Η Περιφέρεια στηρίζει την έρευνα για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού που θα γίνει από το Εργαστήριο Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών

 

Σε καθεστώς παρακολούθησης τίθενται οι μεταλλάξεις του SARS COV-2 στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, με σκοπό να εντοπιστούν τα ήδη γνωστά, αλλά και τυχόν νέα μεταλλαγμένα στελέχη. Αυτό προβλέπεται στην υπογραφή προγραμματική σύμβασης στην οποία προχώρησε τη Δευτέρα 14 Ιουνίου η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με το Πανεπιστήμιο Πατρών –Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), προκειμένου να γίνει γονιδιωματική ανάλυση 100 δειγμάτων του ιού, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε δείγματα που έχουν βρεθεί θετικά στην παρουσία του SARS-CoV-2.


«Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πανδημίας η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρέθηκε στην πρώτη γραμμή στηρίζοντας κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Σήμερα κάνουμε ένα βήμα επιπλέον. Συνεργαζόμαστε με το Εργαστήριο Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής προκειμένου να αποτυπώσουμε με όσο το δυνατόν πληρέστερα στοιχεία την κατάσταση που επικρατεί στη Δυτική Ελλάδα σε ό,τι αφορά την καταγραφή των μεταλλάξεων. Ενισχύουμε το «οπλοστάσιο» μας με στόχο να οργανώσουμε καλύτερα την άμυνά μας έναντι του επιπολασμού του ιού» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης κατά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τον Αντιπρύτανη Έρευνας και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών, Παναγιώτη Δημόπουλο, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας και αρμόδιου για θέματα υγείας, Χαράλαμπου Μπονάνου και του επιστημονικού υπευθύνου του Εργαστηρίου Φυσιολογίας, Σταύρου Ταραβήρα.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χρηματοδοτεί με 64.900 ευρώ το πρόγραμμα επαγρύπνησης, επιτήρησης και διάγνωσης των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού SARS-COV 2. Η επιστημονική έρευνα θα διενεργείται παράλληλα με τον έλεγχο που πραγματοποιείται σε ολόκληρη τη χώρα στην Αθήνα από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, ώστε να συγκεντρωθούν σωστά επιδημιολογικά στοιχεία, σημαντικό εφόδιο για την έκδοση αποτελεσμάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα προσφέροντας δεδομένα για έγκαιρη κατάθεση προτάσεων διαχείρισης της πανδημίας ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.

Η υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης θα συμβάλλει στην κατά το δυνατόν ασφαλή λειτουργία όλων των δομών και δραστηριοτήτων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά και στη «θωράκιση» της τοπικής κοινωνίας την εποχή της πανδημίας. Παράλληλα, συνεισφέρει και στην εκπαίδευση νέων επιστημόνων για τη δημιουργία περαιτέρω εξειδικευμένης γνώσης, κάτι που αποτελεί υψηλή προστιθέμενη αξία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και στο Πανεπιστήμιο Πατρών.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

.....................................................................................................................