Πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021η τελετή των αποκαλυπτηρίων μαρμάρινης πλάκας Ναυμαχία των πυρπολικών. (Του Δραγαμέστου) φωτο MAKE ART

 


Πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021 στην παραλία του Αστακού (θέση άγκυρα) η τελετή των αποκαλυπτηρίων μαρμάρινης πλάκας ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΓΑΜΕΣΤΟΥ(των πυρπολικών ).

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Ξηρομέρου, ακολούθησε  ομιλία για τη ''ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΓΑΜΕΣΤΟΥ'' (των πυρπολικών).


Ο Δήμος Ξηρομέρου σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου ,το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο ,το Συμβούλιο Κοινότητας Αστακού ,φορείς της περιοχής ,η ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και τον συντονισμό από την Επιτροπή για τον Εορτασμό των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 τίμησε για πρώτη φορά ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός, την Ναυμαχία των Πυρπολικών, που έλαβε χώρα στον κόλπο του Αστακού στις 25 Νοεμβρίου 1825 και αποτελεί το μοναδικό καταγεγραμμένο ναυτικό γεγονός στην περιοχή του Ξηρομέρου κατά την Επανάσταση του 1821.
Παρουσία επίσημων προσκεκλημένων και παρουσία κατοίκων του Αστακού, η εκδήλωση περιλάμβανε τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης πλάκας στην παραλία του Αστακού (θέση Άγκυρα) και κατόπιν μία απλή εκδήλωση στο Δημαρχείο στον Αστακό, όπου έγινε παρουσίαση του ιστορικού γεγονότος.
Στόχος μας είναι αυτή η εκδήλωση να θεσμοθετηθεί και να καθιερωθεί και το ιστορικό γεγονός να καταγραφεί στη συλλογική μνήμη και στις σελίδες ιστορίας του Ξηρομέρου και κάθε χρόνο να διανθίζεται και να «μεγαλώνει».
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την παρουσίας τους :
-τους Σεβαστούς Πατέρες Δαβίδ Μπαζούλα, ο και Δημήτριο Τέγα.
-την Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας , κα Σαλμά Μαρία
- τον Υποναύαρχο εα του Πολεμικού Ναυτικού, κο Μποϊλέ Δημήτρη
-τον Δήμαρχο ΙΠ Μεσολογγίου ,κο Λύρο Κωνσταντίνο
- τον κο Ζαγκότα Βασίλειο , Διδάκτωρα και κεντρικό ομιλήτη της ημερίδας
-την Λιμενάρχη ,κα Σκανδάλου Κυριακή
-τους εκπροσώπους φορέων του Δήμου
-Δημότες που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις.
Photo: MakeArt

Η Ναυμαχία των Πυρπολικών (Ναυμαχία του Δραγαμέστου).
Στη περιοχή του κόλπου του Αστακού έλαβε χώρα στις 21 Νοεμβρίου 1825 η Ναυμαχία του Δραγαμέστου ή των Πυρπολικών. Ήδη από τον Απρίλη του 1825, το Μεσολόγγι τελούσε υπό πολιορκία, με τον Μεχμέτ Ρεσίτ πασά Κιουταχή να έχει πάρει εντολή από τον σουλτάνο «ή το Μεσολόγγι, ή το κεφάλι σου!».
Την εποχή εκείνη (Αύγουστος-Δεκέμβριος 1825) είχε στρατοπεδεύσει στην περιοχή (μονή Προφήτη Ηλία και αποθήκες Σκάλας) ο οπλαρχηγός Καραϊσκάκης, ο οποίος προκαλούσε σημαντικές φθορές στην τουρκική γραμμή ανεφοδιασμού Μεσολόγγι - Καρβασαράς (σημ. Αμφιλοχία), ενώ συνεργαζόταν και με τον στόλο για τον ανεφοδιασμό του Μεσολογγίου.
Από τη θάλασσα, ο ναύαρχος Μιαούλης έσπαγε συνεχώς τον κλοιό των τουρκικών πλοίων και μετέφερε εφόδια στην πολιορκημένη πόλη. Από τον Οκτώβρη του 1825 όμως, είχαν καταφθάσει και τα πλοία των Αιγυπτίων και η πολιορκία εντάθηκε.
Στις 20 Νοέμβρη, καταπονημένος από την προσπάθεια, ο στόλος του Μιαούλη ελλιμενίστηκε στο νησάκι Πεταλάς. Τα πλοία του αντιναύαρχου Σαχτούρη εκτελούσαν περιπολίες ανάμεσα στα νησάκια των Εχινάδων για να κρατούν ανοικτή τη δίοδο προς το Μεσολόγγι. Τα ξημερώματα της 21ης Νοεμβρίου έγιναν αντιληπτά από τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο και κινήθηκαν προς τον κόλπο του Αστακού. Οι Αιγύπτιοι, έχοντας τον άνεμο με το μέρος τους, επιτέθηκαν πρώτοι σε ένα υδραίικο πυρπολικό αλλά αυτό με έναν επιδέξιο ελιγμό κατάφερε να ξεφύγει.
Στη συνέχεια, τα ελληνικά πλοία επιτέθηκαν στο μεγαλύτερο και κατάφεραν να ανάψουν φωτιά στο κατάστρωμα. Οι Αιγύπτιοι ναύτες το εγκατέλειψαν έντρομοι και τα ελληνικά πλοιάρια το αποτελείωσαν ακυβέρνητο στις ακτές μιας νησίδας. Τα υπόλοιπα εχθρικά πλοία εκδιώχθηκαν από τις κανονιές των Ελλήνων.
Η ναυμαχία διήρκεσε περίπου τρεις ώρες και οι ανταλλαγές πυρών συνεχίστηκαν μέχρι την επόμενη μέρα. Στη ναυμαχία σκοτώθηκαν δύο πλοίαρχοι του εχθρού ενώ από τους Έλληνες αρκετοί ναύτες πληγώθηκαν.
Μετά τη ναυμαχία, φορτώθηκαν εκ νέου από το λιμανάκι του Πεταλά προμήθειες για το Μεσολόγγι. Η Ναυμαχία των Πυρπολικών αποτελεί το μοναδικό καταγεγραμμένο ναυτικό γεγονός στην περιοχή του Ξηρομέρου κατά την Επανάσταση του 1821.




































0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

.....................................................................................................................