Ο Μπάρπα Χρήστος Μασαλής πιστός στις παραδόσεις του τόπου μας έφτιαξε για τη σημερινή ημέρα του Λαζάρου ''τον Λάζαρο'' μαθαίνοντας έτσι και στα εγγόνια του τα έθιμα και της παραδόσεις του χωριό μας.
Ο ίδιος με συγκίνηση μας γυρίζει πίσω στα νεανικά του χρόνια και μας αναφέρει πως φτιάχνανε το Λάζαρο την εποχή εκείνη , όταν τότε το χωριό μας έσφυζε από ζωή και κρατούσε πολύ νεολαία , περίπου πενήντα Λαζάρους θυμάται και το άκουσμά τους ( τα κύπρια) ακουγόταν στις λίμπες και στου Αργυρού.
Παραμονή του Λαζάρου μας λέει ανεβαίναμε για ΑΙ ΒΑΙΒΑΡΟ στο πλάι του χωριού μας από τη θέση Παναγούλα μέχρι την Κράλη στα μαντριά των Λευτέρη και Νίκου Ζαρκαδούλα.
Από τον κήπο τις οικογένειας Σπύρου & Δρόσου Μπενέκου τα κρίνα , τα τριαντάφυλλα από τις αυλές των συγχωριανών μας για να στολίσουμε τον Λάζαρο.
Στο Λάζαρο κρεμούσαμε κύπρια με συναγωνισμό ποιος θα έχει τα μεγαλύτερα και τα καλύτερα όσον αφορά τον ήχο, τα οποία τα παίρναμε από τις οικογένειες Τόντου, Ζαρκαδούλα, και Τσακαλογιάννη .
Επίσης στο Λάζαρο από την πίσω μεριά βάζανε και ένα μεγάλο τσεμπέρι, ο Μπάρμπα Χρήστος έστελνε τις αδελφές του Ειρήνη και Σωτηρία να του βρουν το καλύτερο καθώς την εποχή εκείνη 1950-60 όλα τα κορίτσια του χωριού φορούσαν τσεμπέρι.
Και το Σάββατο του Λαζάρου έλεγαν το Λάζαρο στο χωριό όμως πολλοί δεν είχαν χρήματα να τους δώσουν και τους έδιναν αυγά, ζάχαρη , πορτοκάλια.
Ο Μπαρμπα Χρήστος συνεχίζει και σήμερα να φτιάχνει Λάζαρο μαζί με την θειά Ρίνα η οποία επιμελήθηκε τον στολισμό ,μεταλαμπαδεύοντας το έθιμο του Λαζάρου στα εγγόνια τους Χρήστο & Γιάννη Μασαλή (του Σωτηρίου) νοσταλγώντας τα δικά του παιδικά χρόνια.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.