Η οικογένεια του Γριβογιώργου κατάγεται από την Κωνωπίνα Ξηρομέρου και εμφανίζεται στο προσκήνιο επί Αλή πασά. Ο Κωνσταντίνος είχε αδελφό τον Ανδρέα, που παντρεύτηκε την κόρη του Ανδρέα Ίσκου και ανέλαβε καπετάνιος του Ζυγού, και το Δημήτρη...
Ο Κωνσταντίνος επικεφαλής πολλών ανδρών, που συντηρούσε με δικά του έξοδα, μπήκε στον Αγώνα από την αρχή. Ήταν μικρόσωμος και αδύνατος, αλλά γενναίος και φοβερός πολεμιστής. Το 1824 έγινε χιλίαρχος και μετά το θάνατο του Ανδρέα στο Μεσολόγγι το 1826 ακολούθησε τον Καραϊσκάκη και έγινε πρωτοπαλίκαρο του. Υπό τον Καραϊσκάκη και πήρε μέρος σε πολλές μάχες στη Στερεά Ελλάδα. Ο Καραϊσκάκης εκτιμούσε ιδιαίτερα τους Γριβογιωργαίους, οι οποίοι ήταν υπό τις οδηγίες του τον περισσότερο καιρό. Λέγεται ότι στην Κουβαρά Φυτειών ο Κωνσταντίνος μάλωσε για ένα άλογο με τον Καραϊσκάκη και τράβηξε μάλιστα το όπλο να σκοτώσει τον στρατηγό, όμως τον πρόλαβαν οι άλλοι και τον συγκράτησαν και ο Καραϊσκάκης τον συγχώρησε.
Κατόπιν πολέμησε στις μάχες της Ρούμελης, μαζί με τον αδελφό του Δημήτρη, και πιάστηκε αιχμάλωτος στο χωριό Στειρί της Λιβαδειάς, κοντά στη Μονή του Οσίου Λουκά, στις αρχές του 1827. Ο Καραϊσκάκης προσπάθησε να τον ανταλλάξει προσφέροντας στους Τούρκους αρκετά χρήματα και άλογα, αυτοί θεώρησαν ότι πρόκειται για κάποιον σπουδαίο, αφού ο Καραϊσκάκης έδινε πολλά για αυτόν, δεν δέχτηκαν την ανταλλαγή και τον μετέφεραν στο φρούριο Καράμπαμπα της Χαλκίδας. Εκεί υπέφερε πολλά βασανιστήρια, όμως κατάφερε να αποδράσει τη νύχτα του Αγίου Γιάννη του Ριγανά, γιατί μια πόρτα είχε μείνει ανοιχτή από λάθος. Μετά από πολυήμερο διωγμό και πείνα κατάφερε να διασωθεί σε πολύ άσχημη κατάσταση και σκελετωμένος από την πείνα.
Μετά τη διαφυγή του μπήκε ξανά στον Αγώνα και πολέμησε μέχρι το τέλος του. Το 1828, που έγινε η αναδιάρθρωση του στρατεύματος, πήρε το βαθμό του εκατόνταρχου. Το 1831 ήταν πληρεξούσιος της επαρχίας Ξηρομέρου στην Ε΄ Εθνική Συνέλευση και ονομάστηκε ταγματάρχης της Φάλλαγας. Στα γεράματά του ζούσε σε άσχημη οικονομική κατάσταση. Μετά την Επανάσταση όλη η οικογένειά περιήλθε σε άσχημη οικονομική κατάσταση. Ο Κωνσταντίνος πέθανε το 1847 στη Βόνιτσα. Το 1865 κατατάχθηκε στην Ε΄ τάξη αξιωματικών, όπως και ο αδελφός του Δημήτριος.
Σ.Ο.
ΠΗΓΗ:https://akarnanika.blogspot.com/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.