Μελέτη για την ανάπλαση της παραλίμνιας ζώνης Τριχωνίδας

 



Στην εκπόνηση μελέτης για την ανάπλαση της παραλίμνιας ζώνης και τον σχεδιασμό παραλίμνιας διαδρομής λίμνης Τριχωνίδας προχωρά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς σήμερα, Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, υπέγραψε σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου που έχει αναπτυξιακή διάσταση για την ευρύτερη περιοχή. 

Αντικείμενο της μελέτης αποτελεί ο σχεδιασμός της παραλίμνιας διαδρομής και των συνακόλουθων αναπλάσεων, στο βόρειο και ανατολικό τμήμα της Λίμνης Τριχωνίδας σε μήκος όχθης 24 χλμ, από τη θέση Αμπάρια Βορειοδυτικά μέχρι τον οικισμό Σιταράλωνα Νοτιοανατολικά.  

Ειδικότερα, προβλέπονται δύο είδη παρεμβάσεων στο παραλίμνιο μέτωπο. Η πρώτη που αφορά τη δημιουργία παραλίμνιου δρόμου ήπιας κυκλοφορίας και ποδηλατοδρόμου και η δεύτερη περιλαμβάνει τον σχεδιασμό αρχιτεκτονικών, οικολογικών παρεμβάσεων πρόσβασης στο υδάτινο μέτωπο σε επιλεγμένα σημεία του παραλίμνιου δρόμου. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η κατασκευή παρατηρητηρίου θέασης που θα δίνει τη δυνατότητα απρόσκοπτης θέασης του οικοσυστήματος της λίμνης, αλλά και μελέτη για την διαμόρφωση χώρου ανάπαυσης. 

Σημειώνεται πως η μελέτη είναι προϋπολογισμού 173.783 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.


Το βίντεο της καμπάνιας ενημέρωσης με τίτλο: "Covid 19 & Εμβολιασμός- Οι πολίτες ρωτούν, οι Ειδικοί Ιατροί απαντούν''.

 

251929336 4513335968781993 9118913268728166022 n
 
Ημερομηνία 22.11.2021
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 
Επισυνάπτομε προς ενημέρωση των δημοτών μας το βίντεο της καμπάνιας ενημέρωσης της ΕΔΔΥΠΠΥ με τίτλο: "Covid 19 & Εμβολιασμός- Οι πολίτες ρωτούν, οι Ειδικοί Ιατροί απαντούν'', σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.
 
Επιστημονικό Πάνελ:
• Ελένη Γιαμαρέλλου, Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος, Καθηγήτρια Ε.Κ.Π.Α.
• Κυριακή Κανελλακοπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων Ε.Κ.Π.Α.
• Συμεών Μεταλλίδης, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ.
 
Συντονισμός:
• Ελένη Καμάρα, Δημοσιογράφος
 
 

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού



Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών  (22/2021) , που εκδόθηκε σήμερα Δευτέρα (22.11.21), επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τις επόμενες ώρες από τα δυτικά με κύρια χαρακτηριστικά τις
ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται τοπικά από
χαλαζοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά:


1. Σήμερα Δευτέρα (22-11-2021) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα
επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου και βαθμιαία την Ήπειρο, τη δυτική
Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.

2. Αύριο Τρίτη (23-11-2021) οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα
συνεχιστούν κατά διαστήματα στις προαναφερθείσες περιοχές και θα
επεκταθούν, από τις πρώτες πρωινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία, τη
Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και μετά το
μεσημέρι στα Δωδεκάνησα. Από το απόγευμα τα ισχυρά φαινόμενα στα
δυτικά θα εξασθενήσουν, αλλά θα επηρεάσουν πρόσκαιρα την ανατολική
Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις
Κυκλάδες και πιθανώς τη νύχτα την Αττική.

3. Την Τετάρτη (24-11-2021) τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν στην
ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, τα νησιά του βορείου
και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, αλλά γρήγορα θα
εξασθενήσουν.

3. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ο καιρός στη χώρα
θα παρουσιάσει και νέα επιδείνωση την Παρασκευή (26-11-2021).

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.  

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους 

  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.


Παρουσίαση του «Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων στην Δυτική Ελλάδα 2020 – 2040»

 


Στην παρουσίαση του  Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων στην Δυτική Ελλάδα για την περίοδο 2020-2040, προχωρά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Το σχέδιο εστιάζει στις ευκαιρίες και τις δυνατότητες ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, με σύγχρονη, οργανωμένη και φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των χώρων υποδοχής βιομηχανιών. 

Στην κατεύθυνση αυτή, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διοργανώνει τρεις ημερίδες, μία σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία), στις οποίες θα παρουσιάσει το Σχέδιο Δράσης για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων στην Δυτική Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, οι ημερίδες θα πραγματοποιηθούν:


  • Στον Πύργο, την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, 11:00 π.μ. στο Επιμελητήριο Ηλείας.

  • Στην Πάτρα, την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, 17:00 στο ξενοδοχείο «My Way».

  • Στο Αγρίνιο, τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, 10:00 π.μ. στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, 

Στο επίκεντρο των ημερίδων θα βρεθούν οι σύγχρονες προκλήσεις, οι προϋποθέσεις, αλλά και οι ευκαιρίες για την άμεση παραγωγική και οικονομική ανάταξη της Δυτικής Ελλάδας, με σημεία αιχμής τον μεταποιητικό τομέα, την εφοδιαστική αλυσίδα, τον πρωτογενή τομέα, τη βιομηχανία και τα logistics. Επίσης, θα παρουσιαστούν εναλλακτικές περιοχές που ενδείκνυνται για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας.

Σημειώνεται πως για την προετοιμασία του Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης, προηγήθηκε έρευνα και μελέτη για όλα τα χωροταξικά και περιβαλλοντικά δεδομένα που συνθέτουν το πλαίσιο εγκατάστασης των επιχειρήσεων στη Δυτική Ελλάδα. Έτσι στις ημερίδες θα παρουσιαστεί ένα ορθολογικό και υλοποιήσιμο πρόγραμμα χωρικού εξορθολογισμού για την υποδοχή επενδύσεων.

Ταυτόχρονα, πρόκειται για μια ισχυρή δέσμευση της Περιφέρειας να καταστεί η δυτική πύλη της Ελλάδας, πύλη ανάπτυξης και εξωστρέφειας.

Οι ημερίδες θα μεταδοθούν απευθείας με live - streaming. Περισσότερες πληροφορίες για το πώς θα μπορέσετε να τις παρακολουθήσετε διαδικτυακά, αλλά και το πρόγραμμα, θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.


Πρόσκληση σε συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ξηρομέρου.

 

to dimarxeio astakoy
Αστακός 22/10/2021
Αριθ. Πρωτ.: 10950
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
Ταχ. Δ/νση : Αστακός Αιτωλ/νίας T.K. 300 06
Τηλ.: 2646360526
 
Προς: Ως Πίνακας Αποδεκτών
 
ΘΕΜΑ: Πρόσκληση σε συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ξηρομέρου.
 
Παρακαλείσθε να προσέλθετε την 25η Νοεμβρίου 2021 και ώρα 12:00 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ξηρομέρου στον Αστακό, για να συμμετέχετε και να καταθέσετε τις προτάσεις σας, στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ξηρομέρου με θέμα ''Σχεδιασμός δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό'' ενόψει της χειμερινής περιόδου 2021-2022''.
 
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ
Α. ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ Σ.Τ.Ο.
1. Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Πολ. Προστασίας Δυτικής Ελλάδας.
2. Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Πολ. Προστασίας της Περ/κής Ενότητας Αιτωλ/νιας.
3. Ο Διοικητής Αστυνομικού Τμήματος Αστακού.
4. Ο Διοικητής Λιμενικού Τμήματος Πλατυγιαλίου.
5. Ον Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Αιτωλοακαρνανίας.
6. Ο Διοικητής Πυρ. Υπηρεσίας Αμφιλοχίας.
7. Ον Διοικητής Πυρ. Υπηρεσίας Ι.Π. Μεσολογγίου.
8. Ο Διοικητής Πυρ. Υπηρεσίας Λευκάδας.
9. Ο Δασάρχης Αμφιλοχίας.
10. Ο Διοικητής του 239 Συντάγματος Ευζώνων Πεζικού Ι.Π. Μεσολογγίου.
11. Ο Αντιδήμαρχος Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ξηρομέρου, κ. Παληογιάννης Παναγιώτης.
12. Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος Πολιτικής προστασίας του Δήμου Ξηρομέρου, κ. Μακρής Ιωάννης.

Β. ΑΙΡΕΤΟΙ
1. Αντιδήμαρχοι Δήμου Ξηρομέρου
2. Πρόεδροι των Τ. Κ. του Δήμου Ξηρομέρου
3. Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμου Ξηρομέρου
 
Ο Πρόεδρος του Σ.Τ.Ο.
 
Τριανταφυλλάκης Ιωάννης
Δήμαρχος Δήμου Ξηρομέρου

Ολοκληρώθηκε η συντήρηση του συνθετικού χλοοτάπητα των γηπέδων Παλαίρου και Μοναστηρακίου (7χ7)

 



Το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν οι συντηρήσεις στους συνθετικούς χλοοτάπητες των γηπέδων Παλαίρου και Μοναστηρακίου .  

Στους  αγωνιστικούς  χώρους έγιναν οι κάτωθι εργασίες : 

-       Συμπλήρωση επιφάνειας του χλοοτάπητα με ρινίσματα καουτσούκ 

-       Συγκόλληση σημείων που παρουσιάζουν αποκόλληση (στο γήπεδο του Μοναστηρακίου υπήρχε έντονο πρόβλημα με μεγάλο τμήμα του συνθετικού τάπητα να έχει αποκολληθεί )

-       «Χτένισμα» με το ειδικό μηχάνημα προκειμένου να επιτευχθεί η ομοιόμορφη κατανομή του σε ολόκληρη την επιφάνεια του γηπέδου και Στρώσιμο κόκκων καουτσούκ (0,5-2,5 mm) 

-       Ανασηκώσει της ίνας του συνθετικού τάπητα

-       Καθαρισμός του γηπέδου από ξένα σώματα 

-       Τοποθέτηση νέων αλουμινένιων τερμάτων ασφαλείας και διχτυών στο γήπεδο Μοναστηριακού (7χ7)


Στο γήπεδο της Παλαίρου έχει ήδη ξεκινήσει η διαμόρφωση και συντήρηση τον αποδυτηρίων των φιλοξενούμενων με νέα μπάνια με ντουζιέρες και τουαλέτα, διαχωριστικό εντός των αποδυτηρίων για ξεχωριστό χώρο και ουσιαστική συντήρηση δαπέδου με τοποθέτηση πλακιδίων . Επίσης έχει γίνει πρόβλεψη μέχρι τέλος του 2021 να γίνει και η συντήρηση του φωτισμού του γηπέδου με παράλληλα τοποθέτηση επιπλέον προβολέων.

Στο γήπεδο ποδοσφαίρου του Μοναστηρακίου με συνθετικό χλοοτάπητα έχει ορισθεί ώρα κοινού η οποία είναι  : 

ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14:00 έως 18:00 

ΣΑΒΒΑΤΟ και ΚΥΡΙΑΚΗ 10.00 έως 18:00

 Στο  γήπεδο ποδοσφαίρου της Παλαίρου δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες κοινού . Όσοι θέλουν να αθληθούν μπορεί να το κάνουν από τις 10:00 πμ  και μετά εκτός από τις ώρες προπόνησης και την ημέρα των αγώνων (κατά βάση  Κυριακή )της ομάδας του Α.Ο. Παλαίρου 

Παρακαλούμε όλους τους αθλούμενους να διατηρήσουν την καθαριότητα των γηπέδων και κατά την παραμονή τους και την ώρα της προπόνησης τους και να εισέρχονται στους αγωνιστικούς χώρους μόνο με αθλητικά παπούτσια.

Ελπίζουμε τόσο οι ομάδες όσο και οι συμπολίτες μας να χαρούν τους χώρους άθλησης των δύο γηπέδων και παρακαλούμε να  τηρήσουν τα υγειονομικά πρωτοκόλλα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για ην προστασία από την πανδημία του COVID-19. 

Πρωταρχικό μέλημα μας είναι η διασφάλιση της υγείας των αθλητών, και των αθλούμενων πολιτών.

  

Εκ του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης Δήμου Ακτίου Βόνιτσας

Ο Πρόεδρος

Παντελής Αποστολάκης



























Πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021η τελετή των αποκαλυπτηρίων μαρμάρινης πλάκας Ναυμαχία των πυρπολικών. (Του Δραγαμέστου) φωτο MAKE ART

 


Πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021 στην παραλία του Αστακού (θέση άγκυρα) η τελετή των αποκαλυπτηρίων μαρμάρινης πλάκας ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΓΑΜΕΣΤΟΥ(των πυρπολικών ).

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Ξηρομέρου, ακολούθησε  ομιλία για τη ''ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΓΑΜΕΣΤΟΥ'' (των πυρπολικών).


Ο Δήμος Ξηρομέρου σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου ,το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο ,το Συμβούλιο Κοινότητας Αστακού ,φορείς της περιοχής ,η ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και τον συντονισμό από την Επιτροπή για τον Εορτασμό των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 τίμησε για πρώτη φορά ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός, την Ναυμαχία των Πυρπολικών, που έλαβε χώρα στον κόλπο του Αστακού στις 25 Νοεμβρίου 1825 και αποτελεί το μοναδικό καταγεγραμμένο ναυτικό γεγονός στην περιοχή του Ξηρομέρου κατά την Επανάσταση του 1821.
Παρουσία επίσημων προσκεκλημένων και παρουσία κατοίκων του Αστακού, η εκδήλωση περιλάμβανε τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης πλάκας στην παραλία του Αστακού (θέση Άγκυρα) και κατόπιν μία απλή εκδήλωση στο Δημαρχείο στον Αστακό, όπου έγινε παρουσίαση του ιστορικού γεγονότος.
Στόχος μας είναι αυτή η εκδήλωση να θεσμοθετηθεί και να καθιερωθεί και το ιστορικό γεγονός να καταγραφεί στη συλλογική μνήμη και στις σελίδες ιστορίας του Ξηρομέρου και κάθε χρόνο να διανθίζεται και να «μεγαλώνει».
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την παρουσίας τους :
-τους Σεβαστούς Πατέρες Δαβίδ Μπαζούλα, ο και Δημήτριο Τέγα.
-την Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας , κα Σαλμά Μαρία
- τον Υποναύαρχο εα του Πολεμικού Ναυτικού, κο Μποϊλέ Δημήτρη
-τον Δήμαρχο ΙΠ Μεσολογγίου ,κο Λύρο Κωνσταντίνο
- τον κο Ζαγκότα Βασίλειο , Διδάκτωρα και κεντρικό ομιλήτη της ημερίδας
-την Λιμενάρχη ,κα Σκανδάλου Κυριακή
-τους εκπροσώπους φορέων του Δήμου
-Δημότες που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις.
Photo: MakeArt

Η Ναυμαχία των Πυρπολικών (Ναυμαχία του Δραγαμέστου).
Στη περιοχή του κόλπου του Αστακού έλαβε χώρα στις 21 Νοεμβρίου 1825 η Ναυμαχία του Δραγαμέστου ή των Πυρπολικών. Ήδη από τον Απρίλη του 1825, το Μεσολόγγι τελούσε υπό πολιορκία, με τον Μεχμέτ Ρεσίτ πασά Κιουταχή να έχει πάρει εντολή από τον σουλτάνο «ή το Μεσολόγγι, ή το κεφάλι σου!».
Την εποχή εκείνη (Αύγουστος-Δεκέμβριος 1825) είχε στρατοπεδεύσει στην περιοχή (μονή Προφήτη Ηλία και αποθήκες Σκάλας) ο οπλαρχηγός Καραϊσκάκης, ο οποίος προκαλούσε σημαντικές φθορές στην τουρκική γραμμή ανεφοδιασμού Μεσολόγγι - Καρβασαράς (σημ. Αμφιλοχία), ενώ συνεργαζόταν και με τον στόλο για τον ανεφοδιασμό του Μεσολογγίου.
Από τη θάλασσα, ο ναύαρχος Μιαούλης έσπαγε συνεχώς τον κλοιό των τουρκικών πλοίων και μετέφερε εφόδια στην πολιορκημένη πόλη. Από τον Οκτώβρη του 1825 όμως, είχαν καταφθάσει και τα πλοία των Αιγυπτίων και η πολιορκία εντάθηκε.
Στις 20 Νοέμβρη, καταπονημένος από την προσπάθεια, ο στόλος του Μιαούλη ελλιμενίστηκε στο νησάκι Πεταλάς. Τα πλοία του αντιναύαρχου Σαχτούρη εκτελούσαν περιπολίες ανάμεσα στα νησάκια των Εχινάδων για να κρατούν ανοικτή τη δίοδο προς το Μεσολόγγι. Τα ξημερώματα της 21ης Νοεμβρίου έγιναν αντιληπτά από τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο και κινήθηκαν προς τον κόλπο του Αστακού. Οι Αιγύπτιοι, έχοντας τον άνεμο με το μέρος τους, επιτέθηκαν πρώτοι σε ένα υδραίικο πυρπολικό αλλά αυτό με έναν επιδέξιο ελιγμό κατάφερε να ξεφύγει.
Στη συνέχεια, τα ελληνικά πλοία επιτέθηκαν στο μεγαλύτερο και κατάφεραν να ανάψουν φωτιά στο κατάστρωμα. Οι Αιγύπτιοι ναύτες το εγκατέλειψαν έντρομοι και τα ελληνικά πλοιάρια το αποτελείωσαν ακυβέρνητο στις ακτές μιας νησίδας. Τα υπόλοιπα εχθρικά πλοία εκδιώχθηκαν από τις κανονιές των Ελλήνων.
Η ναυμαχία διήρκεσε περίπου τρεις ώρες και οι ανταλλαγές πυρών συνεχίστηκαν μέχρι την επόμενη μέρα. Στη ναυμαχία σκοτώθηκαν δύο πλοίαρχοι του εχθρού ενώ από τους Έλληνες αρκετοί ναύτες πληγώθηκαν.
Μετά τη ναυμαχία, φορτώθηκαν εκ νέου από το λιμανάκι του Πεταλά προμήθειες για το Μεσολόγγι. Η Ναυμαχία των Πυρπολικών αποτελεί το μοναδικό καταγεγραμμένο ναυτικό γεγονός στην περιοχή του Ξηρομέρου κατά την Επανάσταση του 1821.




































.....................................................................................................................