Kύριε Δήμαρχε, 17/02/2021
Η επιτυχημένη διαδικτυακή συνάντηση με την πρωτοβουλία της επιτροπής αγώνα στις 13/2/21, με το σοβαρό θέμα της ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας και επειδή απλά παρακολουθήσαμε χωρίς να επικοινωνήσουμε, θα θέλαμε να καταθέσουμε τις απόψεις μας στο καίριο αυτό ζήτημα, λόγω του ότι συμμετέχουμε στην ανάπτυξη του τόπου μας, με την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας 4* στην παραλιακή ζώνη του Μύτικα. Η προβολή λοιπόν, του θέματος της νέας ΠΟΑΥ, ανέδειξε την έως σήμερα αδιαφορία των κυβερνήσεων, σε θέματα επιβίωσης της τοπικής κοινωνίας μεν, αλλά και προστασίας και αξιοποίησης της περιοχής.
Οι ιχθυοκαλλιέργειες δημιουργήθηκαν, όχι για την αξιοποίηση και προσφορά θέσεων εργασίας στον τόπο, αλλά γιατί κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία δημιουργίας επιχειρήσεων με φθηνά εργατικά χέρια.
Βέβαια, ο τόπος μας έχει ανάγκη δημιουργίας θέσεων εργασίας, πράγμα που θα μπορούσαμε να προωθήσουμε και μόνον με την ανάπτυξη του τουρισμού και την εξέλιξη της περιοχής μας. Σας θυμίζω την Πάλαιρο και την εξέλιξή της. Η δυτική περιοχή του νομού μας, αποτελεί ένα από τα ωραιότερα στολίδια του Ιονίου. Πολλοί τουριστικοί πράκτορες, μάς αναφέρουν, ότι η περιοχή έχει παραμείνει όπως ήταν πριν 50 χρόνια, αλλά αυτό αρέσει, ως τουριστικό προορισμό γιατί όλες οι περιοχές έχουν κορεσθεί, αλλά και αλλοιωθεί.
Αυτό από την μία αποδεικνύει περίτρανα την αδιαφορία του κράτους, αλλά από την άλλη πλευρά, είναι ίσως η μοναδική μας ευκαιρία να αναπτύξουμε τον τουρισμό, πάνω σε σωστές όμως κατευθύνσεις και στρατηγικές.
Ένας τόπος για να αναπτυχθεί πρέπει να εισακούγετε η κοινωνία των πολιτών. Αυτή τη στιγμή είναι η ώρα, όχι να πατήσετε στα χνάρια των προκατόχων σας, αλλά να βοηθήσετε από την ισχυρή θέση που κατέχετε και που σας επέλεξαν οι πολίτες, ώστε να προβλέψετε και να προγραμματίσετε για την αξιοποίηση και προστασία τόσο της περιοχής, όσο και των πολιτών της.
Οι ιχθυοκαλλιέργειες κύριε Δήμαρχε, όπως ακούσαμε όλοι μας από το ινστιτούτο ‘Αρχιπέλαγος’ καταστρέφουν την βιοποικιλότητα της περιοχής, με αποτέλεσμα την καταστροφή των θαλασσών της περιοχής μας για τις οποίες, πριν μερικά χρόνια νοιώθαμε υπερηφάνεια, ακόμα και όταν ένας Αριστοτέλης Ωνάσης, επένδυσε για το καλύτερο κομμάτι της ζωής του, τις διακοπές του. Σας θυμίζω πόσοι επώνυμοι από το εξωτερικό έφθασαν στο νησί του και στην περιοχή της Λευκάδας. Στη συνέχεια ο Ρώσος μεγιστάνας επέλεξε πάλι τον Σκορπιό. Μέσα σε αυτόν τον παράδεισο του Ιονίου είμαστε και εμείς. Πόσο ψυχρά και εγωιστικά σκέφτηκαν αυτοί που αποφάσισαν τις ιχθυοκαλλιέργειες με δόλιες αποφάσεις σε μια νύχτα, αλλά και αυτοί που συνεχίζουν να θέλουν την καταστροφή της περιοχής!
Κύριε Δήμαρχε, η κοινωνία αντέδρασε για την νέα ΠΟΑΥ Εχινάδων νήσων και δυτικών ακτών του νομού μας και πρέπει να τη ακούσουμε. Κατανοώ την ευαισθησία σας για τους εργαζόμενους στις ιχθυοκαλλιέργειες και πρέπει να τους προστατεύσουμε. Είναι βέβαιο ότι αναπτύσσοντας τον τουρισμό στην περιοχή μας, θα μπορούν οι νέοι να βρουν νέες θέσεις εργασίας και σε καλύτερο περιβάλλον. Ποιό θα είναι όμως το όραμα των νέων ανθρώπων της περιοχής μας? Να εργάζονται, ως εργάτες στα ιχθυοτροφεία, αντί να μπορούν να αναπτύξουν δημιουργικές πρωτοβουλίες σε προσωπικές επιχειρήσεις που θα εξυπηρετούν τον τουρισμό?
ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ
Θα σας δώσουμε μια εικόνα για το πως οραματιστήκαμε η οικογένειά μου, την εξέλιξη του τόπου μας, κάνοντας την επένδυση που αποφασίσαμε στον τόπο καταγωγής μας. Μερικά παραδείγματα:
1. Ιστιοπλοΐα (Ιστιοπλοϊκός Τουρισμός)
> Γραφείο Ενοικίασης ιστιοπλοϊκών σκαφών
> Parking σκαφών και τεχνική υποστήριξή τους
2. Καταδύσεις (Καταδυτικός Τουρισμός)
> Διοργάνωση ατομικών και ομαδικών καταδύσεων σε καταδυτικά μέρη στον Κάλαμο και τριγύρω ακτές 3. Ενοικίαση Σκαφών
> Ήδη δραστηριοποιούνται
4. Μέρη για επίσκεψη – Περιήγηση – Ανάδειξη! (Περιηγητικός Τουρισμός)
> Αγία Σοφία (Βυζαντινός ναός)
> Τέμενος Ηρακλέους - Ηρώο (Θέση Βούλκος - δίπλα στο εκκλησάκι Αγίας Τριάδας)
> Αγία Ελεούσα
> Αγία Παρασκευή (Σπηλαιώδες εξωκλήσι - θέση βόρεια Κανδήλας)
> Αρχαία πόλη Αλυζίας (Κανδήλα)
> Αρχαίο φράγμα Αλυζίας (Βάρνακας Γλώσσες)
> Ιερό της Αρτέμιδος
> Βυζαντινό κάστρο Βάρνακα
> Πύργος (θέση Πύργος)
> Ακρόπολη στο λόφο Καστρί
5. Πεζοπορία (Πεζοπορικός Τουρισμός)
Θα μπορούσαν να δημιουργηθούν μονοπάτια για πεζοπορία! Υπάρχουν παλιές στράτες προς αξιοποίηση! Μονοπάτι προς Αστακό (Πέρασμα από κυκλικό πύργο - θέση Αγριλιάς)
Μονοπάτι προς Ιερό της Αρτέμιδος
Μονοπάτι προς Ακρόπολη (Καστρί)
Μονοπάτι προς Αρχαία πόλη και Αρχαίο φράγμα Αλυζίας (Κανδήλα)
Η ομάδα Μονοπάτια της Ελλάδας Κοιν.Σ.Επ. – Paths of Greece σχεδιάζει και υλοποιεί το έργο για λογαριασμό του εκάστοτε Δήμου.
Αναλαμβάνουν όλη τη διαδικασία που απαιτείται για να αναδειχθεί μια περιοχή ως πεζοπορικός προορισμός, από τη μελέτη μονοπατιών έως την προβολή τους.
Αναλαμβάνουν την έρευνα, το σχεδιασμό, τον καθαρισμό, τη σηματοδότηση, την προβολή και τη διαχείριση μονοπατιών, σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία. Στόχος, και ειδικότητά τους είναι να δημιουργούν δίκτυα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σύγχρονου πεζοπόρου."
https://www.pathsofgreece.gr/
https://www.pathsofgreece.gr/our-work/
Κοντινά παραδείγματα στην περιοχή μας:
Ιθάκη (2019)
https://www.pathsofgreece.gr/portfolio-items/ithaca-trails/
Κεφαλλονιά (2015)
https://www.pathsofgreece.gr/portfolio-items/footpaths-of-erissos/
6. Ποδηλασία (Ποδηλατικός Τουρισμός)
Από την Ηγουμενίτσα μέχρι την Πάτρα περνάει το ελληνικό κομμάτι της Μεσογειακής διαδρομής του Eurovelo (EuroVelo 8 Mediterranean Route).Το Eurovelo είναι το πανευρωπαϊκό δίκτυο ποδηλατικών διαδρομών.
https://en.eurovelo.com/ev8
Η διαδρομή στην Αιτωλοακαρνανία περνάει από Αμφιλοχία, Βόνιτσα, και μετά από τον πανέμορφη παραλιακή μας διαδρομή Πάλαιρο, Μύτικα Αστακό και συνεχίζει προς Αιτωλικό και Μεσολόγγι.
https://en.eurovelo.com/ev8/from-igoumenitsa-to-patras
> Κατάστημα ενοικίασης ποδηλάτων και Service
7. Αναρρίχηση (Αναρριχητικός Τουρισμός)
Αναρριχητικό Πεδίο Μύτικας - Καμηλάφκα (Καμπλάφκα) Αιτωλοακαρνανίας
> Διοργάνωση ατομικών και ομαδικών αναρριχήσεων
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΟΣΑ ΕΙΠΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Α) Άμεσα κύριε Δήμαρχε, αποφασίστε να γίνει έρευνα, από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας ‘Αρχιπέλαγος’ για την περιβαλλοντική κατάσταση στις περιοχές που υπάρχουν ήδη από χρόνια ιχθυοκαλλιέργειες στα Παράκτια Νερά του τόπου μας, εφόσον γνωρίζει ήδη και το θέμα. Να βρεθεί ο τρόπος να δοθούν άδειες μετακίνησης για έρευνες.
Παράλληλα να γίνει και έλεγχος από την όποια αρμόδια υπηρεσία για το εάν οι υπάρχουσες ιχθυοκαλλιέργειες βρίσκονται στον προκαθορισμένο χώρο που αναγράφει η άδειά τους.
Eάν το Ινστιτούτο με τις έρευνές του αποφανθεί, ότι υπάρχει καταστροφή στην παράκτια ζώνη της περιοχής μας, τότε είναι μονόδρομος η μετακίνηση των ήδη υπαρχουσών ιχθυοκαλλιεργητικών μονάδων στο ανοιχτό πέλαγος.
H ιχθυο-βιομηχανία στρέφεται πλέον σε ιχθυοκαλλιέργειες ανοιχτής θαλάσσης, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα για αποσυμφόρηση των παράκτιων περιοχών, μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, περιορισμό της χρήσης αντιβιοτικών, μείωση της θνησιμότητας των ειδών, δυνατότητα αύξησης της παραγωγής, καθαρισμό των διχτυών μέσω φυσικών μέσων κ.α. (Κοινή ερευνητική προσπάθεια ΕΛΚΕΘΕ-ΕΜΠ).
Αυτή η λύση εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες σε πολλές περιοχές της Ε.Ε. και έχει αποδειχθεί ως μοντέλο ιχθυοκαλλιέργειας, πραγματικά βιώσιμο περιβαλλοντικά και οικονομικά. Παράδειγμα για εμάς, αποτελεί η Κύπρος, η οποία εφαρμόζει το συγκεκριμένο μοντέλο και οι μονάδες έχουν εγκατασταθεί 1,5+χλμ.απο τις ακτές και όχι κοντά στις ακτές, όπως βολευόμαστε εμείς στην Ελλάδα χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν τις επιπτώσεις. Να ακολουθηθεί το καλό παράδειγμα της Κύπρου, όπου οι μονάδες έχουν εγκατασταθεί 1,5+ χλμ. από τις ακτές.
Β) Η ανάπτυξη νέων Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) Εχινάδων νήσων και Δυτικών ακτών του νομού μας, θα είναι η τέλος του τουρισμού στην περιοχή. Προστατέψτε το περιβάλλον και αγωνιστείτε. Το περιβάλλον είναι η ζωή όλων μας. Θα είμαστε όλοι μαζί σας. Να μη γίνουν ΠΟΤΕ νέες ιχθυοκαλλιέργειες. Οι ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιεργειών πρέπει να εγκαταλείψουν το απαρχαιωμένο μοντέλο ιχθυοκαλλιέργειας, σύμφωνα με το οποίο οι εγκαταστάσεις βρίσκονται κοντά στις ακτές, σε περιοχές με χαμηλή κυκλοφορία νερών, με γνώμονα το χαμηλό κόστος επένδυσης και συντήρησης. Αποτέλεσμα αυτού του μοντέλου είναι η έντονη επιβάρυνση στα παράκτια οικοσυστήματα, η σημαντική υποβάθμιση του τουρισμού και της αλιείας, καθώς και η παραγωγή ψαριών χαμηλής ποιότητας και εμπορικής αξίας.
Γ) Στην παραλιακή ζώνη, τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται ξενοδοχειακές μονάδες και μια από αυτές είναι δική μου και βρίσκεται προς το τέλος της ολοκλήρωσης της κατασκευής της. Στο Μύτικα τα τελευταία χρόνια, νέοι άνθρωποι που ελπίζουν το καλύτερο για τον τόπο, έχουν αναπτύξει μικρές επιχειρήσεις. Όλους λοιπόν εμάς, που κάναμε την αρχή και επενδύσαμε τις περιουσίες μας στον τουριστικό κλάδο στον τόπο μας και όχι σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, εκεί που οι νέοι θα έχουν να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο, πώς θα μας προστατέψετε;
Δ) Η παραλιακή ζώνη του Μύτικα είναι πραγματικά μια δαντέλα στο Ιόνιο. Γιατί μέχρι σήμερα αυτή η ακτογραμμή δεν μπορεί να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα, ώστε να υπάρχει ελαφριά επικοινωνία, αλλά και να μπορεί ο τουρίστας να απολαμβάνει τον περίπατό του; Κάθε χειμώνα, αλλά και με τις τελευταίες καταστροφές-πλημμύρες ειδικά, έχει διακοπεί η πρόσβαση και συγκεκριμένα στο σημείο, όπου κατασκευάζουμε το ξενοδοχείο και υπάρχει το εργοτάξιο σε εξέλιξη.
Ε) Μια μαρίνα π.χ. στο κέντρο του Μύτικα θα είναι πόλος έλξης σκαφών, που περνούν χιλιάδες το καλοκαίρι ανάμεσα από Μύτικα και Κάλαμο. Η μαρίνα θα φέρει τουρισμό και θα δουλέψουν καταστήματα εστίασης, καθώς και καταστήματα διαφόρων αγαθών από την τοπική αγορά. Σας επισημαίνω τα Σύβοτα της Λευκάδας που αποτελούσαν ένα μικρό οικισμό, ενώ τώρα με την εύκολη προσέγγιση των σκαφών έχει εξελιχθεί από χρόνια σε ιδιαίτερο προορισμό.
Ο τουρισμός κ.Δήμαρχε είναι μια αλυσίδα επαγγελμάτων, τα οποία αναπτύσσονται και εξελίσσονται με την ζήτηση, λόγω ανάπτυξης του τόπου.
Η διαφήμιση του κάθε τόπου είναι αναγκαία για την τουριστική εξέλιξή του και σε αυτό θα πρέπει να εστιάσουμε για να προβάλουμε τον τόπο μας. Εμείς αυτή την διαφήμιση θα την κάνουμε μέσω της ιστοσελίδας άλλωστε για την ξενοδοχειακή μονάδα μας. Παράλληλα στους στόχους μας, είναι να δημιουργήσουμε μια ιστοσελίδα – τουριστικό οδηγό, ανάδειξης του Μύτικα και των κοντινών του περιοχών με όλους τους επαγγελματίες.
Εάν όμως ο τουρίστας θα πληροφορείται από το Internet και όχι μόνο, ότι υπάρχει πρόβλημα με μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στην περιοχή. Γιατί τότε να προτιμήσει την περιοχή μας? Πως να ισχυριστούμε και να διαφημίσουμε, τα καθαρά νερά του Ιονίου;;
Κύριε Δήμαρχε.
Μην αφήσετε να καταδικαστεί η περιοχή μας στον τουριστικό κλάδο! Δεν μπορούν να συνυπάρξουν και τα δύο μαζί, με την υφιστάμενη κατάσταση. Οι ενέργειες οι δικές σας, μαζί με τους συνεργάτες σας και την βοήθεια όλων μας, θα γράψουν μια νέα σελίδα για τον τόπο μας.
Κρύψτε τις ιχθυοκαλλιέργειες ... Προβάλετε τον τουρισμό!!
Με εκτίμηση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΚΑΣΗΣ ΙΚΕ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.