Έκθεση φωτογραφίας «Γιορτή των Πουλιών» του Καλλιτέχνη Βασίλη Αρτίκου, στο κτίριο Χρυσόγελου

 


Έκθεση φωτογραφίας «Γιορτή των Πουλιών» του Καλλιτέχνη Βασίλη Αρτίκου, στο κτίριο Χρυσόγελου

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο  Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, Λάμπρος Δημητρογιάννης, προσκαλούν το κοινό  στην έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Γιορτή των Πουλιών», η οποία θα  περιλαμβάνει και  προβολή ταινιών μικρού μήκους με την ζωή των πουλιών, του καλλιτέχνη κ. Βασίλη Αρτίκου. Η έκθεση πραγματοποιείται στο Κτίριο Χρυσόγελου έως τις 22 Οκτωβρίου 2023, με ώρες επισκέψεων 11.00 έως 14.00, από τη Δεύτερα έως την Παρασκευή. 


Η  έκθεση φωτογραφίας με τίτλο  «Γιορτή των Πουλιών»  πρόκειται να συνδυαστεί με σχολικές επισκέψεις της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς  ο σκοπός της Διεύθυνσης Βιώσιμης Ανάπτυξης Ενέργειας και Περιβάλλοντος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν,  μέσω της Τέχνης, τη ζωή   της  λιμνοθάλασσας όπως της Κλείσοβας, της Τουρλίδας και  τους εκτεταμένους  υγρότοπους της περιοχής. Επιπλέον, η  «Γιορτή των πουλιών» αποτελεί  κίνητρο προς τους  νέους ενδιαφερόμενους καλλιτέχνες να παρατηρήσουν και να συνδιαλεχθούν με τον καλλιτέχνη σε θέματα που αφορούν  τεχνικές φωτογραφίας στον   πλούσιο υγροβιότοπο  της λιμνοθάλασσας.  

Η πρώτη σχολική επίσκεψη με τη μορφή «Διάδρασης  με το Δημιούργημα» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 11.00 από την εμπνευσμένη ομάδα Φιλαναγνωσίας του 2ου Λυκείου Μεσολογγίου,  με την εμψυχώτριά τους κυρία Ελένη Πλακίδα που αναπτερώνει τις ψυχές και τις σκέψεις των νέων με κάθε αφόρμηση Τέχνης, που εξελίσσεται  στην Ι. Π. Μεσολογγίου.  Τους μαθητές θα υποδεχτούν ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, Λάμπρος  Δημητρογιάννης μαζί με τον  καλλιτέχνη Βασίλη Αρτίκο.

Η έκθεση εστιάζει στο Μεσολόγγι και το φωτογραφίζει ως έναν ορνιθολογικό  παράδεισο  όπου περισσότερα από 250 είδη ενδημικών πουλιών ζουν στη λίμνη ή περνούν εποχιακά. Υδρόβια, φοινικόπτερα (φλαμίγκος), αβοκέτες και χουλιαρομύτες που καθρεφτίζουν το πέταγμά τους στα ήρεμα νερά της λιμνοθάλασσας, που συνεχώς αλλάζουν χρώμα από τα παιγνιδίσματα του φωτός και του ουρανού. Η λίμνη με τα «Ιπτάμενα Γλυπτά της», όπως αναφέρει ο καλλιτέχνης Βασίλης Αρτίκος,  ζει και προσφέρει τους θησαυρούς της στους ανθρώπους και   μοιάζει  να ισορροπεί  εδώ και χιλιάδες χρόνια  με τις ζωές τους.

Την επιμέλεια και τη δημιουργία της φωτογραφικής έκθεσης έχει εμπνευστεί και αναλάβει ο καταξιωμένος φωτογράφος κ. Βασίλης Αρτίκος,  ο οποίος  λειτουργώντας με τη φωτογραφική του διαίσθηση και με την αμεσότητα του χαρακτήρα του, έχει εμπλουτίσει με όμορφες εικόνες τη σύγχρονη ελληνική φωτογραφική πραγματικότητα. Από το αγαπημένο του Μεσολόγγι  μέχρι και την “δεύτερη πατρίδα του”, την ορεινή Αιθιοπία, μας ταξιδεύει σε μαγικούς κόσμους με τις λήψεις του. Τα τοπία, οι ουρανοί, οι άνθρωποι, κυρίως οι άνθρωποι, που παγώνει στον φακό του, παίρνουν μια μεταφυσική διάσταση, μιλούν μια δική τους γλώσσα τόσο λιτή αλλά και τόσο εύγλωττη μέσα στη σιωπή της. «Κάθε παιδί με τον φακό του κυρίου Αρτίκου γίνεται το παιδί που θα θέλαμε να είμαστε όλοι μας και να κρύβει ο κάθε άνθρωπος μέσα του».

 Ο Τομέας Πολιτισμού της ΠΔΕ προάγει την τέχνη με συνεχείς παρουσιάσεις πνευματικών  έργων. Η εν λόγω έκθεση που αποτυπώνει την ιδιαίτερη ματιά ενός καλλιτέχνη με καταγωγή ορμώμενη από την ευρύτερη περιοχή, αποτελεί μια ακόμη δήλωση της πρόθεσης του Τομέα Πολιτισμού να τιμά τους τοπικούς δημιουργούς, αλλά και να αναδεικνύει   τη δυνατότητα του ξεχωριστού φυσικού περιβάλλοντος  που  αποτελεί την αρχή της έμπνευσης οποιασδήποτε καλλιτεχνικής δημιουργίας. 

Οι σχολικές μονάδες που  επιθυμούν  να  παρακολουθήσουν τις ταινίες μικρού μήκους για τη ζωή των πουλιών μπορούν να επικοινωνούν καθημερινά για ραντεβού επίσκεψης,  στο τηλέφωνο 2631022081 του Τομέα πολιτισμού ΠΔΕ από τις 10.00 έως τις 12.00 το μεσημέρι.    

Η είσοδος  είναι ελεύθερη.   


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

.....................................................................................................................