ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στις θέσεις του ΚΚΕ για την ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών, αναφέρθηκε σε συγκέντρωση που οργάνωσε η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ στο λιμάνι του Αστακού, ο βουλευτής του Κόμματος στον νομό, Νίκος Παπαναστάσης.
Σε μια μαζική και ενδιαφέρουσα εκδήλωση, που συμμετείχαν κάτοικοι και φορείς, εξέφρασε ταυτόχρονα τη στήριξη του ΚΚΕ στα αιτήματά των κατοίκων του Ξηρόμερου και ευρύτερα για την αποφυγή δημιουργίας Περιοχής Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, σχέδιο που προωθείται για τις δυτικές ακτές της Αιτωλοακαρνανίας, επιβαρύνοντας επιπλέον μια ήδη βεβαρημένη κατάσταση.
Πρόκειται άλλωστε για περιοχή με μεγάλη συγκέντρωση μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας, αφού μόνο σε Αστακό - Εχινάδες - Καστό - Κάλαμο, εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, παράγεται το 18-20% της συνολικής παραγωγής ιχθυοκαλλιέργειας, στοιχεία που αναφέρθηκαν στη συγκέντρωση.
Το «παρών» έδωσαν o γραμματέας της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του, Πάνος Σταθελάκης και μέλος του ΓΠ της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας, όπως και το μέλος του ΓΠ, Διονύσης Κλάδης. Επίσης, η επιτροπή αγώνα κατά της ανάπτυξης ιχθυοκαλλιεργειών, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Ξηρόμερου, Γιάννη Τριανταφυλάκη και το μέλος Βασίλη Σούλα, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξηρόμερου, Χριστίνα Ταπρατζή, οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Αστακού και Μήτικα, Αρετή Γριτσίπη και Δημήτρης Φάρος αντίστοιχα, ο αντιδήμαρχος Ξηρομέρου Βασίλης Πολύζος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Παναγιώτης Σταϊκός και Γιάννης Ζαφείρης και ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου της περιοχής Λεωνίδας Γκάτσης.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Δημήτρης Κομπλίτσης, μέλος της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας, Δημοτικός Σύμβουλος Ξηρόμερου με τη Λαϊκή Συσπείρωση.
Για την ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών
Στην ομιλία του, ο Νίκος Παπαναστάσης, αφού στάθηκε στις γενικές πολιτικές εξελίξεις, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών, κλάδου κερδοφόρου για το κεφάλαιο, όπου η Ελλάδα «είναι πρώτη στην ΕΕ στη θαλάσσια παραγωγή μεσογειακών ειδών και κατέχει ηγετική θέση διεθνώς στην ιχθυοκαλλιέργεια σε πλωτούς ιχθυοκλωβούς, η οποία αποτελεί πεδίο σημαντικής κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους του κλάδου, όπου κυριαρχούν συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους».
Σημείωσε πως «ο τρόπος της ανάπτυξης αυτού του τομέα, με τη μορφή που επιλέγεται απ’ τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, είναι ένα ζήτημα, που απασχολεί τα λαϊκά στρώματα στην περιοχή μας, γιατί είναι πράγματι καταστροφικός», υπογραμμίζοντας ότι τα ίδια προβλήματα ισχύουν και για τον Αμβρακικό, για τον κόλπο του Αργοστολίου στην Κεφαλονιά, αλλά και για άλλες περιοχές της χώρας, αναδεικνύοντας τις αιτίες αυτών των προβλημάτων, αφού:
«Η ανάπτυξη αυτών των βιομηχανικών ουσιαστικά εγκαταστάσεων, με τον τρόπο που την επιβάλουν οι επιχειρηματίες του κλάδου, αποβλέπει μόνο και μόνο στην αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που βρίσκονται πίσω από αυτές. Αν θέλουμε πραγματικά να σταματήσουμε την εξέλιξη αυτής της καταστροφής, πρέπει να αποδεχτούμε αυτή την αλήθεια».
Χαρακτήρισε ως βασικό μοχλό γιγάντωσης της ασυδοσίας και των συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων του τη διαχρονική στήριξή τους απ’ το σύνολο των μέχρι σήμερα ελληνικών κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κλπ), που πατάνε πάνω στις προβλέψεις της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της ΕΕ και αναφέρθηκε αναλυτικά στην ασύλληπτη κερδοφορία τους, σε αντίθεση με τις εργασιακές σχέσεις «γαλέρας» για τους εργαζομένους των συγκεκριμένων μονάδων, που θρηνούν ακόμη και θύματα (πρόσφατα με νεκρό Ινδό εργάτη στην Οξειά), αλλά και τα τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα στον χώρο ανάπτυξης των ιχθυοκαλλιεργειών, που αναμένεται να μεγεθυνθούν εάν προχωρήσουν τα σχέδια των ΠΟΑΥ.
«Πρέπει όλοι μας, όχι απλά να πάρουμε πλέον θέση κατά αυτών των εγκλημάτων, αλλά να στρατευθούμε στον αγώνα για να μην περάσουν αυτά τα σχέδια», είπε ο Νίκος Παπαναστάσης, υπογραμμίζοντας: «Το ΚΚΕ δεν είναι κατά των ιχθυοκαλλιεργειών. Αντίθετα αναγνωρίζει, και αυτό τον διατροφικό τομέα, ως μια εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας. Ως μια δραστηριότητα, που πραγματικά μπορεί να παρέχει στον λαό φρέσκο, φτηνό και υγιεινό ψάρι».
Οι θέσεις του ΚΚΕ
Αναφέρθηκε και στις θέσεις του ΚΚΕ με:
Δημιουργία Περιοχών Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών και η χωροθέτησή τους, με βάση τα συμφέροντα του λαού των περιοχών αυτών και όχι των επιχειρηματικών ομίλων.
Την ύπαρξη ή τη δημιουργία υποδομών και τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.
Σεβασμό προς τους μικρομεσαίους ψαράδες, με αντίστοιχη λήψη μέτρων στήριξης για την επιβίωσή τους.
Σεβασμό προς τους εργαζόμενους σ’ αυτές τις μονάδες, στην αμοιβή και τις συνθήκες εργασίας τους.
Τους κάτοικους των περιοχών που υπάρχει σχεδιασμός να τοποθετηθούν ιχθυοκαλλιέργειες να έχουν τον τελευταίο λόγο.
Απαιτούν ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία
Τόνισε πως οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις απ’ το ΚΚΕ θεωρούνται «κόκκινη γραμμή ανάπτυξης των ιχθυοκαλλιεργειών», την ώρα που στην περιοχή δεν πληρείται καμία. Πρόκειται για ζητήματα που αναδείχθηκαν και στην πρόσφατη επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στο Νομό, με τον Νίκο Παπαναστάση, να επισημαίνει πως «με δεδομένα τα φυσικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, ο ανταγωνισμός των ομίλων για το κέρδος και η Κοινή Αλιευτική Πολιτική, προωθούν την αχαλίνωτη επέκταση και συγκέντρωση των ιχθυοκαλλιεργειών» και ταυτόχρονα οι «επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου, μετά τις επιπτώσεις της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που οδήγησαν σε πτώση των εξαγωγών, εξασφάλισαν από την κυβέρνηση και την ΕΕ εκατομμύρια ευρώ σε αντίθεση με τους βιοπαλαιστές αλιείς που πήραν κάποια ψίχουλα. Τον Ιούνιο του 2021 τους δωρίσθηκαν 25.000.000 €».
Την ίδια ώρα, όπως αν έφερε ο Νίκος Παπαναστάσης, αναφερόμενος και σε στοιχεία των επιχειρηματικών ομίλων ιχθυοκαλλιεργειών το 2021 έκλεισε με με αύξηση των πωλήσεων και των εξαγωγών, χωρίς οι ίδιοι να δηλώνουν «ικανοποιημένοι» και παρότι συνεχίζουν ανοδικά το 2022, ενώ μετά τα μέτρα στήριξή τους για την πανδημία, οι ίδιοι απαιτούν νέα επικαλούμενοι αυτή τη φορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Οι επιπτώσεις στον κλάδο από την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν ήδη συζητηθεί στο Συμβούλιο Αλιείας της ΕΕ, και έχει αποφασιστεί ότι θα εξεταστούν μέτρα στήριξης για τον κλάδο, κυρίως με την ενεργοποίηση του άρθρου που αφορά τις αποζημιώσεις των επιχειρήσεων σε τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας για διαφυγόν εισόδημα ή πρόσθετο κόστος. Επίσης, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ έχει δεσμευτεί σε μέτρα οικονομικής στήριξης του κλάδου κυρίως από ευρωπαϊκούς πόρους.
Πραγματικά εδώ, απέναντι σ’ αυτό το απύθμενο θράσος, το μόνο που έχεις να πεις είναι το γνωστό, ότι «ντρέπεται και η ντροπή»», τόνισε ο Νίκος Παπαναστάσης, για τα παραπάνω, λέγοντας ότι «διαχρονικά οι κυβερνήσεις, στήριξαν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος του λαού της περιοχής μας. Ευθυγραμμίστηκαν πλήρως με την Κοινή Αλιευτική Πολιτική (ΚΑλΠ) της ΕΕ. Κύριος στόχος τους ήταν και παραμένει η ενίσχυση του βιομηχανικού μοντέλου παραγωγής αλιευμάτων, αλλά κι εδώ θέλει προσοχή, και η ταυτόχρονη διάλυση κυρίως της παράκτιας αλιείας και σε μια πορεία και της αντίστοιχης μέσης αλιείας στη χώρα μας. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο. Η δημιουργία Περιοχών Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ)στην περιοχή μας, δεν υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες».
Οι επιπτώσεις
Υπογράμμισε ότι αυτός ο σχεδιασμός δεν σχετίζεται με τις λαϊκές ανάγκες, αφού από την ανάπτυξη των συγκεκριμένων σχεδιασμών και την επέκτασή τους, επιπτώσεις θα έχει σχεδόν το σύνολο των εργατικών – λαϊκών οικογενειών που ουσιαστικά δεν θα έχουν πρόσβαση στις ακτές.
«Εδώ, λειτουργούν σήμερα 12 τεράστιες μονάδες με πλωτούς ιχθυοκλωβούς. Επίσης, 1 ιχθυογενετικός σταθμός. Και σ’ αυτές τις συνθήκες, επίκειται η υλοποίηση της απόφασης για ίδρυση της ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας, των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων. Ο σχεδιασμός αυτός, ήδη έχει πάρει από τον Φλεβάρη του 2019 θετική γνωμάτευση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας», ανέφερε σχετικά με την υπάρχουσα κατάσταση και τους σχεδιασμούς που προχωράνε, τονίζοντας πως
«Η υλοποίηση του σχεδιασμού στην παραλιακή ζώνη Αστακός- Μύτικας - Μαραθάκι – Κανδήλας, με τις νέες μονάδες Ιχθυοκαλλιέργειας που θα δημιουργηθούν και την επέκταση των υφισταμένων, θα είναι ξεκάθαρο έγκλημα σε βάρος του λαού της περιοχής και των άλλων γειτονικών περιοχών. Ωφελημένη θα είναι μόνο η κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων ιχθυοκαλλιέργειας που ήδη λυμαίνονται την περιοχή».
Με βάση και τα παραπάνω είπε πως δρομολογούνται εξελίξεις που θα επιτρέψουν, πέρα απ’ την άναρχη και ανεξέλεγκτη επέκταση των υφιστάμενων ιχθυοκαλλιεργειών και την εγκατάσταση νέων, την κάλυψη εκτάσεων στην στεριά για εξυπηρέτηση των νέων αυξημένων δραστηριοτήτων τους, υπογραμμίζοντας: «Δηλώνουμε την κάθετη και χωρίς αστερίσκους αντίθεσή μας στη δημιουργία Περιοχών Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) στην περιοχή μας».
Αναφέρθηκε συνολικά στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις απ’ αυτούς τους σχεδιασμούς στην χορταριασμένη και θολή θάλασσα, από τα περισσεύματα των διατροφικών σκευασμάτων και των περιττωμάτων της ιχθυοκαλλιέργειας, την ορατή θόλωση των θαλάσσιων υδάτων, τη νέκρωση του βυθού, όχι μόνο κάτω απ’ τις δεξαμενές και τα κλουβιά, αλλά και σε ευρύτερες θαλάσσιες ζώνες.
«Ας φανταστεί η κάθε μια κι ο καθένας σας, με την προγραμματιζόμενη αύξηση της ιχθυοκαλλιεργητικής παραγωγής κατά 70%, στο πλαίσιο της ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας, τι έχει να γίνει», αναρωτήθηκε σκωπτικά ο Νίκος Παπαναστάσης, δηλώνοντας πως «το παρήγορο είναι ότι η όλη αυτή κατάσταση, έχει προκαλέσει την έντονη κινητοποίηση αλλά και την εύλογη αγωνία των τοπικών κοινωνιών και αρχών. Όλοι πλέον βλέπουν να μετατρέπεται ο τόπος τους, από περιοχή διεθνούς περιβαλλοντικής σημασίας και μοναδικής ομορφιάς, σε μία βιομηχανική ζώνη που θα αποκλείει οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα ή χρήση από τους ίδιους τους κατοίκους».
Συνέχιση του αγώνα
Εξήγησε ότι αυτή η κατάσταση οφείλεται στην προσπάθεια της αδυσώπητης κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων της ιχθυοκαλλιέργειας, και αναφερόμενος στις θέσεις του Κόμματος, τόνισε: «Το ΚΚΕ είναι αντίθετο με τη στρατηγική αυτή. Είναι αντίθετο την Κοινή Αλιευτική Πολιτική και την πολιτική όλων των αστικών κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που την υλοποιούν.
Για το ΚΚΕ, η ανάπτυξη της αλιείας, της αλιευτικής παραγωγής και διαχείρισης των επιμέρους περιοχών της χώρας με αλιευτικό ενδιαφέρον, πρέπει να γίνεται με κριτήριο τις κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες για φτηνό υγιεινό και ποιοτικό ψάρι».
Στάθηκε στις απαιτήσεις του ΚΚΕ, λέγοντας:
Όχι στη δημιουργία Περιοχών Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών στην περιοχή μας και στη χωροθέτηση με βάση τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.
Έλεγχος των υπαρχόντων υποδομών και εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.
Όχι στους νέους περιορισμούς για την άσκηση αλιείας για τους μικρομεσαίους ψαράδες, άμεσα μέτρα στήριξης για την επιβίωσή τους.
Να υπογραφεί χωρίς άλλη καθυστέρηση η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχει κατατεθεί από τους συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζομένων στο Σύνδεσμο Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών.
Να ληφθούν όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους στις ιχθυοκαλλιέργειες, όχι άλλες χαμένες ζωές εργατών.
Κάλεσε σε συνέχιση των κινητοποιήσεων, ανακοινώνοντας ότι ανάλογες δράσεις θα πραγματοποιηθούν και στην Κεφαλονιά το επόμενο διάστημα, με πρωτοβουλία των τοπικών εργατικών – λαϊκών φορέων και κατέληξε:
«Αγωνιζόμαστε ώστε τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τα τρένα, τα εργοστάσια παραγωγής Ενέργειας, τροφίμων, εργαλείων, ένδυσης, υλικών για την προκοπή του λαού μας, η συγκεντρωμένη γη και οι βασικές υποδομές για το νερό, την άμυνα της χώρας, την Υγεία, την Παιδεία, να είναι στα χέρια του κράτους που θα διοικείται από την εργατική - λαϊκή διακυβέρνηση και όχι από τους ολιγάρχες του πλούτου όπως σήμερα.
Αυτόν τον δρόμο φιλοδοξούμε να ανοίξουμε. Γι’ αυτό καλούμε και σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ. Για την ενεργητική συμβολή και συμμετοχή στους καθημερινούς αγώνες.
Σε αυτόν τον δρόμο καλούμε κι εσάς. Να περπατήσουμε μαζί, γιατί υπάρχει ελπίδα ανατροπής όλων αυτών που τσακίζουν τη ζωή μας σήμερα. Υπάρχει πραγματικά η ελπίδα λαϊκής ευημερίας».
Ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τους παρευρισκόμενους να εκθέτουν τους προβληματισμούς της για ζητήματα που αφορούν τις ιχθυοκαλλιέργειες και όχι μόνο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.