Το φρούριο του Μεσολογγίου ο Ιμπραήμ το είχε αποκαλέσει περιφρονητικά «Φράχτη». Αλλά ο μειωτικός αυτός χαρακτηρισμός έδωσε ακόμα μεγαλύτερη αξία στον ηρωισμό των υπερασπιστών του.
Ο «Φράχτης» έχει την πιο ένδοξη ιστορία από όλα τα κάστρα της Ελλάδας. Σε αυτό γράφτηκε η πιο ηρωική σελίδα της νεώτερης ελληνικής ιστορίας.
Δυστυχώς το τείχος που σώζεται δεν είναι το αρχικό -αυτό της εξόδου- αλλά μεταγενέστερο που κατασκευάστηκε επί Όθωνος.
Το Τείχος του Μεσολογγίου, όπως ήταν στην τελευταία πολιορκία (1825-26) είναι έργο του πρώτου ίσως Νεοέλληνα Μηχανικού, του Μιχαήλ Κοκκίνη. Ο Κοκκίνης κατασκεύασε το τείχος κατ’ εντολην του Μαυροκορδάτου, με προσωπική εργασία των ελεύθερων πολιορκημένων και ενώ η πόλη ήταν ήδη σε κατάσταση πολιορκίας. Κατά την Έξοδο του Μεσολογγίου ο Κοκκίνης ήταν μεταξύ των πεσόντων
Ο βασιλιάς Όθωνας έκτισε το σημερινό Τείχος το 1838, ολοκληρώνοντας έτσι μια σειρά έργων που ξεκίνησαν το 1830 (ένα χρόνο μετά την απελευθέρωση της πόλης) με σκοπό να τιμηθούν οι πεσόντες της νύχτας της Εξόδου. Το 1830 επίσης ο Βαυαρός βασιλιάς είχε ιδρύσει και τον Κήπο των Ηρώων με τον Τύμβο, συγκεντρώνοντας εκεί τα λείψανα των Ελεύθερων Πολιορκημένων.
Όπως λέει και ο Σολωμός:
«Tα μάτια μου δεν είδαν τόπο ενδοξότερον από τούτο το Aλωνάκι.»
Πηγές: www.kastra.eu
zagkotas.blogspot.gr/2011/04/blog-post_11.html (φωτο)
https://akarnanika.blogspot.com/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.