Ν.Π.Δ.Δ. ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΙΕΡΗ ΠΟΛΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Σπύρου Μουστακλή 8 - Μεσολόγγι
Τ.Θ. 124 τηλ. και φαξ. 2631024464
Site: www.isipmes.gr
E-mail: isipmes@gmail.com
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ.
ΘΕΜΑ: ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ.
Ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά, διότι υπάρχουν πολλές πληροφορίες – ενίοτε ψευδείς - που «σπέρνουν» τον πανικό και τρομοκρατούν τον κόσμο.
1. Τι είναι ο κοροναϊός;
Ο νέος ιός που ονομάστηκε 2019-nCoV (2019-new Coronavirus), ανήκει στους κοροναϊούς, οι οποίοι έχουν πάρει αυτό το όνομα επειδή το σχήμα τους (στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο) μοιάζει με αυτό μιας κορόνας. Οι κοροναϊοί αποτελούν μια μεγάλη ομάδα ιών που είναι κοινοί στα ζώα. Αυτό το νέο στέλεχος κοροναϊού διαφέρει από τον SARS-CoV, τον κοροναϊό που προκάλεσε την επιδημία SARS το 2003, αλλά και από τους υπόλοιπους κοροναϊούς που έχουν απομονωθεί μέχρι σήμερα από τον άνθρωπο.
2. Πώς μεταδίδεται;
Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μια ζωονόσο, δηλαδή πρωτομεταδόθηκε στον άνθρωπο από ζώα. Η πρώτη μετάδοση από ζώα σε ανθρώπους έχει συνδεθεί με μια αγορά θαλασσινών στην πόλη Γουχάν της Κίνας. Πάντως, ως τώρα, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δηλώσεις των επιστημόνων, δεν έχει εντοπιστεί η ακριβής αρχική «πηγή» μετάδοσης του ιού. Μετά την μετάδοση του ιού από τα ζώα στον άνθρωπο, άρχισε η μετάδοση μεταξύ ανθρώπων. Πόσο εύκολη είναι όμως η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο;
Τα μέχρι στιγμής δεδομένα μαρτυρούν ότι απαιτείται στενή επαφή με τις εκκρίσεις ενός ασθενούς, όπως για παράδειγμα με τα σταγονίδια που εκλύονται όταν βήχει ή όταν φτερνίζεται.(π.χ με την επαφή μεταξύ του ασθενή και των ατόμων που τον φροντίζουν ή με την παραμονή ενός ανθρώπου στον ίδιο χώρο με τον ασθενή κατά την φάση της λοίμωξης).
Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί επίσης όταν ένα υγιές άτομο αγγίξει μια επιφάνεια που άγγιξε προηγουμένως ένα μολυσμένο άτομο και στη συνέχεια ακουμπήσει με τα άπλυτα χέρια του το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του.
3. Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η λοίμωξη από τον κοροναϊό;
Η μέγιστη περίοδος επώασης εκτιμάται 2-14 ημέρες με βάση τα προηγούμενα επιδημιολογικά δεδομένα που αφορούν τους ιούς MERS-CoV και SARS-CoV. Η κλινική εικόνα παρουσιάζει ευρεία διακύμανση από την ήπια μορφή της νόσου, που είναι και η συνηθέστερη, μέχρι τη βαριά, η οποία δύναται να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Οι κοροναϊοί προκαλούν συνήθως ήπια ως μέτρια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού με συμπτώματα που προσομοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος – καταρροή, βήχας, πονόλαιμος, κεφαλαλγία και πυρετός. Οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα είναι πιο επιρρεπείς διότι έχουν μειωμένο αμυντικό σύστημα. Σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να προκληθεί πολύ σοβαρότερη λοίμωξη στο κατώτερο αναπνευστικό (όπως βρογχίτιδα ή πνευμονία), νεφρική ανεπάρκεια, ακόμη και θάνατος.
5. Υπάρχει θεραπεία;
Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ειδική φαρμακευτική αγωγή. Η θεραπεία είναι συμπτωματική και αφορά παυσίπονα και αντιπυρετικά, ενώ η χορήγηση αντιικής θεραπείας δε φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα. Ωστόσο η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να αναπτύξει εμβόλιο για τον νέο ιό. Πάντως εκτιμάται ότι μπορεί να περάσει περισσότερο από ένα έτος προτού το εμβόλιο γίνει ευρέως διαθέσιμο.
6. Πώς μπορεί να προληφθεί η μετάδοσή του;
Προφύλαξη, ψυχραιμία, έγκυρη ενημέρωση, ορθή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, αποφυγή επαφής με πιθανό κρούσμα, συντελούν στο να προφυλαχθούμε σωστά και υπεύθυνα από τον νέο κοροναϊό.
Συνιστώνται τα μέτρα προφύλαξης που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δηλαδή η αποφυγή στενής επαφής με άτομο που παρουσιάζει τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτέρνισμα) ή/και έχει πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχή υψηλού κινδύνου. Τα απολυμαντικά μπορούν να σκοτώσουν τον νέο κοροναϊό. Επίσης είναι καλό ο καθένας να αποφεύγει να αγγίζει τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα του με χέρια που δεν είναι καλά πλυμένα, κυρίως όταν μπορεί να έχει έλθει σε επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα. Και όταν μιλάμε για καλό πλύσιμο, εννοούμε πλύσιμο με σαπούνι και νερό επί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
Ειδικά στους ταξιδιώτες συνιστώνται τα εξής:
· Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή μη), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρεμένο κρέας).
· 2. Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.
· 3. Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.
Αν επιστρέφετε από περιοχή όπου έχει αναφερθεί κρούσμα και εμφανίζετε συμπτώματα συνιστάται:
· 1. Να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.
· 2. Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα.
· 3. Να αποφύγετε να ταξιδέψετε ενώ έχετε συμπτώματα.
· 4. Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
7. Μπορεί να προκαλέσει παγκόσμια επιδημία;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε ότι η επιδημία του νέου κοροναϊού στην Κίνα συνιστά έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας, δηλώνοντας ότι «η μεγαλύτερη ανησυχία είναι το ενδεχόμενο ο ιός να εξαπλωθεί σε χώρες τα συστήματα υγείας των οποίων είναι πιο αδύναμα».
Η χώρα μας, βρίσκεται σε ένα πολύ καλό επίπεδο ενημέρωσης, η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις, τα νοσοκομεία βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς υπάρχει εμπειρία από προηγούμενες καταστάσεις κοροναϊών, αλλά και από την εποχική γρίπη. Δεν είναι η πρώτη φορά που η κατηγορία αυτών των ιών προσβάλλουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Στο πρόσφατο παρελθόν, οι κοροναϊοί MERS-CoV και SARS-CoV είχαν σημάνει αντίστοιχη υγειονομική επαγρύπνηση και λήψη αντίστοιχων μέτρων από την παγκόσμια κοινότητα. Η έως τώρα αναφερόμενη θνησιμότητα από τον κοροναϊό υπολογίζεται περίπου στο 3% όταν στην αντίστοιχη περίπτωση του ιού Ebola ξεπερνούσε το 90%.
Είναι παράλογο να δημιουργείται πανικός τη στιγμή που η φυματίωση σκοτώνει 18 εκατομμύρια παγκοσμίως και όταν έχουμε τη γρίπη που ξέρουμε ότι σκοτώνει και δεν εμβολιαζόμαστε. Πρέπει να επικρατήσει η λογική αφού όλοι ξέρουμε ότι τα αναπνευστικά νοσήματα, οι πνευμονίες και οι γρίπες σκοτώνουν. Το κλειδί είναι η σωστή πρόληψη.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.