Ν. Φαρμάκης από τη Μασσαλία: «Τίποτα για τους πολίτες, χωρίς τους πολίτες»

 



Ν. Φαρμάκης από τη Μασσαλία: «Τίποτα για τους πολίτες, χωρίς τους πολίτες»

«Η Αυτοδιοίκηση ως θεσμός που βρίσκεται κοντά στον πολίτη, αλλά και που εφαρμόζει το 70% της νομοθεσίας της Ε.Ε., είναι ο θεσμός που πρέπει να ισχυροποιηθεί, να μπει στην καρδιά της ευρωπαϊκής πολιτικής και να αποτελέσει συνδιαμορφωτή των εξελίξεων. Με άλλα λόγια, δεν μπορεί να γίνει τίποτα για τους πολίτες, χωρίς τους πολίτες. 

Αυτό είναι το συμπέρασμα της Συνόδου Κορυφής Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης, το οποίο έχει ιδιαίτερη αξία στις μέρες μας, όπου βλέπουμε να απειλείται η Ευρώπη της ειρήνης και της ασφάλειας που οικοδομήθηκε μετά το τέλος της ψυχροπολεμικής εποχής και τελικά, να απειλείται η κοινωνία των πολιτών και της ευημερίας των λαών της Ευρώπης. 

Το μυαλό και η καρδιά όλων μας αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Ουκρανία. Και η απόφασή όλων των αυτοδιοικητικών είναι να κάνουμε κάθε τι δυνατό, αφενός για να συνδράμουμε τον λαό της Ουκρανίας που υποφέρει και αφετέρου, για να ασκήσουμε πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση ώστε εμείς και τα παιδιά μας να μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα, χωρίς φόβο. Η Ευρώπη, από άκρη σε άκρη, ανήκει στους λαούς και στους πολίτες της και όχι σε γεωπολιτικά και άλλα συμφέροντα. Γι’ αυτό λέμε: Σταματήστε τον πόλεμο, δώστε χώρο στον διάλογο και στην αλληλοκατανόηση, συμβάλλετε όλοι ώστε η Ευρώπη να γίνει αυτό που ονειρεύονται οι λαοί της και όχι ένα νέο πεδίο άδικων αιματοχυσιών».

Αυτά, μεταξύ άλλων, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης από τη Μασσαλία, στο κλείσιμο των εργασιών της 9ης Συνδιάσκεψης Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε υπό τη βαριά σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, για τον οποίο εκφράστηκε η απόλυτη και σύσσωμη καταδίκη, αλλά και η μεγιστοποίηση των προσπαθειών για ανταπόκριση στην τεράστια ανθρωπιστική κρίση που έχει επιφέρει. Παράλληλα όμως, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν το μέλλον της αυτοδιοίκησης, την οικονομία, αλλά και την ανθεκτικότητα των πόλεων και των περιφερειών απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Η σύνοδος ολοκληρώθηκε με την έκδοση του «Μανιφέστο της Μασσαλίας», ενός κειμένου συμπερασμάτων 12 σημείων, το οποίο περιγράφει πως η Ευρώπη θα μπορέσει να φέρει πιο κοντά τους πολίτες της. Στο Μανιφέστο αναφέρεται ότι «τα θεμέλια της δημοκρατίας στην ΕΕ εδράζονται στις 240 περιφέρειές της, στους 90.000 δήμους της και σε πάνω από 1,2 εκατομμύρια αιρετούς πολιτικούς σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, που εκπροσωπούν 450 εκατομμύρια πολίτες» και υπογραμμίζεται η ανάγκη λήψης αποφάσεων «από τη βάση προς την κορυφή» στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, ώστε να έλθει η ΕΕ πιο κοντά στην καρδιά και στο μυαλό των πολιτών και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην ΕΕ ως δημοκρατικό εγχείρημα που βασίζεται σε ισχυρή εκλογική εκπροσώπηση και σέβεται την ισότητα των φύλων. 

Για τον λόγο αυτό ζητείται η ουσιαστική αναβάθμιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, ως όργανο που δεν θα έχει πλέον συμβουλευτικό, αλλά αποφασιστικό και δεσμευτικό ρόλο σε συγκεκριμένους τομείς της πολιτικής. Επίσης, καλείται η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης να επαναβεβαιώσει τη «συνοχή» ως θεμελιώδη αξία και πυξίδα όλων των πολιτικών της ΕΕ και η ενίσχυση της ανθεκτικότητας να ασκείται με τη συμμετοχή των τοπικών αρχών και την πρόσβασή τους σε άμεση χρηματοδότηση.

Ακόμα, σημειώνεται πως η ΕΕ θα πρέπει να αποκτήσει μία «Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας», ενώ  ζητείται και η υιοθέτηση ενός μακρόπνοου ευρωπαϊκού αγροτικού θεματολογίου. 

«Προκειμένου να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, οφείλουμε να ανανεώσουμε τη λειτουργία της δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών αξιών μέσω της εκπαίδευσης και της αγωγής του πολίτη, ιδίως μεταξύ των νέων και στις διασυνοριακές περιοχές, προάγοντας παράλληλα τον σεβασμό των ίσων ευκαιριών. Ας εργαστούμε από κοινού ώστε η δημοκρατία να αποφέρει αποτελέσματα και η Ευρώπη να προσεγγίσει περισσότερο τους πολίτες της» καταλήγει το Μανιφέστο.

«Ως επικεφαλής μίας Περιφερειακής Αρχής που από την αρχή της θητείας της έχει πρωτοστατήσει στην προσπάθεια ενίσχυσης της Περιφερειακής Διακυβέρνησης και άσκησης πολιτικών από τα κάτω προς τα πάνω, αισθάνομαι περήφανος που αυτή η διεκδίκηση γίνεται πλέον ευρωπαϊκή και αποκτάει ένα ευρύτερο πλαίσιο. Η Ελλάδα διαθέτει αυτή τη στιγμή ένα πολύ ισχυρό αυτοδιοικητικό στίγμα, κάτι που αποδείχτηκε στη σύνοδο κορυφής. Και η Δυτική Ελλάδα ιδιαίτερα, μπαίνει πλέον με αυτοπεποίθηση και δυναμισμό στο προσκήνιο των ευρωπαϊκών εξελίξεων» συμπλήρωσε ο κ. Φαρμάκης.




*** Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό: 

  1.  Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα και τον Δήμαρχο Μυκόνου, Κωνσταντίνο Κουκά

  2.  Ο Νεκτάριος Φαρμάκης, με εκπροσώπους της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Μασσαλία, μεταξύ των οποίων ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Περιφερειών, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης

  3.  Η ελληνική αποστολή στη συμβολική διαμαρτυρία έξω από το Δημαρχείο Μασσαλίας (πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης) κατά του πολέμου στην Ουκρανία

  4.  Δήλωση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Ν. Φαρμάκη, στα πλαίσια της 9ης Συνόδου Κορυφής των Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης

  5.  Ο Ν. Φαρμάκης, κατά τη δεύτερη μέρα εργασιών της Συνόδου Κορυφής στη Μασσαλία








Το «Μανιφέστο της Μασσαλίας» των τοπικών και περιφερειακών ηγετών 

«Η Ευρώπη έχει ως αφετηρία τις περιφέρειες, τις πόλεις και τα  χωριά της» 

4 Μαρτίου 2022  

Εμείς, οι τοπικοί και οι περιφερειακοί ηγέτες της Ευρωπαϊκής  Ένωσης (ΕΕ), θέλουμε μια ΕΕ ικανή να ανταποκρίνεται  αποτελεσματικότερα στις ανάγκες και στις προσδοκίες των πολιτών.  

Τα θεμέλια της δημοκρατίας στην ΕΕ εδράζονται στις 240 περιφέρειές  της, στους 90.000 δήμους της και σε πάνω από 1,2 εκατομμύρια  αιρετούς πολιτικούς σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, που  εκπροσωπούν 450 εκατομμύρια πολίτες. Η δημοκρατία η οποία  γεννήθηκε πριν από περίπου 2500 χρόνια στην «πόλιν», σε τοπικό  επίπεδο, μπορεί να επιβιώσει στην ΕΕ μόνο εάν έχει βαθιές ρίζες και  ασκείται καθημερινά. 

Η δημοκρατία είναι αποδεκτή εφόσον αντλεί τη νομιμοποίησή της από  την εμπιστοσύνη των πολιτών και αποφέρει αποτελέσματα στο επίπεδο  που βρίσκεται πλησιέστερα στους πολίτες. Αυτός είναι ο λόγος για τον  οποίο διαπιστώνουμε την ανάγκη προώθησης ενός πρότυπου «Οίκου  της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας», εδραζόμενου σε μια τρισδιάστατη  νομιμότητα: σε γερά θεμέλια που οικοδομούνται από τις τοπικές και τις  περιφερειακές αρχές, σε στέρεους τοίχους που συγκροτούνται από τα 27  κράτη μέλη και σε μια προστατευτική στέγη που παρέχεται από την ΕΕ. 

Η υιοθέτηση μιας προσέγγισης από τη βάση προς την κορυφή για τη  λήψη των αποφάσεων στα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα φέρει την ΕΕ πιο  κοντά στην καρδιά και στο μυαλό των πολιτών και θα αποκαταστήσει την  εμπιστοσύνη στην ΕΕ ως δημοκρατικό εγχείρημα που βασίζεται σε  ισχυρή εκλογική εκπροσώπηση και σέβεται την ισότητα των φύλων. 

Οι εκλογές αποτελούν θεμελιώδες εργαλείο για τη λειτουργία της  αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας μέσω του έργου των πολιτικών  κομμάτων. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι, πέραν των ευρωπαϊκών  εκλογών που διεξάγονται ανά πενταετία, τα βασικά θέματα ευρωπαϊκού 

COR-2022-00926-00-01-INFO-TRA (EN) 1/3 

ενδιαφέροντος εξετάζονται πριν από τις εθνικές, περιφερειακές και  τοπικές εκλογές, δεδομένου ότι το 70 % της νομοθεσίας της ΕΕ  εφαρμόζεται σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο

Μια πιο δημοκρατική ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει το υφιστάμενο  έλλειμμα πολιτικής νομιμότητας και νομικής κατοχύρωσης και να  καταστήσει τις περιφέρειες, τις επαρχίες, τις πόλεις, τις κωμοπόλεις και  τα χωριά της αναπόσπαστο τμήμα των μηχανισμών λήψης αποφάσεων  στο πλαίσιο των ισχυουσών διατάξεων της Συνθήκης ή ενόψει  μελλοντικής τροποποίησής της. 

Ζητούμε συνεπώς να αναβαθμιστεί σταδιακά η Ευρωπαϊκή  Επιτροπή των Περιφερειών, πέραν της τρέχουσας συμβουλευτικής  λειτουργίας της, ώστε να αποκτήσει δεσμευτικό ρόλο σε περιορισμένο  αριθμό τομέων πολιτικής με σαφή εδαφική διάσταση, αποφεύγοντας  ταυτόχρονα την επιπρόσθετη πολυπλοκότητα στην ΕΕ.  

Η μεγαλύτερη συνεκτίμηση της εμπειρογνωσίας των τοπικών και των  περιφερειακών αρχών κατά τη θέσπιση και την εφαρμογή του ενωσιακού  δικαίου θα οδηγήσει σε βελτίωση της νομοθεσίας και ενδυνάμωση της  δημοκρατικής νομιμότητας στην ΕΕ.  

Η εν λόγω ενίσχυση της αρχής της επικουρικότητας μπορεί να  επιτευχθεί με την παροχή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών  καλύτερης πρόσβασης στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμικών  οργάνων της ΕΕ σχετικά με νομοθετικές προτάσεις (διαδικασία τριμερούς  διαλόγου), καθώς και με την ανάθεση στα περιφερειακά κοινοβούλια  επίσημου ρόλου υποβολής νομοθετικών προτάσεων της ΕΕ, σε δεόντως  καθορισμένες περιστάσεις. 

Ζητούμε να αξιοποιηθεί η εμπειρία της Διάσκεψης για το Μέλλον της  Ευρώπης με στόχο την καθιέρωση μόνιμου και τοποκεντρικού  διαλόγου με τους πολίτες, ως συμμετοχικού μηχανισμού που θα  συνδέει καλύτερα την ΕΕ με τις πραγματικές συνθήκες σε τοπικό,  περιφερειακό και εθνικό επίπεδο και θα διασφαλίζει ότι οι πολίτες  λαμβάνουν ανατροφοδότηση σχετικά με τις ιδέες και τις ανησυχίες τους.  Οι εθνικές και οι ευρωπαϊκές τοπικές ενώσεις, από κοινού με την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και τα δίκτυά της των νέων  αιρετών πολιτικών και των περιφερειακών και τοπικών συμβούλων της  ΕΕ, είναι έτοιμες να διευκολύνουν αυτή τη διαδικασία. 

COR-2022-00926-00-01-INFO-TRA (EN) 2/3 

Καλούμε τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης να επαναβεβαιώσει  τη «συνοχή» ως θεμελιώδη αξία και πυξίδα όλων των πολιτικών της  ΕΕ που βασίζονται στον σεβασμό της εταιρικής σχέσης και της  πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. 

Ζητούμε την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην ΕΕ, με σαφή συμμετοχή  των τοπικών και των περιφερειακών αρχών στη χάραξη και την  εφαρμογή των κοινωνικών, κλιματικών, περιβαλλοντικών, ενεργειακών  και ψηφιακών πολιτικών, καθώς και την παροχή άμεσης πρόσβασης  στη χρηματοδότηση της ΕΕ σε τομείς που εμπίπτουν στις  αρμοδιότητές τους. 

Υποστηρίζουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας που θα παρέχει στην  ΕΕ τις απαιτούμενες αρμοδιότητες για ταχεία αντίδραση σε κρίσεις στον  τομέα της υγείας, με παράλληλη τήρηση των αρχών της επικουρικότητας  και της αναλογικότητας. 

Ζητούμε την υιοθέτηση ενός μακρόπνοου ευρωπαϊκού αγροτικού  θεματολογίου που θα βελτιώνει την ενσωμάτωση αστικών και  αγροτικών περιοχών και θα οδηγεί στη βιώσιμη αναζωογόνηση των  αγροτικών κοινοτήτων.  

Καλούμε την ΕΕ να αξιοποιήσει τους ισχυρούς δεσμούς που  δημιουργήθηκαν με την πάροδο των ετών με τις τοπικές και τις  περιφερειακές αρχές των γειτονικών χωρών και των χωρών της  διεύρυνσης και να οικοδομήσει το κράτος δικαίου και τη χρηστή  διακυβέρνηση από τη βάση προς την κορυφή. 

Προκειμένου να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών,  οφείλουμε να ανανεώσουμε τη λειτουργία της δημοκρατίας και των  ευρωπαϊκών αξιών μέσω της εκπαίδευσης και της αγωγής του  πολίτη, ιδίως μεταξύ των νέων και στις διασυνοριακές περιοχές,  προάγοντας παράλληλα τον σεβασμό των ίσων ευκαιριών. 

Ας εργαστούμε από κοινού ώστε η δημοκρατία να αποφέρει  αποτελέσματα και η Ευρώπη να προσεγγίσει περισσότερο τους  πολίτες της.


Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................