Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή τα μέτρα που προβλέπονται από το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση του νοσήματος του καταρροϊκού πυρετού (ορότυπος 4) περιορίζοντας τις μετακινήσεις των αιγοπροβάτων ανάλογα με το επίπεδο υγειονομικού κινδύνου, προκειμένου να αποκλειστεί η περαιτέρω εξάπλωση.
Στην ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον Αστακό την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020 με την παρουσία του Aντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρου Βασιλόπουλου, του προϊσταμένου του Τμήματος Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας Κωνσταντίνου Μήλιου και κτηνιάτρων, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα δεδομένα μετά και την επιβεβαίωση κρουσμάτων σε αιγοπρόβατα σε εκμεταλλεύσεις των ευρύτερων περιοχών της Βόνιτσας και της Αμφιλοχίας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας. Όπως τονίστηκε, οι αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές παρακολουθούν την εξέλιξη της εξάπλωσης του νοσήματος και λαμβάνουν άμεσα τα, κατά περίπτωση, αναγκαία μέτρα πρόληψης και ελέγχου.
Παράλληλα, ενημερώθηκαν οι εκτροφείς προβάτων και βοοειδών για την ανάγκη εφαρμογής και ατομικών μέτρων προστασίας, προκειμένου να αποτραπεί η διάδοση της νόσου και να προστατέψουν τα κοπάδια τους.
Πρόσθεσε: « Ο καταρροϊκός πυρετός είναι μία ασθένεια που μεταδίδεται τόσο στα αιγοπρόβατα όσο και στα βοοειδή. Είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης. Οι υπεύθυνοι κτηνοτρόφοι και ιδιώτες κτηνίατροι οφείλουν να ενημερώσουν τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων. Έχουμε ήδη θέσει σε εφαρμογή τα μέτρα που προβλέπονται από το σχέδιο έκτακτης ανάγκης» ανέφερε κατά την εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης, ο οποίος ζήτησε να υπάρχει διαρκής ετοιμότητα και εγρήγορση.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.