Ηχηρά μηνύματα για την εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών στη διάλεξη που πραγματοποίησε η ΠΔΕ

 


Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού,  Νικόλαος Κοροβέσης, σε συνδιοργάνωση  με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας για την εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών πραγματοποίησαν  διάλεξη με την  Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μαρία Γκασούκα με θέμα « Ο πολιτισμός και η δημοκρατία σε υποχώρηση: έμφυλη βία, κοινωνικές πρακτικές, γυναικοκτονίες». Η εν λόγω διάλεξη  πραγματοποιήθηκε  την Τετάρτη  στις  23 Νοεμβρίου του 2022 και ώρα 19:00 στο Κτίριο Χρυσόγελου, στην Ιερή Πόλη Μεσολογγίου.


 Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού,  Νικόλαος Κοροβέσης  τόνισε σε μήνυμά του, ότι η ενεργοποίηση της κοινωνικής συνείδησης σε θέματα που αφορούν την  ευαίσθητη, κοινωνική ομάδα των γυναικών, την αρμονική συμβίωση των πολιτών και τον σεβασμό της ανθρώπινης προσωπικότητας είναι ένας από τους βασικότερους στόχους της δράσης του Τομέα Πολιτισμού που επιδιώκεται με εκδηλώσεις σαν αυτή που συνυπάρχουν η εκπαιδευτική κοινότητα, ο Ο.Η.Ε και οι Πανεπιστημιακοί φορείς, όλοι εργαζόμενοι για την δημιουργία μιας πιο δίκαιης κοινωνίας. Η Μαρία Γκασούκα, ακολούθως, Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, πρώην Αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης-Διευθύντρια του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης, συγγραφέας  για το πεδίο του Φύλου και του Πολιτισμού, της Λαογραφίας και της Εκπαίδευσης έθιξε το θέμα της έμφυλης βίας στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας για την εξάλειψη της Βίας των γυναικών αναφερόμενη στις μορφές της αλλά και στην σημασία της καθιέρωσης του όρου γυναικοκτονία. 

Χαιρετισμό στην εν λόγω διάλεξη απηύθυνε η Πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Φύλων, Αμαλία Βούλγαρη-Πολονύφη, η οποία σημείωσε ότι η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας Φύλων Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τις δημοτικές επιτροπές Ισότητας Φύλων, τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων και με τη συμμετοχή φορέων της κοινωνίας των πολιτών κατάφεραν, στα δύο δύσκολα χρόνια της πανδημίας, μέσα από τον διαδικτυακό διάλογο και τις δράσεις που έγιναν να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν γυναίκες και παιδιά ώστε να βρουν το θάρρος να μιλήσουν για οποιαδήποτε κακοποιητική συμπεριφορά που μπορεί να βίωναν στο περιβάλλον τους.

 Ακολούθησε ο χαιρετισμός της Διευθύντριας του Γυμνασίου Αιτωλικού, Άντας Χαλαζιά μέσω της οποίας τονίστηκε ότι και η εκπαιδευτική κοινότητα μεριμνά για την ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση και την ενδυνάμωση των μαθητών και των μαθητριών σε κοινωνικά ζητήματα και ειδικά στο δύσκολο ζήτημα της έμφυλης βίας που απαιτεί ευαισθησία και λεπτό χειρισμό. Ξεχωριστή αντίστοιχα υπήρξε η συμμετοχή των μαθητριών του Γυμνασίου Αιτωλικού, της Κρήτα Σωτηρίας και της Κουφού Όλγας με τους συγκινητικούς μονολόγους τους αλλά και η εικαστική συμμετοχή της μαθήτριας, Έρα Τρόκα που άφησε το ζωγραφικό της «αποτύπωμα» ενάντια στη βία, με μια μοναδική εικαστική δημιουργία. Η διάλεξη εμπλουτίστηκε καλλιτεχνικά με τις εκτελέσεις μουσικών κομματιών της λαϊκής παράδοσης, τεκμηρίων της στάσης της κοινωνίας απέναντι στη γυναίκα. 

Τα μουσικά κομμάτια, « ο Μενούσης », « η Ανδρονίκη» , «ο Βασιλιάς και η κυρά Φροσύνη» εκτελέστηκαν με μοναδικό συναίσθημα από τον Γιάννη Πανουκλιά και τους μουσικούς, Πάνο Μήτσο, Αλέξανδρο Γιάννη και Μάριο. 

Η διάλεξη εντάχθηκε στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Ο.Η.Ε για την εξάλειψη της βίας απέναντι στο γυναικείο φύλο.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

.....................................................................................................................