ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ : Χιλιάδες παραγωγοί πνίγονται οικονομικά από τα λάθη του ΟΠΕΚΕΠΕ

 



Ένα αδιανόητο αλαλούμ με τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει προκαλέσει τεράστια οικονομική ασφυξία στους ήδη καταχρεωμένους αγρότες. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αντί να στηρίξουν τον αγροτικό κόσμο, στέλνουν χιλιάδες επιστολές από τις αρχές του μήνα, ζητώντας από τους παραγωγούς να επιστρέψουν τις ενισχύσεις που έλαβαν το 2022!


Το μπέρδεμα ξεκίνησε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που αντί να υπολογίσει τις ενισχύσεις για το 2023 με βάση τη γραμμή δικαιωμάτων του 2022, χρησιμοποίησε κατά λάθος τα δεδομένα του 2021. Το αποτέλεσμα ήταν οι αγρότες να λάβουν διαφορετικά ποσά, τα οποία επανυπολογίστηκαν αργότερα. Τώρα, καλούνται να επιστρέψουν τα χρήματα, με την επιλογή του συμψηφισμού με τις μελλοντικές ενισχύσεις. Με άλλα λόγια, πολλοί κινδυνεύουν να μην λάβουν τις επόμενες ενισχύσεις τους.

Την ώρα που οι παραγωγοί έχουν «γονατίσει» από τα έξοδα και την ακρίβεια, την ώρα που οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι βλέπουν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, την ίδια στιγμή που η επιπλέον φορολόγηση και η τριμηνιαία απόδοση του ΦΠΑ τους προσθέτει ακόμα μεγαλύτερα βάρη, η κυβέρνηση τούς ζητά να επιστρέψουν χρήματα, από λάθος του συστήματος.

Τα λάθη των Υπουργείων δεν μπορεί να τα πληρώνει ο ήδη εξουθενωμένος οικονομικά αγρότης. Η επιστροφή αυτών των χρημάτων για πολλούς, είναι η «σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι» και θα τους οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να βρει λύση και να μην αναγκάσει τους αγρότες να πληρώσουν τις συνέπειες των δικών της λαθών και προχειροτήτων.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

.....................................................................................................................