προέδρου της συντονιστικής επιτροπής κ.ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ στην εκδήλωση της ΠΑΝ.ΣΥ στις 14/01/24
-ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
«Η υπόθεση της επιχειρούμενης εκτροπής του Αχελώου ποταμού στην Θεσσαλία μέχρι και στις μέρες μας έρχεται από πολύ μακριά και συγκεκριμένα από το 1925 ύστερα από πρόταση του τότε καθηγητή του ΕΜΠ Αποστόλη Κουτσοκώστα.
Έκτοτε και μέχρι το 1981 οι όποιες ιδέες και προτάσεις για την έναρξη των έργων της εκτροπής παραμένουν σαν υποθέσεις εργασίας και χωρίς να υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη από τις κυβερνήσεις που τις χειρίστηκαν.
Το 1983 ωστόσο ο τότε Πρωθυπουργός της χώρας Ανδρέας Παπανδρέου εξαγγέλλει από το Κιλελέρ το έργο της εκτροπής σαν λύση στα μεγάλα προβλήματα άρδευσης που αντιμετώπιζε ο Θεσσαλικός κάμπος.
Την εποχή εκείνη, αλλά και μετέπειτα και παρά τις προσπάθειες των Ελληνικών κυβερνήσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνείται να χρηματοδοτήσει το έργο το όποιο έχει αρχίσει ήδη και παρά τις διαφοροποιήσεις του τόσο στο φυσικό αντικείμενο, όσο και στην σκοπιμότητα του.
Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας αρχίζει να οργανώνεται από την αρχή της δεκαετίας του 90 ένα κίνημα κατά τη εκτροπής, επιστέγασμα του όποιου ήταν η σύσταση και η λειτουργία μέχρι και σήμερα της Συντονιστικής Επιτροπής φορέων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας κατά της εκτροπής του Αχελώου Ποταμού.
Τα χρόνια που ακλούθησαν και μέχρι το 2006 οι προσφυγές της Συντονιστικής Επιτροπής αλλά και άλλων Περιβαλλοντικών Οργανώσεων της χώρας στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣΤΕ), επιτυγχάνουν την απόρριψη των διαφόρων παρεμβάσεων και έργων της εκτροπής τέσσερις φορές ( 1994,2000,2005,2006).
Τον Ιούλιο του 2006 όμως, ο τότε Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς παρακάμπτει τις αποφάσεις του ΣΤΕ με την ψήφιση στην Βουλή τροπολογιών οι οποίες μεταξύ άλλων εγκρίνουν νέους περιβαλλοντικούς όρους ( ΜΠΕ) για την εκτροπή.
Μια εξέλιξη η οποία νομιμοποιεί πλέον την εκτροπή του Αχελώου στην Θεσσαλία και με την σφραγίδα της Βουλής των Ελλήνων, για πρώτη φορά.
Στην συνέχεια και υστέρα από την εκ νέου άμεση προσφυγή της Συντονιστικής Επιτροπής στο ΣΤΕ, αυτό στέλνει τελικά τον Οκτώβριο του 2009, 14 προδικαστικά ερωτήματα στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης( ΔΕΕ), ενώ το 2010 η ολομέλεια του παγώνει προσωρινά όλα τα έργα της εκτροπής.
Το 2014 το ΔΕΕ απαντά στο ΣΤΕ το οποίο με την σειρά του και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2014 εκδίδει την αναμενόμενη απόφαση καταπέλτη βάσει της οποίας ακυρώνονται οι διατάξεις του Ν.3481/2006 με τις οποίες εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι των έργων της εκτροπής.
Ωστόσο όμως η τελευταία και με μεγάλο ειδικό βάρος απόφαση του ΣΤΕ, δεν στάθηκε αρκετή για την τότε κυβέρνηση προκειμένου να εγκαταλείψει τις προσπάθειες της για την επανέναρξη των έργων της εκτροπής, και άρχισε να μεθοδεύει άλλες προσπάθειες προκριμένου να επιτύχει τον στόχο της
Προς αυτή την κατεύθυνση τον Σεπτέμβριο του 2014 και με διαδικασίες εξπρές προχωράει στην σύνταξη των πρώτων σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής υδάτινων διαμερισμάτων της χώρας, με αυτό της Θεσσαλίας να περιλαμβάνει στα μέτρα του την εκτροπή του Αχελώου ποταμού με την αιτιολογία της επίλυσης των προβλημάτων άρδευσης της Θεσσαλίας.
Με αυτή την διαδικασία η τότε κυβέρνηση θεωρούσε ότι θα ξεπερνούσε τον σκόπελο του ΣΤΕ και θα επανέφερε στο προσκήνιο το φαραωνικό έργο της εκτροπής.
Ύστερα από αυτή την εξέλιξη όμως η Συντονιστική Επιτροπή των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας κατά της εκτροπής, με άμεσο τρόπο και συντονισμένες κινήσεις ξεκίνησε εκ νέου τον αγώνα της ενάντια σε αυτές τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις.
Πρώτη της κίνηση ήταν η άμεση προσφυγή στο ΣΤΕ κατά των σχεδίων διαχείρισης των λεκανών απορροής ποταμών Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδος σε συνεργασία με μια ομάδα νομικών παραστατών αλλά και τεχνικό σύμβουλο προκειμένου να διαθέτει και την απαραίτητη τεχνογνωσία.
Βέβαια σε λίγους μήνες από τότε υπήρξε η γνωστή κυβερνητική αλλαγή στην χώρα μας (Ιανουάριος 2015) με την συντονιστική επιτροπή κατά της εκτροπής να κορυφώνει τον αγώνα της με την 1η τροποποίηση των σχεδίων διαχείρισης το 2017 όταν πλέον απαλείφεται εντελώς από τα νέα κείμενα των σχεδίων διαχείρισης η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στην Θεσσαλία.
Να σημειωθεί ότι στα πλαίσια αυτής της εξέλιξης τότε, υπήρξε και ένας σχεδιασμός με έργα και αναπτυξιακές παρεμβάσεις για την Θεσσαλία, ο οποίος αν και έτυχε κρατικής χρηματοδότησης ποτέ δεν υλοποιήθηκε από τις αρμόδιες αρχές της περιοχής.
Στα επόμενα χρόνια όμως και συγκεκριμένα μετά την κυβερνητική αλλαγή που πρόεκυψε από τις εθνικές εκλογές του 2019, η υπόθεση της εκτροπής του Αχελώου βγήκε ξανά στο προσκήνιο μέσα από μεθοδευμένες κινήσεις κυβερνητικών στελεχών και της Περιφερειακής Αρχής Θεσσαλίας.
Και σε αυτή όμως την περίπτωση η άμεση κινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας κατά της εκτροπής, έβαλε φρένο στις μεθόδευσης της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Βεβαία η εξέλιξη αυτή δεν σταμάτησε τις ορέξεις της κυβέρνησης για την συνέχιση των έργων της εκτροπής, υπολογίζοντας πλέον ότι τόσο η από το 2014 απόφαση του ΣΤΕ, αλλά όσο και η ύπαρξη των αναθεωρημένων πια σχεδίων διαχείρισης θα μπορούσαν να ξεπεραστούν μέσα από μία νέα τους αναθεώρηση τους όπως τελικά και συνέβη!
Έτσι λοιπόν από τα μέσα του 2022 η Διεύθυνση Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος ξεκίνησε τις διαδικασίες για την 2η αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής των υδατικών διαμερισμάτων της χώρας η οποία θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023.
Και ενώ βρισκόμαστε στην διαδικασία διαβούλευσης των σχεδίων διαχείρισης, βλέπουμε την εκτροπή του Αχελώου να επανέρχεται στο σχέδιο διαχείρισης Θεσσαλίας με τον παραπλανητικό μάλιστα τίτλο : Μεταφορά 250 εκατ κυβικών νερού ετησίως στην Θεσσαλία από τον Αχελώο για την κάλυψη των αρδευτικών της αναγκών !!!
Και σε αυτή όμως την περίπτωση της διαβούλευσης η αντίδραση μας σαν Συντονιστική Επιτροπή ήταν άμεση, είτε συμμετέχοντας με τα μέλη μας, είτε ενημερώνοντας τους φορείς της περιοχής για την δική τους συμμετοχή.
Από τότε σαν Συντονιστική Επιτροπή των φορέων της Αιτωλ/νίας κατά της εκτροπής, προσπαθούμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, αν και είναι δύσκολο λόγω ειλημμένων κυβερνητικών αποφάσεων , να επαλειφθεί από το σχέδιο διαχείρισης Θεσσαλίας η εκτροπή, έτσι ώστε να μην υπάρχει ούτε η παραμικρή δικαιολογία για την συνέχιση των έργων της.
Σε διαφορετική περίπτωση και μάλιστα ήδη από τώρα προετοιμάζουμε το νομικό μας οπλοστάσιο, θα αναγκαστούμε να προσβάλλουμε και πάλι στο ΣΤΕ για δεύτερη φορά πια, τα αναθεωρημένα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών υδατικών διαμερισμάτων Δυτικής Ελλάδος και Θεσσαλίας.»
ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
1.Πρόεδρος : Γιώργος Παπαναστασίου Δήμαρχος Αγρινίου.
2.Μέλη: Νεκτάριος Φαρμάκης Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Σπύρος Διαμαντόπουλος Δήμαρχος Μεσολογγίου, Πάνος Τσιχριντζής Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αιτωλ/νιας, Λίνος Μπλέτσας Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητήριου Αιτωλ/νιας, Θωμάς Κουτσουπιάς Πρόεδρος ΕΑΣ Αγρινίου.
Γραμματέας επιτροπής, Δημοσθένης Καπώνης στέλεχος ΠΕΔ Δ. Ελλάδος.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.