Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ- Γράφει ο Χρυσικός Πέτρος

 

Ο λεπτομερής καθορισμός της Σημαίας μας έγινε κατά καιρούς με διάφορα Διατάγματα, όπως αυτό της 30 Ιουλίου 1828 (Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας) της 4/16 Απριλίου 1833 και 28 Αυγούστου 1858 (Βασιλεύς Όθων), 28 Δεκεμβρίου 1863 (Βασιλεύς Γεώργιος Α') κ.α. Ο πλέον πρόσφατος σχετικός Νόμος είναι ο υπ'αρ. 851 της 21 Δεκεμβρίου 1978, με τον οποίο σαφώς καθορίζονται το σχήμα και οι διαστάσεις του Σταυρού και το πλάτος των εννέα ταινιών (Λωρίδων).

Βάσει του Νόμου αυτού έχουν καθοριστεί συνολικώς 8 μεγέθη Σημαιών και ισάριθμα ύψη κοντών, αναλόγως του προορισμού κάθε σημαίας (επί φρουρίων, δημοσίων και δημοτικών κτηρίων, πρεσβειών, κρατικών οχημάτων και οικιών). Έτσι, το μεν μέγεθος των σημαιών κυμαίνεται από 6,48 μ. επί 4,32 μ. μέχρι 0,27 επί 0,18 μ. και το ύψος των κοντών μεταξύ 12 μ. και 2,6 μ.

 Όταν η σημαία υψώνεται σε δημόσια κτήρια, στρατόπεδα, εκπαιδευτικά ιδρύματα, κλπ. ο κοντός φέρει στην κορυφή του λευκή σφαίρα και επ' αυτής Σταύρο. Αν η σημαία υψώνεται σε ιδιωτικά γραφεία, οικίες, καταστήματα, κλπ. τότε ο κοντός φέρει στην κορυφή του κυλινδρικό τεμάχιο που καμπυλώνεται στο άνω μέρος του. Σε περίπτωση αποκαλυπτηρίων προτομών ή αγαλμάτων, αυτά καλύπτονται με κυανόλευκες ταινίες και όχι με τη Σημαία. Σε περίπτωση φθοράς της, καταστρέφεται διά πυρός, βάσει σχετικής διαδικασίας. 

 Η ελληνική σημαία, ως το πλέον ιερό σύμβολο, μας υπενθυμίζει το χρέος μας έναντι του έθνους και την υποχρέωση μας να θυσιάζουμε την ζωή μας, υπερασπιζόμενοι την Ελλάδα. Η μεγαλύτερη, λοιπόν, τιμή για κάθε Έλληνα και Έλληνίδα είναι ο θάνατος για την πατρίδα για την σημαία μας.

Χρυσικός Πέτρος


enmpampini

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

.....................................................................................................................