ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΗΣ- Ένταξη του έργου Ανάπλασης παραλιακού μετώπου Αστακού (Β’ Φάση) με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων .


Αναφέρει σχετικά σε ανακοίνωσή του στην προσωπική του ιστοσελίδα f/b o Δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης 


Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας ,κο Φαρμάκη Νεκτάριο και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας για την αποδοχή χρηματοδότησης της πρότασης στο ΠΔΕ της Περιφέρειας.
Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω για την σκληρή δουλειά και την συνεργασία τις Τεχνικές Υπηρεσίες της ΙΠ Μεσολογγίου και Ξηρομέρου και τους ειδικούς συνεργάτες του Δήμου.
Ένα έργο που θα ομορφύνει τον τόπο μας ,αρχικού προϋπολογισμού 1.181.000€ περίπου .
Έχουμε πολλή δουλειά ακόμα .Ξέρουμε ότι έχουμε πολλές ελλείψεις και προσπαθούμε κάθε μέρα να φέρνουμε αποτέλεσμα.









Ν. Φαρμάκης: «Όποιος και ότι συρρικνώνει το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, προσφέρει κακές υπηρεσίες στο Πανεπιστήμιο και στον τόπο»

 



«Η καλή και αγαστή συνεργασία του Πανεπιστημίου και της Αυτοδιοίκησης είναι μία σχέση win win. Αλλά πρέπει να είναι μία σχέση που θα στηρίζεται στην πρόσθεση και όχι την αφαίρεση, στον πολλαπλασιασμό και όχι στη διαίρεση» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την εισήγησή του στο έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021 και στο οποίο συζητήθηκε το ζήτημα των αποκεντρωμένων τμημάτων του Πανεπιστημίου, στον απόηχο και των συγχωνεύσεων και μετακινήσεων που εισηγείται η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου.


Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε τη διαφωνία του με τις προτάσεις της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι η διατήρηση και ισχυροποίηση των περιφερειακών Σχολών και Τμημάτων, επιβάλλεται για λόγους ισχυροποίησης του ίδιου του Πανεπιστημίου αλλά και για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης. «Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει την αγαθή τύχη να έχει την έδρα του σε μία μητροπολιτική περιοχή με πολύ ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και περίπου στο κέντρο μίας δυναμικής περιφέρειας χωρίς τεράστιες χιλιομετρικές αποστάσεις και με τεράστιες πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες που προσφέρουν εξίσου μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης πολλών γνωστικών αντικειμένων αλλά και παραγωγής καινοτομίας στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Και αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα που ούτε το Πανεπιστήμιο, ούτε η Δυτική Ελλάδα, μπορούν να απωλέσουν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Φαρμάκης επεσήμανε ότι διαχρονικά η Περιφέρεια στήριξε με έργα, δράσεις, συνεργασίες και ενίσχυσε με πόρους την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών και το έπραξε με βασική κατεύθυνση την εξακτίνωσή του. 

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ως η μεγάλη στέγη των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων, θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο ένα μεγάλο και εξακτινωμένο Πανεπιστήμιο Πατρών, γεγονός που εν τοις πράγμασι αποδεικνύεται από το ύψος των 17,5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, που διατίθενται από τους πόρους της Περιφέρειας προς το Πανεπιστήμιο, αλλά και από τις πρόσφατες αποφάσεις ένταξης νέων έργων ύψους 2,8 εκ. ευρώ για τη συντήρηση και αποκατάσταση των βλαβών στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στο Μεσολόγγι, για προμήθειες εξοπλισμού αμφιθεάτρων, αλλά για την περίφραξη του πανεπιστημιακού χώρου στην Πάτρα».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Φαρμάκης αναφέρθηκε διεξοδικά στις πρωτοβουλίες που η Περιφερειακή Αρχή και ο ίδιος προσωπικά ανέλαβαν από τον Ιανουάριο του 2020, φθάνοντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο του περασμένου Νοεμβρίου, «κατά το οποίο έγινε σαφές ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να μένει απλός παρατηρητής των αποφάσεων που λαμβάνονται για την τοπική κοινωνία, είτε από το Πανεπιστήμιο, είτε από την Πολιτεία όπως εκφράζεται από την εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αλλά επιζητάει να έχει λόγο και άποψη, στα πλαίσια πάντα ενός ανοικτού και γόνιμου διαλόγου», όπως είπε, θυμίζοντας ότι στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε η στήριξη των δίκαιων αιτημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών προς την Πολιτεία και η διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας μίας ευέλικτης επιτροπής που θα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ Πανεπιστημίου και Τοπικής Αυτοδιοίκησης για όλα τα ζητήματα που αφορούν και τις δύο πλευρές.

«Ενδεχόμενη αναστροφή αυτής της πορείας και συρρίκνωση του Πανεπιστημίου θα συνιστά μία ομολογία αποτυχίας. Επί πολλά χρόνια δαπανήθηκαν πολλά χρήματα και καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια ώστε η εξακτίνωση του Πανεπιστημίου Πατρών να γίνει πραγματικότητα. Ενδεχόμενη αναστροφή αυτής της προσπάθειας θα σηματοδοτήσει μία σπατάλη χρήματος και χρόνου, κυρίως όμως μία μεγάλη ομολογία αποτυχίας που θα βαραίνει τους πάντες και μάλιστα, χωρίς να προοιωνίζει την επιτυχία της νέας στρατηγικής» σημείωσε.

«Ένα Πανεπιστήμιο που αγκαλιάζει την κοινωνία και αντλεί από τις δυνατότητές της, είναι ένα «έξυπνο» και καλό Πανεπιστήμιο» ανέφερε σε άλλο σημείο, προσθέτοντας πως «το Πανεπιστήμιο Πατρών προσδίδει προστιθέμενη αξία στις περιοχές που βρίσκεται και με τη σειρά του, αντλεί από την αξία των περιοχών», σημειώνοντας πως όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην πετάξουν το «μπαλάκι» στο Υπουργείο, το οποίο θα έχει και την τελική απόφαση. «Αντί να κρυφτούμε και να περιμένουμε το… «καλό» ή «κακό» υπουργείο για να του πούμε συγχαρητήρια ή να του ρίξουμε το ανάθεμα, ας αναλάβουμε εμείς τον ρόλο που μας αναλογεί απέναντι στους πολίτες του τόπου μας και απέναντι στους χιλιάδες νέους του που θέλουν και αξίζουν ένα ισχυρό και μεγάλο Πανεπιστήμιο στον τόπο τους. Και αυτός ο τόπος ξεκινάει από τον Εμπεσό Αιτωλοακαρνανίας και φτάνει μέχρι τη Νέα Φιγαλεία της Ηλείας» είπε ο Περιφερειάρχης, καταλήγοντας ως εξής:

«Όποιος και ό,τι συρρικνώνει το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και το μετατρέπει σε ένα μικρό αστικό Πανεπιστήμιο του περασμένου αιώνα, προσφέρει κακές υπηρεσίες στο Πανεπιστήμιο και στον τόπο». 

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση, είχαν κληθεί και συμμετείχαν, ο Πρύτανης και οι Αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Πατρών, βουλευτές, δήμαρχοι και εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της Δυτικής Ελλάδας.


Κάλεσμα για συμμετοχή των Συλλόγων στις εκδηλώσεις του Δήμου Ξηρομέρου για τον εορτασμό των 200 χρόνων από το 1821.

xGreece 2021 1.jpg.pagespeed.ic.mnMALeb cQ
 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ 200 ΧΡΟΝΩΝ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821
Πληροφορίες: Πολύζος Βασίλειος
Τηλέφωνο: 6946280462
 
Ανακοίνωση.
 
Η επιτροπή για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 στο Δήμο Ξηρομέρου, απευθύνει πρόσκληση προς τους συλλόγους του Δήμου μας, είτε έχουν την έδρα τους στα χωριά του Δήμου Ξηρομέρου, είτε είναι σύλλογοι ετεροδημοτών, να συμπεριλάβουν στον προγραμματισμό τους για τις φετινές εκδηλώσεις (αν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν), δράσεις και εκδηλώσεις για εορτασμό της Επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Τα μέλη της επιτροπής θα παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια καθώς και επιστημονικό υλικό.
Αποτελεί καθήκον μας και ταυτόχρονα τιμή μας να συμβάλλουμε στον εορτασμό της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, για να τιμήσουμε αφενός τις θυσίες των προγόνων μας και αφετέρου να αναδείξουμε την πολύπλευρη και σημαντική προσφορά του τόπου μας στον εθνικοαπελευθερωτικό μας αγώνα.
 
ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ
ΤΩΝ 200 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821
 
ΠΟΛΥΖΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΣΤΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΜΗΤΣΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΟΥΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΠΑΛΟΥΜΠΑ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΣΑΒΒΑΣ ΑΛΕΚΟΣ
ΑΓΓΕΛΗ ΜΑΡΙΑ
ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ
ΖΑΓΚΟΤΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΒΡΑΧΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΚΟΥΤΟΥΒΕΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι για κορωνοϊό στην Αμφιλοχία, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Μαρίας Σαλμά

 



Συνεχίζονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για κορωνοϊό στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και η κινητή μονάδα αιμοληψίας της Περιφέρειας βρέθηκε σήμερα, Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021 στο Δήμο Αμφιλοχίας για τη διενέργεια ελέγχων σε πολίτες.


Παρούσα στους ελέγχους, που γίνονται σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, ήταν η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Σαλμά, η οποία ευχαρίστησε τον ΕΟΔΥ, αλλά και τους πολίτες που αθρόα προσέρχονται στους ελέγχους, σημειώνοντας για άλλη μία φορά ότι  μόνο η τήρηση των μέτρων προφύλαξης και προστασίας θα οδηγήσουν την κοινωνία στο «ξέφωτο» μέχρι να υπάρξει μεγάλη κάλυψη του πληθυσμού από τους εμβολιασμούς.

«Δεν πρέπει να αμελούμε και να ξεχνάμε ότι ο ιός έχει τη δυνατότητα να βρίσκεται παντού και να εκμεταλλεύεται ακόμα και την παραμικρή δυνατότητα που του δίνουμε. Γι’ αυτό μένουμε ασφαλείς, πειθαρχώντας στα μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί και πληθαίνουμε τις εμβολιαστικές γραμμές μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να επιτύχουμε συλλογική ανοσία» υπογράμμισε η κ. Σαλμά.


ΠΟΙΗΣΗ-Ο ΜΑΥΡΟΣ ΒΑΡΚΑΡΗΣ: ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΡΗΣ ΜΠΙΤΣΩΡΗΣ

 

    http://arisbitsoris.blogspot.com/

Συνήθως αποτίουμε φόρο τιμής σε επώνυμους που έχουν για διάφορους

λόγους αφήσει το στίγμα τους.

 Τους θυμόμαστε τις ημερομηνίες της γέννησης ή της θανής τους.


    Τέλη Φεβρουαρίου και συγκεκριμένα στις 29-02-1967 πέθανε 

ένας Άνθρωπος με Άλφα Κεφαλαίο.

    Δεν ήταν πολιτικός, δεν ήταν επιστήμονας,  δεν ήταν καλλιτέχνης.

    Ήταν ένα απλός άνθρωπος της βιοπάλης, ένας καλός Σαμαρείτης, 

μόνο που ήταν μαύρος και δεν ήταν χριστιανός.

    Οι κρητικοί τον έλεγαν Σαλή Χελιδονάκη. 

Πριν χρόνια έμαθα την ιστορία του και

                     
τού είχα αφιερώσει τους παρακάτω στίχους.

Ο  ΣΑΛΗΣ  ΧΕΛΙΔΟΝΑΚΗΣ


Σαν χελιδόνι πέταξε / κι η μοίρα του τον έταξε στην Κρήτη να φωλιάσει,

δεν άνοιξε γι’ αλλού πανιά / και στα φιλόξενα Χανιά βρήκε καραβοστάσι. 

Στη σκάλα ο νέγρος ο Σαλής / μουσουλμάνος  μπεσαλήςδούλευε με μεράκι

κι οι Κρητικοί απ’ ανώνυμο / τον είπαν στο επώνυμο Σαλή Χελιδονάκη.

 

Χήρες και ορφανά παιδιά / βόηθαγε  αυτή η αγνή καρδιά-της Βίβλου Σαμαρείτης-

τι κι αν δεν ήταν χριστιανός / έγινε θρύλος ζωντανός ολόκληρης της Κρήτης.

 

Όταν τα μάτια έκλεισε / η εκκλησία απέκλεισε άδεια για το μνήμα

«Σ’ ένα χωράφι να ταφεί» / ήρθε φιρμάνι και γραφή κι ήταν ντροπή και κρίμα.

 

Μα έχουν καρδιά οι Κρητικοί / πήραν τα οστά του από εκεί και φτιάξανε μνημείο

τον Άγιό τους το Σαλή / βάλαν στη θέση την καλή μες το νεκροταφείο.

 

Και έγραψαν για το Σαλή / «Αγαπημένο μας πουλί εδώ είναι η φωλιά σου

μαύρο το χρώμα του κορμιού / μα ήταν σαν περιστεριού κατάλευκη η καρδιά σου».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ  ΤΗΝ  ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ

http://agonaskritis.gr

Συνάντηση Παπαθανάση με τον Πρόεδρο του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου

 

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Βασίλη Σπυρόπουλο  πραγματοποίησε ο Θανάσης Παπαθανάσης με αφορμή την πρόταση του Πανεπιστημίου Πατρών για την αναδιάρθρωση της Γεωπονικής Σχολής με λειτουργία τεσσάρων τμημάτων στην Αιτωλοακαρνανία (από δύο σε Μεσολογγι και Αγρίνιο). Ο κ. Σπυρόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του επαγγελματικού κόσμου για την περαιτέρω απαξίωση της Σχολής αφού η πρόταση αυτή προβλέπει τη μείωση του αριθμού των τμημάτων στο Μεσολόγγι, από τρία τμήματα (Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής – Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής – Ζωικής Παραγωγής Αλιείας και Υδατοκαλλιεργιών) σε δύο (Γεωπονίας – Αλιείας και Υδατοκαλλιεργιών) τη στιγμή που το Μεσολόγγι διαθέτει επαρκείς εκτάσεις, κτιριακές υποδομές και σύγχρονα μηχανήματα, για τα οποία το κράτος έχει δαπανήσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να αξιοποιούνται στο έπακρο.

Ο κ. Παπαθανάσης μετά την συνάντηση δήλωσε:


«Για μια ακόμη φορά το Πανεπιστήμιο Πατρών αιφνιδιάζει με την πρότασή του και δημιουργεί ανασφάλεια στους φοιτητές, αναταραχή στην εκπαιδευτική κοινότητα και ανησυχία σε όλους τους πολίτες για την περαιτέρω υποβάθμιση των Πανεπιστημιακών τμημάτων που εδρεύουν στο νομό μας. Στόχος όλων μας στην Αιτωλοακαρνανία ήταν και παραμένει η επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας. Ετσι θα πρέπει άμεσα να αποσυρθεί η πρόταση του Πανεπιστημίου Πατρών, να συνεχίσουν να λειτουργούν τα τμήματα ως έχουν και να επανασυσταθεί το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΤΔΠΠΝΤ) ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των φοιτητών και των αποφοίτων του τμήματος.

Στην συνέχεια με τη συστράτευση όλων μας Βουλευτών, Αυτοδιοίκησης, φορέων, εκπαιδευτικής κοινότητας και πολιτών θα πρέπει να διεκδικήσουμε την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας και την δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου Ανάπτυξης και Έρευνας στον τόπο μας. Η Αιτωλοακαρνανία ο μεγαλύτερος νομός της χώρας με τεράστια φυτική και ζωική παραγωγή και σημαντικό εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό πρέπει να αποκτήσει ένα νέο αναπτυξιακό παραγωγικό μοντέλο που θα είναι συνδεδεμένο με την καινοτομία και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μόνο έτσι θα ενισχύσουμε τον τόπο μας και θα κρατήσουμε τους νέους ανθρώπους στο νομό μας. Σε αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε όλοι με συνεργασία και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας να εργαστούμε».

.....................................................................................................................