Τοποθέτηση του δημάρχου Ξηρομέρου-στην εκδήλωση, Αειφόρος Ανάπτυξη της Αιτ/νίας με την Δημιουργία Νέων Τουριστικών Πόρων και Προϊόντων.


Συμμετοχή και τοποθέτηση του δημάρχου Ξηρομέρου στην εκδήλωση, Αειφόρος Ανάπτυξη της Αιτ/νίας με την Δημιουργία Νέων Τουριστικών Πόρων και Προϊόντων.

Οι μαζωχτάδες του καπνού…αυτοί οι δουλευτάδες !

 

https://akarnanika.blogspot.com

Της δρ. Μαρίας Αγγέλη
Διδάκτωρ Κοινωνικής Λαογραφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

 Περίπου δύο μήνες μετά το φύτεμα, έφθανε ο καιρός που ωρίμαζε ο καπνός κι έπρεπε να μαζευτεί. Το μάζεμα έπρεπε να γίνει στην ώρα του κι αυτό το γνώριζαν πολύ καλά οι καπνάδες: «ούτε άγουρα, ούτε πολύ γινωμένα» να’ ναι τα φύλλα του. Έτσι άρχιζαν οι μαζωχτάδες να μαζεύουν με τη σειρά τα καπνόφυλλα, χέρια, χέρια όπως τα’ λεγαν.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ : Η βιτρίνα και το καμάρι της κάθε παλιάς νοικοκυράς | Γίκος - τα προικιά της νύφης(video)

 

Το καμάρι της νοικοκυράς και το στολίδι του κάθε νοικοκυριού, ήταν ο Γοίκος/γίκος ή γιούκος. Σ’ αυτόν πρωτοέπεφταν οι ματιές των προξενητάδων που έμπαιναν στο σπίτι για να διαλέξουν το κορίτσι, αλλά τραβούσε και τα αδιάκριτα βλέμματα των γειτόνων, για να χαρακτηρίσουν την νοικοκυρά του σπιτιού. Ο γίκος σήμαινε νοικοκυριό, σήμαινε γυναίκα, με τάξη και καθαριότητα. Προ του γάμου η νύφη άνοιγε το σπίτι να δείξει στους ενδιαφερόμενους το γίκο, τα προικιά της. Ο γίκος περιλάμβανε μαντανίες, κιλίμια, καραμελωτές, φλοκάτες, μπάντες για τους τοίχους, τσιόλια, κάπες κι άλλα χοντρόρουχα καθώς και λίγα αγοραστά σκεπάσματα, όπως κουβέρτες και σεντόνια τακτοποιημένα και διπλωμένα με τάξη πάνω σε μια σταθερή βάση, σε περίοπτη θέση στο κάθε σπιτικό! Από το 1960 και μετά, λόγω της αστικοποίησης και του εμπορίου, καταργήθηκε σταδιακά η αρχέγονη υφαντική τέχνη του αργαλειού και κατά συνέπεια και ο γίκος. Στο χωριό Καλύβια Αιτωλοακαρνανίας, οι γυναίκες του χωριού αναβιώνουν το έθιμο και στολίζουν όπως παλιά το γίκο τους.

video

Greek Village Life

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ. Γράφει ο Παναγιώτης Ή. Χολής

 


( …Μέχρι την 16η Αυγούστου 2022, (ή την 14η Οκτωβρίου 2022 αν είστε κάτοικος εξωτερικού) αφού επικαιροποιήσετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας στην ιστοσελίδα ktimatologio.gov.gr, μπορείτε να ελέγξετε και να επιβεβαιώσετε ή να διορθώσετε την καταγραφή της ιδιοκτησίας σας, αποφεύγοντας έτσι δικαστικές επιλύσεις που κοστίζουν σε χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία. Συγκεκριμένα θα πρέπει να δείτε και να ελέγξετε:

  • Την περιγραφή και τη νομική πληροφορία των ακινήτων σας (Κτηματολογικός Πίνακας)

  • Τα όρια των γεωτεμαχίων σας (Κτηματολογικό Διάγραμμα)

  • Εάν συμφωνείτε με τα στοιχεία της Ανάρτησης, δεν χρειάζεται να προβείτε σε άλλη ενέργεια.
    Εάν δεν συμφωνείτε με κάποια από τα στοιχεία, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση διόρθωσης (μέχρι την 16η Αυγούστου 2022, ή την 14η Οκτωβρίου 2022 αν είστε κάτοικος εξωτερικού), ηλεκτρονικά στο ktimatologio.gov.gr, ή στα τοπικά γραφεία κτηματογράφησης κατόπιν ραντεβού.
    Σε περίπτωση που δεν έχετε δηλώσει στο Κτηματολόγιο την ακίνητη περιουσία σας, έχετε ακόμα περιθώριο να το κάνετε ηλεκτρονικά στο ktimatologio.gov.gr, ή στο τοπικό γραφείο κτηματογράφησης κατόπιν ραντεβού.)

-Το ανωτέρω  μήνυμα εστάλη στους κατόχους  ιδιοκτησίας που μας ενημερώνει για την αναρτήσεις των ιδιοκτησιών στο Κτηματολόγιο, δίνοντας προθεσμία διόρθωσης τυχόν λαθών και παραλήψεων .

Τι κάνουμε από δω και πέρα:

Αφού ελέγξουμε προσεχτικά ,αν τα ακίνητα  μας που αναρτήθηκαν έγιναν δεκτά, είναι σωστά ,σύμφωνα με τα στοιχεία που εμείς ανεβάσαμε στο Κτηματολόγιο και δεν υπάρχουν αποκλίσεις ,λάθη κλπ. όπως λέει και το μήνυμα ,δεν κάνουμε τίποτα. Απλά τα αποθηκεύουμε στον υπολογιστή μας ή τα τυπώνουμε ,για να τα έχουμε.

Αν όμως παρατηρήσουμε λάθη ή απορρίψεις δικαιωμάτων, που δεν έχουν να κάνουν με: ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΔΑΣΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ(αυτό φαίνεται στο ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ) αλλά με άλλες παρατηρήσεις ,όπως λάθη στο συμβόλαιο ,στα τετραγωνικά,  στο όνομα ,στη σύγκρουση ιδιοκτησιών με άλλον ιδιώτη κλπ. τότε πρέπει να κάνουμε έως την 16η Αυγούστου 2022, ΑΙΤΗΣΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ, των λαθών που έχουμε εντοπίσει.

Αν όμως μας έχουν ανεβάσει, ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΝΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, με παρατηρήσεις ΔΑΣΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ: «ΣΤΟ ΔΑΣΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΜΗΜΑ ΕΜΒΑΔΟΥ …… Τ.Μ., ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ (Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ)»   πάλι δεν πρέπει να κάνουμε κάτι τώρα, σύμφωνα με το Κτηματολόγιο Α.Ε   

Περιμένουμε να αναρτηθούν οι αποφάσεις των ΑΝΤΡΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ,που έχουμε υποβάλει  ή θα τις υποβάλουμε μέχρι την 15η Ιουλίου2022,οσοι είχαμε πρόβλημα δασικού χαρακτήρα.

 Όταν στο μέλλον συμβεί αυτό και έχουμε δικαίωση των αντιρρήσεών μας ,επί δασικού χαρακτήρα επαναλαμβάνω, τότε αυτή την απόφαση την ανεβάζουμε στο κτηματολόγιο και έτσι εγκρίνονται όλα τα δικαιώματα μας.

Αν όμως  δεν δικαιωθούν οι αντίρρησής μας στους δασικούς χάρτες και παραμείνουν απορριπτέα τα δικαιώματά μας τότε, αν το επιθυμούμε ,προσφεύγουμε στη δικαιοσύνη έναντι του δημοσίου.

Στη δικαιοσύνη μπορούμε να προσφύγουμε και για όποια άλλη αιτιολογία απόρριψης των δικαιωμάτων μας, θεωρήσουμε ότι μας αδικεί.


Τα  ανωτέρω αποτελούν ,πληροφορίες από τις  γνώσεις μου πάνω στο θέμα με σκοπό να πληροφορήσω τους συμπατριώτες μου για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν ,ώστε να μη απωλέσουν κατά λάθος ή από αβλεψία περιουσιακά τους στοιχεία.

Η συμβουλή ,για τυχόν λεπτομέρειες ,από έναν επαγγελματία του χώρου όπως, Τοπογράφος Μηχανικός ή Δικηγόρος  ή Δασολόγος ή και από το ίδιο το Κτηματολόγιο ,ίσως να είναι απαραίτητη .

Παράκληση δική μου. Μην αφήσετε να  ιδιοποιηθεί την περιουσία σας το Δημόσιο με το προσωπείο του Δασαρχείου. Το Κράτος, δυστυχώς, με τους κατάπτυστους δασικούς χάρτες που κατήρτισε ,προσπαθεί να φέρει ξανά στην ιδιοκτησία του το μεγαλύτερό μέρος των εκτάσεων που εκμεταλλεύονταν γενιές και γενιές οι κάτοικοί του. Αμφισβητεί αγρούς και λιβάδια ,κάμπους και πλαγιές ,που οι πρόγονοί μας έσπειραν ,θέρισαν ,αλώνισαν και γενικά καλλιέργησαν τη γη για να ζήσουν.  Έφεραν ανάπτυξη ,οικονομία και μεγάλωσαν τούτη τη χώρα. Τώρα τα αμφισβητεί με στόχο έναν και μοναδικό. Να τα παραχωρήσει σε κάθε ενδιαφερόμενο μεγαλο-επενδυτή ,πολυεθνική και ανώνυμα συμφέροντα για άλλες χρήσεις που σε καμία περίπτωση δεν θα συνάδουν με τον χαρακτήρα της κάθε περιοχής και τις ανάγκες του πολίτη. Να τα ενεχυριάσει στην  Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) γνωστή και ως υπερταμείο.

Η ιδιοκτησία των πολλών χάνεται και περνά στα χέρια των λίγων και εκλεκτών. Θα επιστρέψουμε στην εποχή των τσιφλικάδων και των κολίγων με δεδομένα μέλλοντος.

Μη τους το επιτρέψουμε.

ΚΑΝΤΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ  Τώρα και τους δικαστικούς αγώνες στη συνέχεια ,αν χρειαστεί.


Παναγιώτης Ηλ. Χολής

Η UNESCO στη Δυτική Ελλάδα – Συλλογική δράση για την ανάδειξη του πολιτιστικού, αγροδιατροφικού και εκπαιδευτικού αποθέματος της περιοχής

 







Οι ισχυρές δυνατότητες που υπάρχουν, ώστε στοιχεία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, των αγροδιατροφικών προϊόντων και των εκπαιδευτικών δράσεων στη Δυτική Ελλάδα, να υπαχθούν στους καταλόγους της UNESCO, καταδείχθηκε στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022 στην Πάτρα και την οποία διοργάνωσαν, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδα και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

ΚΚΕ_Συγκεντρώσεις σε Τρύφο-Μοναστηράκι

 



Τομεακή Οργάνωση

Αιτωλοακαρνανίας

Ι. Σταΐκου 2 ,30100  ΑΓΡΙΝΙΟ,

τηλ. :2641057875, Fax:2641026654,

e-mail : kke_ne_aitnias@yahoo.gr





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συγκεντρώσεις διοργανώνει η ΚΟΒ Ακτίου-Βόνιτσας, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, με τίτλο: «Τόλμησε στον αγώνα μαζί με το ΚΚΕ! - "Ασπίδα" για το τώρα και ελπίδα για το αύριο».

- Σάββατο 9 Ιούνη, στις 10:30πμ, στην Τρύφρο, στο καφενείο "Κατσιγιάννη Γιώργου". Θα μιλήσει, ο Νίκος Μωραΐτης, μέλος της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ & περιφερειακός σύμβουλος με τη "Λαϊκή Συσπείρωση".

- Κυριακή 10 Ιούνη, στις 10:30πμ, στο  Μοναστηράκι, στο καφενείο "Αφών Φουρλή". Θα μιλήσει, ο Νίκος Μωραΐτης, μέλος της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ & περιφερειακός σύμβουλος με τη "Λαϊκή Συσπείρωση".


Euroferry Olympia ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ, ΣΥΝΤΟΜΑ, ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΙ ; Αμυδρές Ελπίδες για αξιοποίηση του Λιμανιού Γράφει ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

 


Μέσα σε δύο με τρεις μήνες το αργότερο, το κουφάρι του  Euroferry Olympia θα απομακρυνθεί από το Πλατυγιάλι και ρυμουλκούμενο θα μεταφερθεί στην Αλιάγα της Τουρκίας, όπου και θα διαλυθεί, ακολουθώντας την τύχη ενός άλλου πλοίου του Norman Atlantic,της ίδιας Εταιρείας Grimaldi, που κάηκε ολοσχερώς το  Δεκέμβριο του 2014 από φωτιά, που ξέσπασε ενώ έπλεε ανοικτά της Κέρκυρας.

Οι ελληνικές αρχές , που εμπλέκονται στην υπόθεση με τον ένα ή, τον  άλλο τρόπο, είναι αισιόδοξες ότι μέσα στους επόμενους δύο, με τρεις μήνες θα έχουν αντιμετωπισθεί όλα τα ζητήματα, κυρίως Νομικής φύσεως, ασφαλιστικών καλύψεων και αποζημιώσεων και δεν θα εγερθούν νέα, που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την απομάκρυνση του πλοίου, που παραμένει στο Πλατυγιάλι για τέσσερις και πλέον μήνες, αποτελώντας έναν εν δυνάμει κίνδυνο μόλυνσης του περιβάλλοντος θαλασσίου χώρου.

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται βέβαιος ότι, στην πορεία, δεν θα ανακύψουν νέες αξιώσεις από τις θιγόμενες πλευρές, περιλαμβανομένου και του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και δικαστικές εμπλοκές, που αναγκαστικά θα ακολουθήσουν, προς διευθέτηση των απαιτήσεων. Σε μια τέτοια περίπτωση, η χρονική στιγμή απομάκρυνσης είναι επισφαλής και απροσδιόριστη. Στην αντίστοιχη περίπτωση του Norman Atlantic, υπήρξαν τέτοιου είδους εμπλοκές και το κουφάρι του πλοίου παρέμεινε στο Λιμάνι του Μπάρι για, σχεδόν, πεντέμιση χρόνια μέχρι να πλεύσει, ρυμουλκούμενο, για το διαλυτήριο πλοίων της Αλιάγα.

Αυτή τη στιγμή οι διαδικασίες έχουν ‘’κολλήσει’’ λόγω αδυναμίας των ιατροδικαστών να ταυτοποιήσουν τις 8 σωρούς-τριών Ελλήνων και πέντε αλλοδαπών- που βρίσκονται στο Νεκροτομείο της Πάτρας και είναι αποτεφρωμένες. Θα χρειασθεί να εξευρεθούν , άλλοι τρόποι και άλλα μέσα για να γίνει κατορθωτή η ταυτοποίηση. Τρόποι και μέσα, που δεν θα αμφισβητηθούν, γιατί αν αυτό συμβεί, το ζήτημα κινδυνεύει να οδηγηθεί σε τέλμα και σε δικαστικές εμπλοκές, και, σε κάθε περίπτωση, σε  χρονοβόρες διαδικασίες.

Πάντως, η πλοιοκτήτρια Εταιρεία, ιταλικών συμφερόντων με έδρα τη Νάπολη, δείχνει να επιδιώκει την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών, το συντομότερο δυνατόν, για δικούς της λόγους, ένας από τους οποίους είναι η οικονομική επιβάρυνση, που της επιφέρει η παραμονή του πλοίου στο Πλατυγιάλι καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες  καταβάλλει καθημερινά περί τα 1.000 ευρώ για τον ελλιμενισμό και τις όποιες εξυπηρετήσεις παρέχονται. Μάλιστα, για τη φύλαξη και την εποπτεία του πλοίου έχει φέρει και δικό της προσωπικό από την Ιταλία, που σε εικοσιτετράωρη βάση εποπτεύει το πλοίο, εμποδίζοντας τον οποιοδήποτε να έχει πρόσβαση σε αυτό.

Βέβαια, για να δοθεί η άδεια να ρυμουλκηθεί και να μεταφερθεί  θα πρέπει να υπάρξει σχετική γνωμοδότηση από Νηογνώμονα, ότι αυτό είναι εφικτό, με την έννοια ότι  δεν συντρέχει κίνδυνος βύθισής του, ενόσω θα πλέει ρυμουλκούμενο. Πέραν τούτου απαίτηση των Αρχών είναι το πλοίο να έχει καθαρισθεί πλήρως και να έχουν απομακρυνθεί οποιαδήποτε υπολείμματα και τμήματα επικίνδυνα να αποσπασθούν , ενόσω το πλοίο θα διασχίζει τη θάλασσα για να φθάσει στον τελικό του προορισμό. Ο καθαρισμός αυτός πρέπει να είναι εξονυχιστικός γιατί είναι δεδομένος ο κίνδυνος, υπολείμματα και αλλά υλικά να πέφτουν στη θάλασσα, κατά τη διάρκεια του πλου. Γίνεται μόνο από εξειδικευμένα  συνεργεία και είναι χρονοβόρος και κοστοβόρος.

Σήμερα, πάντως, στο Πλατυγιάλι παραμένει ελλιμενισμένο και πλοίο γεωτρύπανο, που περιμένει και αυτό τη σειρά του για τα διαλυτήρια της Τουρκίας.

Ελπίδες για αξιοποίηση

Αναμφισβήτητα, θετικό το γεγονός ότι, τον τελευταίο καιρό, το Πλατυγιάλι το ανακαλύπτουν και το χρησιμοποιούν Εταιρείες, που εισάγουν, κυρίως, ζωοτροφές αλλά και τροφές που προορίζονται για ιχθυοτροφεία. Καλαμπόκι, σόγια και σογιάλευρα, φθάνουν από χώρες της Λατινικής Αμερικής για να καλύψουν τις ανάγκες ελληνικών εταιρειών, όπως πχ ορνιθοτροφείων αλλά και εισαγωγέων.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, υπάρχει ενδιαφέρον από ιχθυοκαλλιεργητές της Δυτικής Ελλάδας και όχι μόνον, να χρησιμοποιούν το Πλατυγιάλι για εξαγωγές ιχθυηρών προς Ιταλία, ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν θα αποδώσουν ή, όχι οι διαβουλεύσεις, που γίνονται και με την κυβερνητική εμπλοκή, ή καλύτερα διαμεσολάβηση, αυτό θα φανεί στο άμεσο μέλλον.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, από αξιόπιστες πηγές, η πρόσφατη αναφορά του αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης κ. Παπαθανάση, για το Πλατυγιάλι και αξιοποίησή του για τουριστική  και ‘’….κάπως επαγγελματική’’ χρήση, αυτή την προσπάθεια αφορούσε.

Μη λησμονούμε ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχουν ταχθεί, σταθερά, υπέρ της ανάπτυξης του δυναμικού αυτού κλάδου της ελληνικής οικονομίας.

 

 


ΞΗΡΌΜΕΡΟ. Συντήρηση αγροτικής οδοποιίας Κοινότητας Βασιλόπουλο(Φώτο) .

 

Πηγή. Facebook Δημάρχου Ξηρομέρου Γιάννη Τριανταφυλλάκη. 








.....................................................................................................................