Ομιλία του Βουλευτή Θανάση Παπαθανάση στη Βουλή στο πλαίσιο της διαδικασίας συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για την άρση των περιορισμών για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

      


 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Ομιλία του Βουλευτή Θανάση Παπαθανάση στη Βουλή στο πλαίσιο της διαδικασίας συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για την άρση των περιορισμών για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. 


 

Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Θανάσης Παπαθανάσης, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής στην συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την άρση των περιορισμών για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού. Ο κ.Παπαθανάσης ανέπτυξε πέντε βασικά επιχειρήματα για την απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση στο καθολικό δικαίωμα της ψήφου που κατέχουν οι Έλληνες του Εξωτερικού.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του κ. Παπαθανάση: 

 

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι!

 

Tο πρώτο νομοθέτημα της νέας Κυβέρνησης που έρχεται προς συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής είναι ένα νομοθέτημα του Υπουργείου Εσωτερικών με ισχυρό συμβολισμό. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, με το οποίο επανορθώνεται μία διαχρονική στρέβλωση του εκλογικού μας κανονισμού που ήθελε τους Έλληνες που κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό, Έλληνες ομογενείς, κατέχοντες το δικαίωμα του εκλέγειν, να μη δύνανται να ψηφίσουν από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους. Σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσκαλείται για πρώτη φορά χωρίς περιορισμούς ο απανταχού Ελληνισμός να συμμετάσχει απρόσκοπτα στην εκλογική διαδικασία της πατρίδας μας.

Θα ήθελα πριν μπω στην ουσία του νομοθετήματος να κάνω μία σύντομη ιστορική αναδρομή που νομίζω πως καταδεικνύει την ωριμότητα των συνθηκών για τη ρύθμιση που φέρνουμε αυτές τις ημέρες στη Βουλή. Πώς φτάσαμε, λοιπόν, σήμερα να συζητούμε τη νομοθετική αυτή ρύθμιση για Τρίτη φορά σε διάστημα 4 ετών; Το σημείο τομής πάει πολύ πίσω φτάνει στο μακρινό 1975, σχεδόν μισό αιώνα πριν. Στις διαδοχικές συνταγματικές αναθεωρήσεις ρυθμίστηκε σταδιακά η σχετική πρόβλεψη του Συντάγματος για άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στους εκτός Ελλάδος Έλληνες από το εξωτερικό, η οποία, όμως, ρύθμιση έμεινε ανεφάρμοστη για σχεδόν 5 δεκαετίες με εξαίρεση το δικαίωμα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στις ευρωεκλογές σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Δεκέμβριο του 2019 έχουμε για πρώτη φορά νομοθετική ρύθμιση προς διαβούλευση. Η προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με αρμόδιο Υπουργό τον κ.Τάκη Θεοδωρικάκο θεσμοθέτησε το ν. 4648. Για πρώτη φορά οι Έλληνες πολίτες απέκτησαν το δικαίωμα εγγραφής σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού και τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος από το εξωτερικό, όμως, με 2 βασικές προϋποθέσεις: Πρώτον, να έχουνδιαμείνει συνολικά 2 έτη εντός της χώρας σε διάστημα 35 ετών και δεύτερον να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.  

Οι περιορισμοί αυτοί προέκυψαν από την αναγκαιότητα του συμβιβασμού, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες συναίνεσης. Δηλαδή για να συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 200 ψήφων στη Βουλή απαιτήθηκε να υιοθετηθούν θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία εμμονικά στόχευσε στην υπονόμευση του νομοσχεδίου, καθώς δεν πιστεύει στο πνεύμα αυτού και δε θέλει εν γένει τους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν. Επιχείρησε και επιχειρεί να τους αποκλείσει, δίχως να υπολογίζει ότι πρόκειται για Έλληνες πολίτες που τους αναγνωρίζεται ισότιμο δικαίωμα στην ψήφο με τους διαμένοντες μόνιμα στην Ελλάδα. Το 2021 η Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας επί υπουργίας κ.Μάκη Βορίδη επιχείρησε να άρει αυτές τις προϋποθέσεις και να απελευθερώσει την άσκηση δικαιώματος ψήφου από το εξωτερικό. Η προσπάθεια αυτή δυστυχώς δεν τελεσφόρησε καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν απέναντι (190 ψήφοι υπέρ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΕΛ ΛΥΣΗ )

Σήμερα, λοιπόν, από το βήμα της εθνικής αντιπροσωπείας έχω την πεποίθηση ότι αυτή τη φορά θα ανατρέψουμε τα όποια προσκόμματα είχαν επιβληθεί στην άσκηση ενός συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων δυναμώνοντας την Ελλάδα, δίνοντας δυνατή φωνή σε όσους την είχαν στερηθεί. Θεωρώ ότι η ρύθμιση αυτή λειτουργεί ως θωράκιση της Δημοκρατίας μας και ως πλήρης εναρμόνιση με τα οριζόμενα κατά το Σύνταγμα. Οι λόγοι που θεωρούμε ως μείζονος σημασίας τη ρύθμιση αυτή και επιχειρούμε σε μία νέα κοινοβουλευτική σύνθεση την ευρεία συναίνεση είναι: 

Πρώτον ότι, σήμερα η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 του όλου αριθμού των βουλευτών που απαιτεί το άρθρο 51 του Συντάγματος είναι εφικτή.   Δεύτερον η καθολικότητα στο δικαίωμα ψήφου. Εντός της επικράτειας δεχόμαστε ως ερμηνεία του Συντάγματος ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια στη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία και γι’ αυτόν, ακριβώς, το λόγο η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους γίνεται αυτόματα, όταν ένας πολίτης κλείνει τα 17. Μέσα σε αυτούς τους εκλογικούς ανήκουν και οι Έλληνες του εξωτερικού, συνεπώς δεν υπάρχει κανένας φόβος για αντισυνταγματική διεύρυνση του δικαιώματος της ψήφου αλλά αντιθέτως για ίση πρόσβαση στο καθολικό δικαίωμα της ψήφου. Τρίτον η εναρμόνιση με μία πρακτική εφικτή και διεθνώς αποδεκτή.

Τέταρτον ο εξορθολογισμός του ισχύοντος πλαισίου, το οποίο ισχύον πλαίσιο σήμερα δημιουργεί μια διασπορά δύο ταχυτήτων. Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς κάποιοι μπορούν να ψηφίσουν είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό και κάποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου αποκλειστικά στην Ελλάδα. Πέμπτον η περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό με τη μητέρα πατρίδα με τεράστια οφέλη για τη χώρα μας. Το ενδιαφέρον του απανταχού ελληνισμού για την Ελλάδα μας είναι τέτοιο που είναι εθνική επιταγή οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να συμμετέχουν στα κοινά και να μην τους παραγκωνίζουμε επειδή ζουν σε άλλη χώρα, θεωρώντας λανθασμένα, κατά τη γνώμη μας, πως ότι γίνεται στην Ελλάδα αφορά μόνο τους εδώ Έλληνες. Είναι προς το συμφέρον μας να κρατήσουμε όλους τους Έλληνες κοντά στη χώρα, κοντά στην Ελλάδα. Ενισχύοντας τη φωνή τους δυναμώνουμε τη χώρα μας, τη διευρύνουμε, την κάνουμε να ακουστεί σε όλη τη γη .Σωματεία ομογένειας που εκπροσωπούν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό σπεύδουν να δηλώσουν τη στήριξή τους προς το νομοσχέδιο δηλώνοντας το αδιάλειπτο ενδιαφέρον τους. Η Ελλάς πρέπει να αγκαλιάσει τα παιδιά της, να τα ενεργοποιήσει έτι περαιτέρω και να εντάξει στη φαρέτρα της ένα asset διεθνούς διπλωματίας ανεκτίμητης αξίας.  

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η αναγνώριση της ψήφου των ομογενών Ελλήνων πολιτών είναι ένα ζήτημα Εθνικής Συνείδησης και Πολιτικής. Δεν είναι ούτε αριστερό, ούτε δεξιό, ούτε κεντρώο, υπερβαίνει σκοπιμότητες. Εμφορείται από δικαιοσύνη ενώ αντανακλά τη μητέρα πατρίδα, που θέλει και μπορεί να δυναμώσει τη φωνή της στον κόσμο, που δεν αποκλείει αλλά συμπεριλαμβάνει, που γνωρίζει και διεκδικεί το εθνικό της συμφέρον.

Πριν κλείσω θα ήθελα να σας αναφέρω και μια βιωματική μου εμπειρία .Ως δήμαρχος Ναυπάκτου επισκέφθηκα τους συμπατριώτες μου που αριθμούν χιλιάδες και ζουν στην Αυστραλία και την Αμερική .Η αγάπη τους και το ενδιαφέρον τους για τη μητέρα Πατρίδα με συγκλόνισε καθώς και η βούληση τους να μπορούν ισότιμα να συμμετέχουν δια της ψήφου τους στις εκλογικές διαδικασίες. Σήμερα νιώθω περήφανος που η Κυβέρνησή μας κάνει πράξη και δίνει τη δυνατότητα στους Απανταχού Έλληνες της ισότιμης και ενεργούς συμμετοχής τους στην εκλογική  διαδικασία της πατρίδας μας.

 

Σας ευχαριστώ! 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

.....................................................................................................................