Το Αρχαίο Θέατρο Φοιτιών: Στην Πορεία για την Αναβίωσή του

Το Αρχαίο Θέατρο Φοιτιών, ένα κρυμμένο στολίδι της αρχαίας Ακαρνανίας, πρόκειται να αναδειχθεί χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες των τοπικών φορέων και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας. Στις 4 Οκτωβρίου 2024, κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων με επικεφαλής την κ. Φωτεινή Σαράντη πραγματοποίησε επιτόπια αυτοψία στον χώρο, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Ξηρομέρου, κ. Ιωάννη Τριανταφυλλάκη. Η επίσκεψη αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική πρόοδο στις προσπάθειες ανάδειξης του θεάτρου, το οποίο παραμένει επιχωματωμένο για χρόνια.


Οι Φοιτίες υπήρξαν μια σπουδαία πόλη της αρχαίας Ακαρνανίας και μέλος της Ακαρνανικής Συμπολιτείας. Το Αρχαίο Θέατρο, το οποίο υπήρξε τόπος πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής, σήμερα κρύβεται κάτω από το χώμα, αλλά με τις τρέχουσες πρωτοβουλίες, σύντομα θα ξαναδεί το φως της ημέρας.

Η Ιστορία και οι Σύγχρονες Πρωτοβουλίες

Η πρόσφατη αυτοψία ήρθε ως αποτέλεσμα συνεχών ενεργειών από τους φορείς της περιοχής, όπως η Κοινότητα Μπαμπίνης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μπαμπίνης, και το Λαογραφικό Μουσείο Μπαμπίνης. Όλα ξεκίνησαν το 2021, όταν το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μπαμπίνης, με πρωτοβουλία του κ. Πέτρου Χρυσικού, πρότεινε την έρευνα για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου. Η πρόταση αυτή εγκρίθηκε και ακολούθησε σειρά δράσεων που οδήγησαν στην επικοινωνία με τον Δήμο Ξηρομέρου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Ο φάκελος της πρότασης περιλάμβανε σχεδιαγράμματα και αναλυτικές πληροφορίες, οι οποίες παρουσιάστηκαν τόσο στον Δήμαρχο Ξηρομέρου όσο και στην αρμόδια Εφορεία. Η κύρια επιδίωξη είναι η αποχωμάτωση του θεάτρου και η αποκάλυψή του στο κοινό, κάτι που θα φέρει πολλαπλά οφέλη για την περιοχή.

Τα Οφέλη της Ανάδειξης του Θεάτρου

Η ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Φοιτιών δεν είναι απλώς μια αρχαιολογική προσπάθεια, αλλά μια ευκαιρία για την αναβίωση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Εάν ολοκληρωθεί η αποχωμάτωση, το θέατρο θα μπορούσε να γίνει ένας σημαντικός τουριστικός πόλος έλξης, προσελκύοντας επισκέπτες που ενδιαφέρονται για την αρχαία ιστορία και τον πολιτισμό.

Η δυνατότητα χρήσης του θεάτρου για πολιτιστικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, ή άλλες δραστηριότητες θα μπορούσε να προσφέρει μια νέα πνοή στο χωριό. Οι πολιτιστικοί φορείς ήδη σχεδιάζουν τρόπους για να εκμεταλλευτούν το θέατρο, προβάλλοντας παράλληλα την τοπική παράδοση και τη λαογραφία.

Επιπλέον, η ανάδειξη του θεάτρου θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Με την προσέλκυση τουριστών και την αύξηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων, τα τοπικά καταστήματα, εστιατόρια, και καταλύματα θα μπορούσαν να επωφεληθούν σημαντικά.

Η Σημασία της Συνεργασίας

Η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος βασίζεται στη συνεργασία πολλών φορέων. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων, ο Δήμος Ξηρομέρου, οι τοπικές κοινότητες, και οι πολιτιστικοί σύλλογοι εργάζονται συντονισμένα για την επίτευξη του στόχου. Οι τοπικές αρχές έχουν δείξει τη δέσμευσή τους, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν τις ενέργειες αυτές με ενθουσιασμό.

Το Λαογραφικό Μουσείο Μπαμπίνης διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην καταγραφή και προώθηση της ιστορικής κληρονομιάς του θεάτρου. Τα αρχεία και τα έγγραφα που φυλάσσονται εκεί αποτελούν πολύτιμες πηγές για την κατανόηση της ιστορικής σημασίας του θεάτρου.

https://vonitsavibes.gr

 akarnanika.blogspot.com

FOTO Μπαμπίνη ΙΝ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

.....................................................................................................................