Η Λαϊκή μας παράδοση και το υφαντό της Αγάπης από το Δημοτικό Σχολείο Βάρνακα






ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βασίλης Πολύζος*

     Μια  φορά κι έναν καιρό  σ’ένα μικρό χωριό της Αιτωλοακαρνανίας ζούσαν κάτι μικρά πλασματάκια! Όλη την ώρα, απ’ το πρωί ως το βράδυ γελούσαν και τραγουδούσαν έπαιζαν και έτρεχαν, γελούσαν και έκλαιγαν  και κυλούσαν οι μέρες, τα χρόνια…… ώσπου μια μέρα ήρθαν κάτι νεραΐδες στο χωριό και έφεραν ένα μαγικό εργαλείο- τον αργαλειό! 
    Και τότε ξεκίνησε το θαύμα! Τα πλασματάκια άρχισαν να υφαίνουν, και κάθε που ύφαιναν, μια νεράιδα ερχόταν και χόρευε και γέμιζε ο τόπος μαγεία, αρώματα και ομορφιά.…. και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα!...........


      Τα πλασματάκια της ιστορίας μας, του παραμυθιού και της ζωής μας, ετοίμασαν για όλους εμάς μια γιορτή-ταξίδι στο χρόνο.
      Πίσω, πολύ πίσω, τότε που κάθε σπίτι είχε τον αργαλειό του. Τότε που οιανυφάντρες ετοίμαζαν το ρουχισμό της οικογένειας και τα χαλιά του σπιτιού με τέχνη και μεράκι. Με κόπο και αγάπη. Με  δάκρυ και με γέλιο. Τραγουδώντας και μοιρολογώντας. Και γέμιζε το σπίτι θαύματα και οι άνθρωποι μαγεία.

    Λίγη από αυτή την μαγεία μας μετέφεραν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βάρνακα. Κάνοντας ένα ταξίδι στο χρόνο, στην Λαϊκή μας παράδοση. Τότε που επίσης τα κοριτσόπουλα μάθαιναν να  υφαίνουν τα προικιά τους. Τότε που οιυποψήφιοι γαμπροί έβλεπαν πολλές φορές για πρώτη φορά τις νύφες εκεί στον αργαλειό
      Τότε που οι πραματευτάδες γυρνούσαν στα χωριά και διαλαλούσαν την πραμάτεια τους. Τα παιδιά «ύφαναν» με μαεστρία τις εικόνες από το παρελθόν, και μας τις παρουσίασαν καρέ- καρέ με εκπληκτικό τρόπο. 
    Το αποτέλεσμα: ένα πολύχρωμο υφαντό της αγάπης στολισμένο από τις μνήμες του καθενός μας. Με σεβασμό στην Λαϊκή μας παράδοση που σίγουρα δεν θα ξεχαστεί αν υπάρχουν τέτοιες εκδηλώσεις.
     Συγχαρητήρια σε μαθητές, δασκάλους και γονείς. Ιδιαίτερα στις δυο δασκάλες μας:
-Την Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Βάρνακα κ. Μαρία Γεωργοπούλου (έχει δημιουργήσει παράδοση σε σχολικές εκδηλώσεις) και την 
-κ. βασιλική Μπέλλου που πραγματικά μόχθησαν, και με την βοήθεια των γονιών, παρουσίασαν αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα.

     Παρευρέθηκαν στην γιορτή  η σχολική σύμβουλος κ. Αγγελική Πάσχου, οαντιδήμαρχος Αλυζίας κ. Ηλίας Ταμπάκης, ο αντιδήμαρχος Αγρινίου και αρχιτέκτονας του Δημοτικού Σχολείου Βάρνακα κ. Τσούκαλος Στάθης, ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην Πρόεδρος Δ.Σ Ξηρομέρου κ. Μουρκούσης Βασίλειος, ο Δημοτικός Σύμβουλος και αντιπρόεδρος Δ.Σ Ξηρομέρου κ.Κατσαούνης Ελευθέριος, οι Πρόεδροι Τ.Κ Βάρνακα και Κανδήλας κ. Β. Πολύζος και Καραπιπέρη Δήμητρα, ο Διευθυντής του Λυκείου Μύτικα κ.Πολίτης Νικόλαος, ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Κανδήλας κ.Παπαναστάσης Αλέξανδρος, οι Διευθυντές των Νηπιαγωγείων Βάρνακα, Κανδήλας, και Μύτικα, κ. Νικόλαος Λάσκαρης, Στάυρακα Γεωργία και Καμπισοπούλου Τζωρτζίνα αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Ένωσης Αλυζιων κ.Θεόδωρος Λιότσος,  εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι συλλόγων, γονείς και κάτοικοι από την Τ.Κ Βάρνακα και τα χωριά της Αλυζίας.   

(* Βασίλης Πολύζος: Πρόεδρος της Τ.Κ. Βάρνακα) 



















ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΠΑΜΠΙΝΗΣ Λίγο πριν το τελευταίο κουδούνι..





Της εκπαιδευτικού Καραποναρλίδου Μαρίας

Πέρασε πάλι ο καιρός και ένα ταξίδι αλλιώτικο  έφτασε στο τέλος του.Ακολουθώντας τη ροή του διαβατάρη χρόνου φτάσαμε στο τέλος της σχολικής χρονιάς.
Πέρασαν 7 μήνες  από τη μέρα που γνώρισα τα φετινά μου παιδιά..
Τα αγαπημένα αυτά παιδιά με τα οποία περνούσαμε κάθε μερα τη μισή μας ημέρα, δεθήκαμε και γίναμε οικογένεια..
Και η χρονιά κύλησε πολύ γρήγορα και πολύ όμορφα.
Χαζεύω φωτογραφίες από την αρχή της χρονιάς και βλέπω πόσο μεγάλωσαν. Δεν είναι που ψήλωσαν, είναι που ωρίμασαν. Που έχουν γίνει ακόμα πιο υπέυθυνα.  Που βλέπεις τους κόπους σου (και όλων των προηγούμενων δασκάλων φυσικά) να πιάνουν τόπο.
 Είναι που έκανες όλα αυτά τα παιχνίδια για να μάθουν να συνεργάζονται, να έχουν εμπιστοσύνη και να μη γκρινιάζουν.Και παίξαμε πολύ αλλά και μιλήσαμε πολύ.
Πόσο τους αρέσει να μιλάνε.να μιλάνε.Έχουν τελικά πολύ ανάγκη τα παιδιά για επικοινωνία. Και σου λένε τα πάντα. Με μια αφοπλιστική αφέλεια σε κολλάνε στον τοίχο. Και τα όμορφα και τα άσχημα. Και ΣΕ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ.Και βλέπεις από όλα αυτά πόσο δεθήκαμε. Και τα αγάπησα και με αγάπησαν.
Και  φέτος η 14η Ιουνίου θα είναι ακόμα πιο δύσκολη από άλλες χρονιές. .Γιατί ένας δάσκαλος όσα χρόνια και αν περάσουν δεν ξεχνάει ποτέ κανέναν μαθητή του. Και εγώ δεν θα ξεχάσω σίγουρα ποτέ τα 6 μικρά μου παιδάκια.
Σας ευχαριστώ πολύ για όλα και σας υπόσχομαι ότι σύντομα θα προσπαθήσω να είμαι κοντά σας.

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!


Ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή του Δημοτικού Σχολείου Γουριώτισσας.




Των εκπαιδευτικών Μπασέλα Δάφνη και Μπλατσιώτη Δημήτρη.

Το Δημοτικό Σχολείο Γουριώτισσας την Παρασκευή 7-6-2013 πραγματοποίησε ολοήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στο Μουσείο Αιγών (Βεργίνα), στη Βέροια και στη Παναγία Σουμελά.

 Οι μαθητές του σχολείου μας έχοντας τις προηγούμενες μέρες ερευνήσει και μελετήσει όλα τα ιστορικά γεγονότα που σχετίζονται αφενός με την αρχαία ελληνική ιστορία και αφετέρου με τη σύγχρονη ιστορία και ιδιαίτερα με τη γενοκτονία των ποντίων, είχαν τη χαρά να δουν από κοντά όλα αυτά τα μακρινά μέρη.
Την διαδρομή μας έκανε ακόμα πιο ευχάριστη η συνοδεία των γονέων των μαθητών όπως επίσης και η αναλυτική ξενάγηση που μας έκανε ο προϊστάμενος του σχολείου μας κ .Μπλατσιώτης του οποίου ιδιαίτερη πατρίδα είναι η Βέροια.
Χαιρόμαστε πραγματικά που καταφέραμε να επισκεφτούμε αυτές τις περιοχές και κυρίως το ότι οι μαθητές μας μπόρεσαν να οπτικοποιήσουν όλες τις πληροφορίες που λάμβαναν καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς.


Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Εξωραιστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Γουριώτισσας << Ο Άγιος Δημήτριος>> με τη βοήθεια του οποίου κατορθώσαμε να πραγματοποιήσουμε την εκδρομή μας.


Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό.







.....................................................................................................................