«Γεωργία με Ευφυία» και για τους ελαιοπαραγωγούς

 

Δελτίο Τύπου

«Γεωργία με Ευφυία» και για τους ελαιοπαραγωγούς

Είναι γεγονός ότι οι ανάγκες σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια ελιάς- επιτραπέζιας ή ελαιοπαραγωγικής-  συνεχώς αυξάνονται. Πώς μπορούν όμως οι τεχνολογικές λύσεις να απαντήσουν στις προκλήσεις της εποχής και, κυρίως, στην απαίτηση για βιώσιμο, ανταγωνιστικό προϊόν; Την απάντηση δίνει το Έργο «Γεωργία με Ευφυΐα» - Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα, στο πλαίσιο του οποίου επιστρατεύονται τεχνολογίες αιχμής στην υπηρεσία του ελαιοπαραγωγού -μεταξύ άλλων καλλιεργητών- βοηθώντας τον να βελτιώσει και να αναδείξει τα προϊόντα των ελληνικών ελαιώνων. Ανάδοχοι του Έργου είναι η ένωση εταιρειών NEUROPUBLIC, ΟΤΕ και ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ.



Το Έργο «Γεωργία με Ευφυΐα», έχει θέσει ως στόχο την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός συστήματος ευφυούς γεωργίας με την αξιοποίηση βέλτιστων πρακτικών, προκειμένου να μειώσει τις εισροές και το κόστος παραγωγής, να βελτιώσει το παραγόμενο προϊόν και να προστατέψει το περιβάλλον μέσω της ορθολογικής χρήσης των φυσικών πόρων και της ελαχιστοποίησης του αποτυπώματος άνθρακα. 


 

Η καλλιέργεια ελιάς σήμερα


Λόγω της αναγνωρισμένης ιδιαίτερης διατροφικής αξίας του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς, το εν λόγω προϊόν αποτελεί τη μεγαλύτερη μη τροπική μόνιμη καλλιέργεια στον κόσμο. Η ελιά είναι από τις ελάχιστες καλλιέργειες που έχουν τη δυνατότητα να παράγουν αρνητικό ισοζύγιο CΟ2, με ελάχιστη ταυτόχρονα αρνητική επίδραση στη βιολογική ποικιλότητα του φυσικού οικοτόπου. Συγκριτικά με άλλες, έχει την ιδιαιτερότητα να διατηρεί την ποικιλομορφία και τα ενδιαιτήματα για τους εχθρούς των γεωργικών επιβλαβών οργανισμών, με αποτέλεσμα τη σημαντικά μειωμένη ανάγκη χρήσης ζιζανιοκτόνων και εντομοκτόνων. Τα ελαιόδεντρα είναι επίσης ανθεκτικά στην ξηρασία και χάρη στο ριζικό τους σύστημα διαχειρίζονται καλύτερα το νερό από τις ετήσιες καλλιέργειες. 


Επιπλέον, η ελιά και τα παράγωγά της αντιμετωπίζουν έντονο παγκόσμιο ανταγωνισμό από χώρες της Μεσογειακής Λεκάνης με χαμηλό κόστος παραγωγής (Μαρόκο, Τυνησία, Αίγυπτος, Τουρκία) αλλά και κραταιές δυνάμεις (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία) οι οποίες υιοθετούν μοντέρνες πρακτικές καλλιέργειας. Έτσι, ο Έλληνας καλλιεργητής αντιμετωπίζει τις υψηλές απαιτήσεις παραγωγής πασχίζοντας να παραμείνει βιώσιμος, μέσα στις ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες των τελευταίων χρόνων, με διέξοδο τις λύσεις ακριβείας που παρέχει η επιστήμη και η τεχνολογία.



Υποστηρίζοντας το εθνικό μας δέντρο


Το Έργο «Γεωργία με Ευφυΐα» - Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα, δίνει τη δυνατότητα στήριξης του ελαιοπαραγωγού στη χώρα μας, με έναν συνδυασμό επιστημονικής έρευνας, γνώσης και δεδομένων καθώς και πρακτικής εμπειρίας, στο κομμάτι της λήψης αποφάσεων που σχετίζονται με την ολοκληρωμένη προσέγγιση-διαχείριση της αγροτικής δραστηριότητας, η οποία οφείλει να αξιοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες. 


Συγκεκριμένα για την ελιά, ο στόχος του εν λόγω Έργου είναι ο σχεδιασμός ενός καινοτόμου, ολοκληρωμένου συστήματος ευφυούς γεωργίας, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων του δέντρου. 



Η τεχνολογία, σύμμαχος των ελαιοπαραγωγών 


Στο πλαίσιο του Έργου, σε αυτή τη φάση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί μία πανελλαδική υποδομή Σταθμών Συλλογής Δεδομένων (3.000 υποστηρικτικοί και 50 επαυξημένης ακρίβειας). Επιπρόσθετα, αξιοποιούνται 50 Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, καταγράφονται δορυφορικά δεδομένα ανοιχτά και υψηλής ακρίβειας, λειτουργούν ήδη 15 Κέντρα Διανομής και Υποστήριξης σε όλες τις Περιφέρειες για το κοινό και τους ενδιαφερόμενους, και έχουν διαμορφωθεί 50 Πειραματικά Αγροτεμάχια στα οποία διεξάγονται πειράματα θρέψης, φυτοπροστασίας, άρδευσης σε 21 διαφορετικές καλλιέργειες. Η ελιά, διαδραματίζει πολύ βασικό ρόλο και παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον καθώς αποτελεί τη δημοφιλέστερη καλλιέργεια στην Ελλάδα, το εν λόγω προϊόν στη χώρα μας είναι αναγνωρισμένο ως εξαιρετικής ποιότητας και παράλληλα διαθέτει μεγάλη εξαγωγική δυναμική. Για το λόγο αυτό 8 από τα 50 Πειραματικά Αγροτεμάχια αφορούν στην καλλιέργεια της ελιάς και έχουν κατανεμηθεί σε κύριες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας.


Το προτεινόμενο σύστημα αξιοποιεί τις δυνατότητες της ευφυούς γεωργίας και παρέχει τα μέσα που απαιτούνται για τον συντονισμό, την εποπτεία και την καταπολέμηση των προβλημάτων της ελιάς, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες μικροκλιματικές συνθήκες της κάθε περιοχής και σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η αξιοποίηση του εν λόγω συστήματος επιτρέπει τη συνεχή και απομακρυσμένη παρακολούθηση των συνθηκών που ευνοούν την ανάπτυξη του κυκλοκόνιου, την έκδοση έγκαιρων συστάσεων για την αντιμετώπιση της ασθένειας.


Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να ενημερωθούν σχετικά με τη διαδικασία, τα οφέλη και τις δυνατότητες που τους παρέχει το εν λόγω Έργο, από την ιστοσελίδα https://digiagro.gr

Το Έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

.....................................................................................................................