Το Έργο «Γεωργία με Ευφυΐα» - Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα, δίπλα στην καλλιέργεια πατάτας

 





Το Έργο «Γεωργία με Ευφυΐα» - Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα το οποίο υλοποιείται για λογαριασμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έρχεται να δημιουργήσει μία εκτεταμένη, πολύμορφη και σύγχρονη αγρο-τεχνολογική υποδομή που θα παρέχει πλήθος δεδομένων τηλεπισκόπησης από επίγειες, ιπτάμενες και δορυφορικές πηγές. Ανάδοχοι είναι η εταιρεία NEUROPUBLIC, ο Όμιλος ΟΤΕ και η διαφημιστική ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ.  

  


Το Έργο στοχεύει στην εισαγωγή της τεχνολογίας και της καινοτομίας στην παραγωγική διαδικασία, από την οποία θα ωφεληθεί πλήθος υπαίθριων καλλιεργειών, μεταξύ αυτών και της πατάτας, ενός προϊόντος άρρηκτα συνδεδεμένου με τη διατροφή της λεκάνης της Μεσογείου. 


 

Η πατάτα στην Ελλάδα


Είναι γεγονός ότι οι ιδιαίτερες κλιματικές και γεωμορφολογικές συνθήκες της Ελλάδας εξασφαλίζουν παραγωγή πατάτας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Την ίδια στιγμή, οι λύσεις υψηλής τεχνολογίας, όπως το ολοκληρωμένο μοντέλο που έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο του Έργου, βοηθούν στην αύξηση όχι μόνο της παραγωγής, αλλά και της ποιότητας.  


Η ελληνική πατάτα αντιστοιχεί κατά προσέγγιση στο 0,6% της συνολικής ευρωπαϊκής παραγωγής. Παρόλα αυτά, πρόκειται για ένα φυτό που καλλιεργείται στη χώρα μας σχεδόν όλους τους μήνες του χρόνου, με τη φύτευση να ξεκινά τον Νοέμβριο στη νότια Κρήτη και να ολοκληρώνεται τον Απρίλιο στη Βόρεια Ελλάδα. Μάλιστα, η ποικιλομορφία του εδάφους αλλά και οι διαφορετικές κλιματικές ζώνες της Ελλάδας διασφαλίζουν ότι, σε γενικές γραμμές, η παραγωγή είναι όχι μόνο μεγάλη, αλλά και ιδιαίτερα νόστιμη.

 


Γεωργία με Ευφυΐα στην πράξη


Μέσα από πειράματα πεδίου αλλά και από την εγκατάσταση μίας άρτιας υλικοτεχνικής υποδομής σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, έχουν ήδη ξεκινήσει να συγκεντρώνονται εξειδικευμένα στοιχεία για την ενίσχυση της καλλιέργειας της πατάτας. Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να ενημερωθούν σχετικά με τη διαδικασία, τα οφέλη και τις δυνατότητες που τους παρέχει το εν λόγω Έργο, από την ιστοσελίδα https://digiagro.gr. Εφόσον ολοκληρωθεί η εγκατάσταση στο αγροτεμάχιό τους, οι ίδιοι θα έχουν εξατομικευμένη πρόσβαση στα δεδομένα του Σταθμού μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών.



Επιχείρηση «καλύτερη πατάτα»


Προκειμένου να εξασφαλιστούν η υψηλή απόδοση και η καλή ποιότητα και γεύση του συγκεκριμένου λαχανικού, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη θρέψη, την άρδευση και τη φυτοπροστασία. Ο αλγόριθμος Ευφυούς Γεωργίας που ενσωματώνει δεδομένα από τους σταθμούς και παρατηρήσεις πεδίου από έμπειρους γεωπόνους, μπορεί να δώσει μία εκτίμηση για τις θρεπτικές ανάγκες της καλλιέργειας, και την αποφυγή κατάχρησης λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων που επιβαρύνουν το περιβάλλον και υποβαθμίζουν τους φυσικούς πόρους (έδαφος και νερό). 


Την ίδια στιγμή, η πατάτα έχει σχετικά υψηλές υδατικές ανάγκες, με την ποσότητα και τη δόση της άρδευσης να εξαρτώνται από τις μικροκλιματικές συνθήκες κάθε περιοχής, τον τύπο του εδάφους και το στάδιο ανάπτυξης των φυτών. Επιπλέον, η συγκεκριμένη καλλιέργεια παρουσιάζει ευαισθησία στον περονόσπορο (Phytophthora infestans) κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ η πυκνή σπορά, η υπερ-άρδευση, η χρήση μη ελεγμένου πατατόσπορου, κ.α. επιτείνουν το πρόβλημα. 



Το Έργο στηρίζει τους παραγωγούς 


Για τους παραπάνω λόγους, η πατάτα αποτελεί μία καλλιέργεια μεγάλου ενδιαφέροντος και κατέχει σημαντικό ρόλο στο Έργο «Γεωργία με Ευφυΐα». Συγκεκριμένα, με τη βοήθεια επιστημονικών αλγορίθμων, θα διενεργηθούν στην εν λόγω καλλιέργεια πειράματα θρέψης, φυτοπροστασίας και άρδευσης.


Στα αγροτεμάχια που συμμετέχουν, έχουν τοποθετηθεί:

  • Σταθμοί Συλλογής Δεδομένων (gaiatron v3.0 – υποστηρικτικοί αγρο-μετεωρολογικοί σταθμοί)

  • Πολυαισθητήρες εδάφους 

  • Υδρόμετρα

ενώ συλλέγονται γεωχωρικά δεδομένα μέσω Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών


Με τις τόσο υψηλές απαιτήσεις που έχει η συγκεκριμένη καλλιέργεια, ο αγώνας του παραγωγού πατάτας για περισσότερο και πιο ποιοτικό προϊόν δε σταματά. Το Έργο αποσκοπεί στην αποτελεσματικότητα της φυτοπροστασίας, την αποφυγή άκαιρων και περιττών προληπτικών επεμβάσεων και τη μείωση του κόστους παραγωγής

Το Έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

.....................................................................................................................