Μέτρα ουσιαστικής στήριξης των κατοίκων Γαλατά και Περιθωρίου - ΠΡΟΤΑΣΗ

 


Βαδίζουμε στον τρίτο μήνα κατάρρευσης της Γέφυρας του Ευήνου και άμεση λύση στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται. Κυβέρνηση και Περιφέρεια αρέσκονται στο παιχνίδι των καθυστερήσεων, αποκλείοντας κάθε εξεύρεση προσωρινής λύσης και εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του παραχωρησιούχου της Ιόνιας οδού.

Η οικονομική αφαίμαξη των κατοίκων της περιοχής του Ευήνου συνεχίζεται και θα ενταθεί όσο θα προσεγγίζουμε την καλλιεργητική περίοδο και την τουριστική σαιζόν του καλοκαιριού. Ορθά στο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των κατοίκων στο Γαλατά επισημαίνεται «ο περιορισμός των αρνητικών επιπτώσεων της διαμορφωθείσας κατάστασης στη νέα καλλιεργητική περίοδο… και της οικονομικής καταστροφής των επιχειρηματιών των Κοινοτήτων Γαλατά και Περιθωρίου, τόσο εκείνων που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά μέσα στα χωριά, όσο και αυτών που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα στο παραλιακό μέτωπο».
Συγκεκριμενοποιώντας αυτή την αναγκαιότητα καταθέτουμε την παρακάτω πρόταση:
1. Με πρωτοβουλία του Δήμου Ναυπακτίας και την αρωγή της Περιφέρειας και του Δήμου Μεσολογγίου, να κηρυχτεί από την κυβέρνηση η περιοχή σε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης. Η γέφυρα κατέρρευσε εξαιτίας φυσικής καταστροφής - σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις Υπουργών και Περιφερειάρχη – με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να βιώνουν τον μακρόχρονο κοινωνικό αποκλεισμό και τον οικονομικό στραγγαλισμό εξαιτίας αυτής της φυσικής καταστροφής. Επομένως δικαιούνται και θα έπρεπε ήδη να τους είχε παρασχεθεί η αρχική οικονομική στήριξη, ανάλογη μ’ εκείνη που λαμβάνουν οι πληγέντες πολίτες εξαιτίας θεομηνιών (NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4662, 27/07.02.2020, ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ Άρθρο 1, σημεία 1,5,11). Για να συμβεί αυτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κήρυξη της περιοχής σε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης, κάτι που θα έπρεπε να είχε συμβεί χθες. Για την πολιτεία αποτελεί υποχρέωση η κήρυξη της περιοχής σε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης για ένα ακόμη λόγο, που αφορά τις διαχρονικές της ευθύνες για την πλημμελή συντήρηση της γέφυρας.
2. Να δοθούν άμεσα φορολογικές απαλλαγές στους κατοίκους και στους επιχειρηματίες της περιοχής (για παράδειγμα σημαντική μείωση του φόρου καυσίμων), οι οποίοι πληρώνουν αδρά την κατάρρευση της γέφυρας σε καιρούς μεγάλης ακρίβειας, δίχως να έχουν την παραμικρή ευθύνη για το γεγονός αυτό.
3. Να υπάρξουν υποστηρικτικά μέτρα στήριξης των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής. Μέτρα μείωση του κόστους παραγωγής, όπως αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα, επιδότηση ζωοτροφών, μέσων και εφοδίων κ.α.
Θεωρούμε δεδομένο πως μέσα από το διάλογο, την εξειδίκευση και την επεξεργασία της πρότασης μας, θα προκύψουν και άλλα συνδυαστικά μέτρα οικονομικής στήριξης των συμπατριωτών μας που κατοικούν στην περιοχή του Ευήνου.
Για την αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού και τους συλλογικούς φορείς της περιοχής, η προβολή και η διεκδίκηση τους αποτελεί ύψιστη αναγκαιότητα.
Για την κυβέρνηση και την πολιτεία ύψιστο χρέος!
ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΚΥΤΑΓΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΠΗΓΗ: facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

.....................................................................................................................