ΜΠΑΜΠΙΝΗ, Το Φωτοβολταϊκό χωριό-Έμεινε χωρίς βοσκοτόπια, αλλάζει και το Μικροκλίμα ! Γράφει-Σχολιάζει ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

 


ΜΠΑΜΠΙΝΗ, Το Φωτοβολταϊκό χωριό-Έμεινε χωρίς βοσκοτόπια, αλλάζει και το Μικροκλίμα !

Γράφει-Σχολιάζει ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

Η Μπαμπίνη, το χωριό του Κεντρικού Ξηρομέρου -δεν είναι καθόλου υπερβολή- να πούμε ότι τα τέσσερα τελευταία χρόνια, μεταμορφώθηκε, άλλαξε όψη και χαρακτήρα… έγινε αγνώριστο !


Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω πόσο ικανοποιημένοι είναι οι κάτοικοί του από την συνταρακτική αλλαγή, που έγινε στον τόπο τους, που από γεωργοκτηνοτροφικός άλλαξε χρήση και έγινε ένα απέραντο Φωτοβολταϊκό πάρκο. Αυτό που συνέβη στη Μπαμπίνη, σε κανένα άλλο χωριό της περιοχής συνέβη και ουδείς μπορεί να αισθάνεται βέβαιος αν η μετεξέλιξη και μεταμόρφωση του χωριού θα βγάλει σε καλό, ή θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες σε οικονομία και κλιματολογικές συνθήκες, με ότι αυτά μπορεί να συνεπάγονται για τους ίδιους τους κατοίκους  και την εν εν γένει οικονομική τους κατάσταση και ποιότητα ζωής τους.

Αυτός ο χρόνος, και ειδικά το Καλοκαίρι, θα το δείξει, αν και υπάρχουν ήδη εκτιμήσεις ότι η αγροτοκτηνοτροφία θα περιοριστεί στο ελάχιστο και οι κλιματολογικές συνθήκες θα αλλάξουν επί τα χείρω.

Αυτό το Καλοκαίρι θα έχουμε τα πρώτα δείγματα σε ότι αφορά την αλλαγή του μικροκλίματος, που θα εμφανισθεί με αύξηση της τοπικής θερμοκρασίας.

Σε ότι αφορά την κτηνοτροφία, ήδη οι λίγοι κτηνοτρόφοι του χωριού αναζητούν βοσκοτόπια σε κτήματα που ανήκουν σε Μαχαιρά και Σκουρτού ακόμα και στις Φυτείες.

Και τούτο γιατί , περί τα 2.500 στρέμματα βοσκοτόπων της Μπαμπίνης έχουν καταληφθεί από πάνελ και η βοσκή των αιγοπροβάτων είναι πλέον ανέφικτη.

Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του χωριού, με ελάχιστες εξαιρέσεις έχουν πωλήσει τα κτήματά τους αντί 1000 έως 2000 ευρώ το στρέμμα, στις εταιρείες που εγκαθιστούν πάρκα.

Κάποιοι που είχαν μεγάλες εκτάσεις εισέπραξαν ικανοποιητικά ποσά, που θα τους λύσουν, ως ένα βαθμό, το οικονομικό  πρόβλημα, με δεδομένο ότι πολλοί είναι ενήλικες και τα χρήματα αυτά είναι μια σημαντική ενίσχυση για τα δύσκολα χρόνια των γηρατιών.

Κάποιοι άλλοι συμμετέχουν ως μέτοχοι στις ενεργειακές κοινότητες, που έχουν δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή, αλλά γι αυτούς τα πράγματα αρχίζουν να δυσκολεύουν και να είναι άγνωστη η έκβαση της επενδυτικής τους επιλογής.

Αυτό συμβαίνει, βέβαια, και σε άλλες περιοχές της χώρας και όχι μόνον στην Μπαμπίνη.

Και τούτο διότι ;

Οι ενεργειακές Κοινότητες έχουν δανειοδοτηθεί από Τράπεζες, προκειμένου να στήσουν και λειτουργήσουν τα πάρκα. Το επιτόκιο, όμως, έχει εκτοξευθεί στα ύψη καθότι ήταν κυμαινόμενο, με αποτέλεσμα η επιβάρυνση να είναι δυσβάστακτη για τους δανειολήπτες και φυσικά για τους μετόχους των Ενεργειακών Κοινοτήτων. Το ορατό μέλλον φαίνεται να είναι ακόμα πιο δυσμενές, καθότι οι προθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι να αυξήσει έτι περαιτέρω τα επιτόκια δανεισμού τουλάχιστον τρεις φορές ακόμα. Πράγμα που σημαίνει ότι αυτά θα διαμορφωθούν στο 7% από 3,5%, που ήταν το αρχικό επιτόκιο. Γίνεται αντιληπτό ότι η επιβάρυνση θα είναι πολύ σημαντική και δεν αποκλείεται τα διάφορα δάνεια να γίνουν κόκκινα, αφού δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν, καθότι τα πάρκα δεν λειτουργούν και όπως φαίνεται θα λειτουργήσουν μετά από ένα ή και περισσότερα χρόνια.

Πολλοί από τους μετόχους των Ενεργειακών Κοινοτήτων, σε όλη τη χώρα- έχοντας διαπιστώσει τον κίνδυνο αδιεξόδου και την πιθανότητα να απολέσουν σημαντικό μέρος του κεφαλαίου τους- σπεύδουν να εξέλθουν από τα Επιχειρηματικά σχήματα, αποβλέποντας στο να περισώσουν , ό,τι μπορούν να περισώσουν.

Ο φόβος που τους διακατέχει σχετίζεται τόσο με την υστέρηση που παρατηρείται στη διασύνδεση  των πάρκων με το Δίκτυο όσο και με τη ραγδαία και -σχεδόν, πρωτόγνωρη για ευρωπαϊκά δεδομένα-  συνεχούς αυξήσεως των επιτοκίων , ως μέσου αντιμετώπισης του πληθωρισμού, που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Λαγκάρντ έχει δείξει ότι είναι επιρρεπής στην εύκολη αύξηση των επιτοκίων, υποτιμώντας, ή αδιαφορώντας για τις παρενέργειες μιας τέτοιας κίνησης σε όλους τους τομείς της Οικονομίας. Αντίθετη πολιτική ακολουθούσαν οι προκάτοχοί της  Ζ. Κλώντ Τρισέ και Μάριο Ντράγκι. Αν δεν αλλάξει η πολιτική των επιτοκίων και δεν σταθεροποιηθούν οι τιμές των υλικών, που χρησιμοποιούνται για τα πάρκα, οι προοπτικές για τον κλάδο δεν είναι καθόλου ευοίωνες. Πόσο μάλλον, όταν η αγορά της κιλοβατώρας από τον ΔΕΔΔΗΕ έχει πέσει κατακόρυφα, διαμορφούμενη στα 5,5 λεπτά, ενώ τα παλιά καλά χρόνια, των παχέων αγελάδων άγγιζε τα 42 λεπτά.

Όλα αυτά έχουν γίνει πονοκέφαλος για πολλούς μικροεπενδυτές, που διέθεσαν χρήματα από το υστέρημά τους αποβλέποντας σε κάποια αύξησή του, μελλοντικά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

.....................................................................................................................