Την Παρασκευή 23 Ιουλίου στην Κεντρική Πλατεία της Κατούνας στις 21.00 θα πραγματοποιηθεί μουσικοχορευτική και λαογραφική εκδήλωση αφιερωμένη στο Δημοτικό Τραγούδι στην Ελληνική Επανάσταση .

 

Στην εκδήλωση η ορχήστρα του Χρήστου Μαρτίνη με τον Σάββα Σιάτρα, τον Βαγγέλη Νούση και τον Κώστα Λεοντίδη θα αποδώσουν μουσικά δημοτικά τραγούδια εμπνευσμένα από την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης . Λαογράφος θα αναλύει την προέλευση κάθε τραγουδιού και το δρώμενο θα συμπληρώσει  το χορευτικό τμήμα Κατούνας .


Η Επανάσταση του 1821 προσδιόρισε την εθνική μας αυτογνωσία. Σφράγισε την εθνική πορεία των Ελλήνων. Στην πραγματοποίησή της συνέβαλαν οι κοινοτικοί θεσμοί που στήριξαν στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας την οργανωτική δομή του Ελληνισμού, η Εκκλησία με τη σημαντική συμβολή της στη διατήρηση της πίστης, στη διάδοση της παιδείας και τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας του ελληνισμού, οι δάσκαλοι και οι λόγιοι με το παιδευτικό και συγγραφικό τους έργο, οι έμποροι και οι ναυτικοί με την οικονομική τους συνεισφορά, οι κλέφτες και οι αρματολοί με τον ένοπλο αγώνα τους ενάντια στους Τούρκους , αλλά κυρίως  ανώνυμος λαός με τον ηρωισμό και τις θυσίες του.

Τα κατορθώματα των Ελλήνων έγιναν διήγηση, εικόνα, στίχοι που μελοποιήθηκαν.

Με την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Κατούνα του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας  στις 23 Ιουλίου ορχήστρα και χορευτικό τμήμα θα προσπαθήσουν να μεταφέρουν σε γεγονότα που  αφορούν την νίκη, τον θάνατο του αντρειωμένου ,την ήττα ,την καθημερινή ζωή των κλεφτών και τα πολεμικά συμβάντα των αγώνων που έγιναν τραγούδι.

Η εκδήλωση αυτή θα είναι δομημένη σε θεματικές ενότητες, οι οποίες θα εδράζονται στην πολιτισμική γεωγραφία της Ελλάδας, ώστε να αποδοθούν τα δημοτικά τραγούδια που αναφέρονται στην Εθνική Παλιγγενεσία με το τοπικό ύφος .Η εκδήλωση θα έχει διάρκεια 2-2.30 ώρες.

Θα ακουστούν μουσικές και τραγουδίσματα του λαού μας  από την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα με τη σχετική μουσικολαογραφική και ιστορική προσέγγιση πολιτισμολόγου-ερευνητή. Τα τραγούδια θα αποδοθούν από καταξιωμένους ερμηνευτές, τους οποίους θα συνοδεύει η παραδοσιακή ορχήστρα του Χρήστου Μαρτίνη που αποδίδει περίτεχνα ετερόκλητα μουσικά είδη της Ελλάδας.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΥΝΑΣ ΣΤΙΣ 21.00 ΜΕ ΕΙΣΟΔΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Κάτω στου Βάλτου τα χωριά(τσάμικο)

ΕΝΟΤΗΤΑ 1η

Όλες οι καπετάνισσες(κλέφτικο)-Στη βρύση στα Τσερίτσανα -Τρία μπαϊράκια- Στο Σούλι βγαίνει ο Αυγερινός

ΕΝΟΤΗΤΑ 2η

Θρήνος μεγάλος έγινε (κλέφτικο)-Τούρκοι βαστάτε τ’ άλογα(Τσάμικο) –γύρισμα σε Ραστ

ΕΝΟΤΗΤΑ 3η

Πως λάμπει ο ήλιος του Μαγιού (των Κολοκοτρωναίων –τσάμικο)

Τι έχεις καημένε πλάτανε

ΕΝΟΤΗΤΑ 4η

Βουνά μην καμαρώνετε (Τσάμικο)-Τ’  Ανδρούτσου η Μάνα χαίρεται (τσάμικο) και σόλο στο ίδιο μοτίβο του Τσάμικου

ΕΝΟΤΗΤΑ 5η

Κατσαντώνης- Κλέφτες και γύρισμα σε  Πωγωνίσιο οργανικό

ΕΝΟΤΗΤΑ 6η

Σαράντα παλικάρια(Τσάμικο)

ΕΝΟΤΗΤΑ 7η

Σόλο οργανικό-Βγήκε Αντώνης στα Άγραφα

ΕΝΟΤΗΤΑ 8η

Τζαβέλαινα (κλέφτικο)-Μια κόρη το αποφάσισε-Αρκαδιανή και σόλο στο ίδιο μοτίβο

ΕΝΟΤΗΤΑ 9η

Ένας πασάς διαβαίνει-Παιδιά της Σαμαρίνας

ΕΝΟΤΗΤΑ 10η

Καγκελευτός Χαλκιδικής(ηρθαν καραβια στο γιαλο)-Οργανικό Χαλκιδικής (Συρτό Μανώλη Παπαγεωργίου)

ΕΝΌΤΗΤΑ 11η

Ίσσος χορός (αναφορά στον Κανάρη-νησιώτικος χορός)- γύρισμα σε Σούστα-Σαν της ωριάς το Κάστρο-γύρισμα σε ρεμπατί











Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................