ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΣΤΑΚΟΥ-Συγκέντρωση για εθελοντική ομάδα δράσης-Σάββατο 13 Ιουνίου



Αστακός 11.6.2020
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΣΤΑΚΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ.

Η Κοινότητα Αστακού σας γνωρίζει ότι στις 13 Ιουνίου, ημέρα Σάββατο και ώρα 05:30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση, με τη συνεργασία του Νομικού Προσώπου του Δήμου μας και τον Σύλλογο Χοβολιωτών, με πρόθεση να προβούμε σε καθαρισμό των ακτών, τιμώντας και εμείς την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Όσοι θέλουν μπορούν να προσέλθουν και να συμμετέχουν στην δράση για τον Αστακό μας.

Η Πρόεδρος της Κοινότητας Αστακού


Αρετή Γριτσίπη

Ο.Π.ΣΥ.Ξ.Έφυγε από κοντά μας ο Παναγιώτης Στράτος (Μπάρμπα Πάνος) από τα μακροβιότερα μέλη του πολιτιστικού κινήματος Ξηρομέρου.






Έφυγε από κοντά μας ο Παναγιώτης Στράτος (Μπάρμπα Πάνος) από τα μακροβιότερα μέλη του πολιτιστικού κινήματος Ξηρομέρου. 


Ο συμπατριώτης μας από το Θύρρειο του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας  Παναγιώτης Στράτος (Μπάρμπα Πάνος)  έφυγε  από κοντά μας για το ταξίδι που δεν έχει γυρισμό σε ηλικία 89 ετών. Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε λύπη στο χωριό του και σε όλο το Ξηρόμερο.  
Ο Μπάρμπα Πάνος με τον ακέραιο χαρακτήρα του απετέλεσε εξαίρετο παράδειγμα Ξηρομερίτη, υπηρέτησε με δυναμισμό και ειλικρίνεια το πολιτιστικό κίνημα της περιοχής μας και  η προσφορά του είναι ανεκτίμητη. 
          Ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Θυρρειωτών Αθήνας, τον οποίο υπηρέτησε από τη θέση του Προέδρου, του Ταμία και του απλού μέλος,  επί πολλά χρόνια μέχρι και σήμερα που έφυγε για το μεγάλο ταξίδι.  Υπήρξε ταμίας  του Κ.Σ. της  Ομοσπονδίας Ξηρομεριτών (Ο.Π.ΣΥ.Ξ.) και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου. 
    Η κηδεία του έγινε σήμερα Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο χωριό του το Θύρρειο. 

      Το Κεντρικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ.) εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του.

     Ας είναι το χώμα που τον σκέπασε ανάλαφρο και η μνήμη του αιώνια.

     Καλό Παράδεισο να έχεις αγαπημένε μας Μπάρμπα Πάνο
  

Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ.) 

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: ΕΡΩΤΗΣΗ Προςτην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ με θέμα την επικινδυνότητα του εθνικού δικτύου Αμφιλοχίας - Λευκάδας



ΕΡΩΤΗΣΗ Προς την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 
ΘΕΜΑ: Για την επικινδυνότητα του εθνικού δικτύου Αμφιλοχίας - Λευκάδας 
Το υφιστάμενο οδικό δίκτυο που συνδέει την Αμφιλοχία με Λευκάδα, γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο για τη ζωή των οδηγών και επιβατών. Πρόκειται για οδικό δίκτυο που είναι χαραγμένο εδώ και πάνω απο 60 χρόνια, που δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες, και στο οποίο είναι συχνό φαινόμενο τα θανατηφόρα τροχαία. Στο παραπάνω οδικό δίκτυο που δικαιολογημένα ονομάζεται από τους κατοίκους της περιοχής ως “νέο πέταλο του Μαλιακού” καθώς έχουν συμβεί την τελευταία 10ετία πάνω 1.600 τροχαία ατυχήματα, όπου οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 30 και οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 250. Μάλιστα πριν λίγες μέρες προστέθηκε άλλο ένα σοβαρό τροχαίο. 

Ουσιαστικά όλα αυτά τα χρόνια δεν έγινε απολύτως καμία ουσιαστική παρέμβαση, απλώς γίνονται κάποια μπαλώματα, πασαλείμματα που δε λύνουν το πρόβλημα. Ταυτόχρονα, έχει σταματήσει, η κατασκευή του οδικού άξονα Αμβρακία - Ακτίου, που έχει γίνει "γεφύρι της Άρτας", καθώς το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν νέες αρνητικές εξελίξεις για την επανέναρξη του έργου, καθώς όσο συγκρούονται συμφέροντα μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων, θα έχουμε αυτές τις καθυστερήσεις. Είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η ολοκλήρωση και η παράδοση της παράκαμψης της Αμφιλοχίας, όπου θα συνδέει την Ιόνια οδό με την Αμβρακία (από την λίμνη Αμβρακία έως την θέση Λουτράκι).Η κατασκευή του οδικού άξονα Αμβρακία - Άκτιο δεν αναιρεί την ανάγκη για τη βελτίωση του υπάρχοντος εθνικού δικτύου που θα παραμείνει σε λειτουργία και θα συνδέει ολόκληρες περιοχές. 
Το παραπάνω οδικό δίκτυο καρμανιόλα έχει πολλές στροφές με μια μόνο λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, χωρίς να υπάρχει σε κανένα σημείο διαχωριστική νησίδα, με παντελή έλλειψη φωτισμού σε πολύ επικίνδυνα σημεία, ενώ έχουν φθαρεί και σε πολλά σημεία δε φαίνονται οι διαχωριστικές γραμμές ιδιαίτερα σε επικίνδυνες στροφές, όπου δεν υπάρχουν κιγκλιδώματα και οδηγούν στο γκρεμό. Στο δίκτυο σημειώνονται μέχρι και πτώσεις βράχων και πετρών αλλά και διάσπαρτες λακκούβες. Επίσης, δεν κόβονται τα κλαδιά παραπλεύρως του δρόμου με αποτέλεσμα να έχουν φουντώσει καλύπτοντας επικίνδυνα την ορατότητα των διερχόμενων οδηγών σε πολλά σημεία. 
Αυτή η πολιτική της εγκατάλειψης του δικτύου στην πραγματικότητα αντανακλά τον ίδιο το χαρακτήρα του κρατικού προϋπολογισμού και της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που υποχρηματοδοτούν συστηματικά τα αναγκαία έργα για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών (αντιπλημμυρικών και άλλων έργων πολιτικής προστασίας). Μοναδική λύση που μπορεί να καταστήσει τη μεταφορά δικαίωμα, που μπορεί να καλύψει τις επικοινωνιακές ανάγκες του λαού, είναι ο κεντρικός συγκοινωνιακός σχεδιασμός από ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα κατασκευών, με κριτήριο όχι το κέρδος των ομίλων, που σήμερα παράγει διόδια και πανάκριβες μεταφορές, αλλά την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Η "Λαϊκή Συσπείρωση" Δυτικής Ελλάδας με βάση τα παραπάνω ρωτά τη Περιφερειακή Αρχή Δυτικής Ελλάδας: 
Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει για τη βελτίωση και αναβάθμιση του υφιστάμενου εθνικού οδικού δικτύου, Αμφιλοχίας - Λευκάδας, διασφαλίζοντας μεταφορές ασφαλείς, που να καλύπτουν τις μεταφορικές ανάγκες του λαού; 
11/06/2020 

ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ



ΘΥΡΡΕΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑΣ :Έφυγε από τη ζωή ο Παναγιώτης (Πάνος ) Στράτος πρώην πρόεδρος του συλλόγου Θυρρειωτών Αθήνας


Έφυγε από τη ζωή ο Παναγιώτης (Πάνος ) Στράτος  πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Θυρρειωτών Αθήνας . 
Η εξόδιος  θα τελεσθήκε    σήμερα Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020 στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Θύρρειο Βονίτσης .


Ο Σύλλογος Θυρρειωτών Αθήνας εκφράζει  στους οικείους του τα ειλικρινή του   συλλυπητήρια


Απαρτία και καινοτόμες ιδέες στη συνεδρίαση της ΣΕΑΔΕ στο Αγρίνιο



Στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας με καθολική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Συμμαχίας για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη στην Δυτική Ελλάδα (ΣΕΑΔΕ) την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020,  υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίωνα Ζαΐμη

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΠΑΜΠΙΝΗΣ "ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΠΑΜΠΛΕΚΗΣ" ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΑΜΠΙΝΗΣ




ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΗ - ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΜΟΥΣΕΙΑΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

Σχετικά: Προηγούμενες ανακοινώσεις για το θέμα (ΠαράδοσηΥλικών στο Μουσείο)

1. Στη συνέχεια των σχετικών, έχουμε την τιμή να σας γνωρίσουμε τα παρακάτω:
    α. Όποιος Μπαμπινιώτης ή φίλος της Μπαμπίνης έχει και επιθυμεί να παραδώσει υλικά στο Λαογραφικό Μουσείο Μπαμπίνης να επικοινωνήσει απ' ευθείας ή τηλεφωνικά με την επιτροπή διαχείρισης. 
    β. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 
Χρυσικός Πέτρος 6977976114
Γρίνου Τασούλη Ντίνα 6974418904
Μασσαλής Κώστας 6945170254
Μπακογιώργου Αγλαία 2646093754
Μπαρμπαρούσης Γιώργος 6978698223
Σταμουλακάτου Ντίνα 6945000815

2. Όποιο υλικό, έχει σχέση με το παρελθόν την παράδοση και την μνήμη της Μπαμπίνης, η θέση του δεν είναι στο σπίτι μας, αλλά στο Λαογραφικό Μουσείο μας (Γιατί έτσι θα ζει αιώνια).

Η επιτροπή

Ο Πρόεδρος                                                      Τα μέλη



Επιλογή αναδόχου για την μεταφορά των υποψηφίων στις Πανελλαδικές, στις Π.Ε. Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας από την Οικονομική Επιτροπή της Π.Δ.Ε

Στην επιλογή αναδόχου για την μεταφορά των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας προχώρησε  η Οικονομική Επιτροπή που συνεδρίασε υπό τον Πρόεδρο και Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικής Πολιτικής και Διοίκησης, Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο. 
«Στόχος είναι η απρόσκοπτη μετακίνηση των υποψηφίων στα εξεταστικά κέντρα. Κατά την μετακίνηση θα πρέπει να εφαρμόζονται τα ειδικά μέτρα προστασίας, αλλά και να απολυμαίνονται τα οχήματα πριν και μετά την μεταφορά των μαθητών» εξήγησε από την πλευρά του ο κ. Σακελλαρόπουλος και πρόσθεσε ότι για την τήρηση των προαναφερομένων μέτρων θα διενεργούνται έλεγχοι καθ όλη τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων. 
Ως προς τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης, η Οικονομική Επιτροπή προχώρησε στην έγκριση του πρακτικού διεξαγωγής δημοπρασίας  για το έργο «Καθαρισμός βλάστησης, άρση φερτών υλικών και Συντήρηση υφιστάμενων έργων σε πόταμους και χείμαρρους Αιτωλοακαρνανίας έτους 2019-2020», προϋπολογισμού 7  εκατ. ευρώ, όπως επίσης ενέκρινε τους όρους  για τη διεξαγωγή της δημοπρασίας του έργου «Βελτίωση & Εκσυγχρονισμός της οδού Κουνινά –Ρακίτα-Λεόντιο προϋπολογισμού 3,6 εκατ. ευρώ. 

Επίσης ενέκρινε τον ανακεφαλαιωτικό πίνακα εργασιών και την συμπληρωματική σύμβαση του έργου «Εργασίες συντήρησης-αποκατάστασης υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων πόταμων Μεγανίτη, Φοίνικα, Σελινούντα και κλαδών ή όμορων χειμάρρων αυτών», προϋπολογισμού 800.000 ευρώ. Αντίστοιχη απόφαση ελήφθη για την εργολαβία «Εργασίες Συντήρησης-Αποκαταστασης αντιπλημμυρικών έργων ποταμού Αχελώου» με προϋπολογισμό μελέτης 1,5 εκατ. ευρώ.

Εγκαίνια της έκθεσης εικαστικών δημιουργιών στην Κηφισιά με δημιουργίες & της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΑΤΖΟΥ-ΠΛΟΥΜΗ (Φωτορεπορταζ Χρήστος Μπόνης)





Πραγματοποιήθηκαν χθες σε Gallery στην Κηφισιά τα εγκαίνια της έκθεσης εικαστικών δημιουργιών . Όσοι παρευρέθηκαν  θαύμασαν  τα εντυπωσιακά δημιουργήματα των καλλιτεχνών , τα οποία θα παραμείνουν στον χώρο έως την Παρασκευή 12 Ιουνίου
Όλοι οι δημιουργοί που παρέλαβαν ένα τιμητικό δίπλωμα , αναφέρθηκαν με λίγα λόγια στις δημιουργίες τους και στο ενδιαφέρον  που τους   ώθησε να ασχοληθούν με την συγκεκριμένη εικαστική τέχνη
Στην έκθεση συμμετείχε με τις δημιουργίες της και η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΤΖΟΥ-ΠΛΟΥΜΗ  με τρεις πινάκες .
Δυστυχώς όμως ένα προσωπικό  πρόβλημα την κράτησε στον Αστακό και η παρουσία της δεν ήταν δυνατή .
Η εκπροσώπηση  εκ μέρους της ήταν σε πρώτο βαθμό συγγένειας από τον γιο της ΘΑΝΑΣΗ ΠΛΟΥΜΗ ο οποίος και παρέλαβε το τιμητικό δίπλωμα. 
Χαρακτηριστικό της κομψότητας και της  εντυπωσιακής καλλιτεχνικής δημιουργίας των έργων της Δέσποινας ήταν και το ενδιαφέρον  της βουλευτή της Ν.Δ Κυκλάδων Κατερίνας   Μονογυιού  , η οποία παρέμεινε για λίγα λεπτά μπροστά στο ένα από τα τρία έργα της Δέσποινας
Οι είχες όλων των Αστακιωτών την συνοδεύουν ώστε  να διευρύνει τον κύκλο των συνεργασιών και με άλλους καλλιτέχνες παράλληλα δε   να συμμετάσχει  σε ακόμη  περισσότερες εκθέσεις.














Πολιτιστικός & Μορφωτικός Σύλλογος Φυτειών Ακαρνανικό Φως: Αλλαγή ώρας των τμημάτων χορωδίας



Ανακοίνωση
Αλλαγή ώρας τμημάτων χορωδίας. Τα τμήματα θα λειτουργήσουν πλέον κάθε Παρασκευή στις εξής ώρες:
Παιδικό τμήμα 19:00- 20:00
Τμήμα ενηλίκων 20:00- 21:30

Υπεύθυνη χοράρχης: κ. Τασολαμπρου Χρυσούλα
Εκ του Δ.Σ

Ανακοίνωση-κάλεσμα του Νομικού Προσώπου προς τους πολιτιστικούς συλλόγους Δήμου Ξηρομέρου σχετικά με τις φετινές καλοκαιρινές εκδηλώσεις


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στα πλαίσια του προγραμματισμού για τις φετινές καλοκαιρινές εκδηλώσεις, λαμβάνοντας υπόψιν τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας του του κορωνοϊού  (COVID- 19), καλούμε του Πολιτιστικούς Συλλόγους που έχουν ως έδρα τα χωριά του  Δήμου Ξηρομέρου να μας γνωστοποιήσουν το αργότερο μεχρι 3-7-2020 εάν έχουν προγραμματίσει κάποιες καλοκαιρινές εκδηλώσεις, καθώς και το είδος αυτών.
Επίσης θα πρέπει μας υποβάλλουν τα πρακτικά των γενικών συνελεύσεων των τελευταίων αρχαιρεσιών.

Υπενθυμίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση, οι όποιες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν,  θα πρέπει να πληρούν τους κανόνες ασφαλείας σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμοδίων Υπουργείων  και να τηρούνται πιστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα .



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΟΛΥΖΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ







ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ. Η απελευθέρωση του Αγρινίου το 1821


Η Επανάσταση στο Βραχώρι (Αγρίνιο) το 1821, άργησε να εκδηλωθεί και τούτο οφείλεται στο ότι το Βραχώρι ήταν η έδρα ισχυρών Τουρκικών στρατευμάτων και το Τούρκικο Στρατιωτικό Κέντρο της Δυτικής Χέρσου Ελλάδος. Ακόμη στο Βραχώρι (Αγρίνιο) ήσαν συγκεντρωμένοι πολλοί αξιωματούχοι Τούρκοι, επειδή ήταν και το διοικητικό κέντρο της περιοχής και επειδή είχε οικονομική εξάρτηση απευθείας από τη Βαλιδέ Σουλτάνα. Το Βραχώρι (Αγρίνιο), λοιπόν, ήταν για την Δυτική Ελλάδα, ό,τι η Τριπολιτσά για την Πελοπόννησο.
Ο Ιωάννης Φιλήμων γράφει ότι στο Βραχώρι, κάθε διώροφη ή τριώροφη Τουρκική οικοδομή, ήταν τριγυρισμένη με διπλό και τριπλό καμμιά φορά τείχισμα και αυλόθυρες σε πολλές μεριές - μοναδικό φαινόμενο σε όλη την Ελλάδα - πράγμα που δηλώνει την άγρια τυραννία των Τούρκων και την τραγική θέση των ελληνικών οικογενειών, που ήσαν υπερδιπλάσιες των Τουρκικών. Η τυραννία έγινε αβάσταχτη ιδίως τις παραμονές της Επανάστασης, όταν στρατιωτικός διοικητής του Βραχωρίου ήταν ο Τουρκαλβανός Νούρκας Σέρβανης και πολιτικός διοικητής ο Αλάμπεης.
Όμως, μετά τα πρώτα επαναστατικά κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία, οι Τούρκοι άρχισαν ν' ανησυχούν και ο φόβος τους μεγάλωσε, όταν στην πόλη άρχισαν να μαζεύονται και οι ομόθρησκοι τους της υπαίθρου. Η δύναμη της φρουράς της πόλης που αποτελούνταν από ντόπιους Τούρκους και από Αλβανούς ενισχύθηκε με τις τουρκικές φρουρές του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού, του Γαλατά, και του Μποχωριού, που είχαν καταφύγει εκεί, καθώς και με τις φρουρές των Κραβάρων και του Απόκουρου, τις οποίες οΣέρβανης είχε ανακαλέσει στο Βραχώρι.
Παράλληλα ο Σέρβανης προσπάθησε να παγιδεύσει και τον Αλεξάκη Βλαχόπουλο, τον οποίον κάλεσε με πολύ φιλικό τρόπο να τον επισκεφτεί στο Βραχώρι. Ο Βλαχόπουλος αποποιήθηκε την πρόσκληση. Ήρθε μάλιστα σε συννενόηση με τον Μάκρη, τον Ραζηκότσικα και άλλους Οπλαρχηγούς της περιοχής, και αποφάσισαν να επιτεθούν κατά του Βραχωρίου. Κάλεσαν και τον Κώστα Σιαδήμα, που ήταν με το τμήμα του στην πολιορκία της Ναυπάκτου να επιστρέψει.
Πράγματι, ο Σιαδήμας με 500 άνδρες γύρισε, και μεταξύ 27 και 28 Μαΐου, στρατοπέδευσε στο Ντογρί Τριχωνίδας. Μαζί του ενώθηκαν και 200 άνδρες του Γρίβα, που έτυχε να βρίσκονται στην περιοχή. Οι Οπλαρχηγοί αποφάσισαν να επιτεθούν κατά της πόλης στις 28 Μαΐου, την ημέρα που οι Μωαμεθανοί γιόρταζαν το Ραμαζάνι. Στις 27 Μαΐου, ο Μακρής και ο Ραζηκότσικας με 700 άνδρες έπιασαν τα "Γεφύρια του Αλάμπεη", που ήταν στον δρόμο μεταξύ Βραχωρίου και Μεσολογγίου. Την ίδια ημερομηνία, οι Επαναστατικές δυνάμεις της Αιτ/νίας καταλάβανε θέσεις γύρω από το Βραχώρι για να το εκπολιορκήσουν. Το βράδυ της 28ης Μαΐου 1821 ο κλοιός γύρω από το Βραχώρι είχε ολοκληρωθεί και τα χαράματα της ίδιας νύχτας άρχισε γενική επίθεση απ όλες τις μεριές, πρώα προς τις απόκεντρες συνοικίες της πόλης.
 Ο Βλαχόπουλος με πεντακόσιους άνδρες, μεταξύ των οποίων ήσαν και αρκετοί άνδρες του Τσόγκα, επετέθησαν από την επάνω πλευρά κατά της πόλης. Μετά την εκδήλωση της επίθεσης ενώθηκαν με τους Έλληνες και αρκετοί κάτοικοι της πόλης, με  επικεφαλής τον Γεώργιο Στάϊκο, καθώς και αρκετοί κάτοι­κοι της γύρω περιοχής, οι οποίοι όντας βέβαιοι για τη νίκη των Ελλήνων, προσδοκούσαν να αποκομίσουν πλούσια λάφυρα από τα Τουρκικά και Εβραϊκά πλουσιόσπιτα. Οι πρώτοι ένοπλοι Έλληνες, που πατήσανε στην πόλη, υπό την αρχηγία του Κώστα Σιαδήμα και του Γρίβα, βάλανε φωτιά στα πρώτα σπίτια. Και οι εντός της πόλης Βραχωρίτες όμως περιμένανε την επίθεση. Γιαυτό, μόλις άρχισε, βάλανε μόνοι τους φωτιά στα σπίτια τους, για να επιτείνουν τον πανικό στους Τούρκους. Η έφοδος μερικώς μόνον αιφνιδίασε τους Τούρκους, που πιστεύανε ότι οι Αιτωλοακαρνάνες δεν θα αποτολμούσαν επίθεση εναντίον της πανίσχυρης στρατιωτικής έδρας τους στο Βραχώρι. Αν και γιορτάζανε το "Ραμαζάνι" τους εκείνη την η­μέρα, ήσαν σε επιφυλακή και μόλις ακούσανε τους πυροβολισμούς των Ελλήνων σπεύσανε στα "ενδό­τερα" της πόλης και οχυρώθηκαν στα κεντρικά σπίτια, απ' όπου άρχισαν να αμύνονται με γενναιότητα.
Όμως, βλέποντας ότι ο κλοιός γύρω τους στένευε συνεχώς ζήτησαν να έρθουν σε διαπραγματεύσεις με τους επαναστάτες. Το αίτημα τους έγινε δεκτό. Όμως ο Μπέης που έστειλαν ως αντιπρόσωπο τους, αντί να συζητήσει τους όρους παράδοσης τους, που θα έβγαζαν τους Τούρκους από το αδιέξοδο, τους διαβίβασε τη "μεγαλόψυχη" προσφορά του δερβέ­ναγα, πως αν έλυναν την πολιορκία και έφευγαν δεν θα τους πείραζε κανείς. Φαίνεται πως οι Τουρκαλβανοί, παρά τη δύσκολη θέ­ση στην οποίαν είχαν περιέλθει, ήλπιζαν πως γρή­γορα θα τους έρχονταν βοήθεια από την Άρτα και τα Ιωάννινα. Φυσικά αυτή η πρόταση του Τούρκου Μπέη δεν συζητιόταν διόλου. Οι Έλληνες παρήγγειλαν με τον Μπέη στον Αλβανό Νούρκα Σέρβανη πως, αν ο ίδιος με τους Αλβανούς ήθελαν να φύγουν, θα τους άφηναν τα όπλα τους, και τους εγγυόνταν την ασφάλεια τους μέχρι να περάσουν το Μακρυνόρος, και πως αυτοί ήρθαν στο Βραχώρι να διώξουν τους Τούρκους.
Οι επιθέσεις των Ελλήνων πολιορκητών επαναλήφθηκαν με μεγαλύτερη ένταση, γιατί στις 30 Μαΐου ήρθαν νέες ενισχύσεις με τον Γιώτη Βαρνακιώτη, αδερφό του Γιώργη, και στις 3 Ιουνίου κατέφθασε και ο ίδιος ο Γεώργιος Βαρνακιώτης με πολλούς Ξηρομερίτες, που ανέβασαν τον συνολικό αριθμό των Ελλήνων στις 4.000. Ένεκα αυτής της άφιξης και νέων ελληνικών δυνάμεων οι πολιορκούμενοι Τουρκαλβανοί βρίσκονταν σε δύσκολη θέση: Τα τρόφιμα τους και τα πολεμοφόδιά τους άρχισαν να σπανίζουν. Πολλές αποθήκες τους είχαν περιέλθει στην κατοχή των Ελλήνων. Η δύναμη των 1 .800 ανδρών που είχε στείλει ο Χουρσίτ με τον Ισμαήλ Πλιάσα, δεν κατόρθωσε να περάσει το Μακρυνόρος, γιατί τους έφραξε τον δρόμο ο Ανδρέας Ίσκος.
Η δύσκολη κατάσταση στην οποίαν είχαν περιέλθει οι πολιορκούμενοι όξυνε τις αντιθέσεις και τις διχογνωμίες μεταξύ Τούρκων και Αλβανών. Ο Νούρκα Σέρβανης αποφάσισε να έρθει σε ξεχωριστή συμφωνία με τους Έλληνες, και γι' αυτόν τον σκοπό εκμεταλλεύτηκε τη φιλία του με τον Βλαχόπουλο.
Συμφωνήθηκε να επιτραπεί στους Αλβανούς να φύγουν, παίρνοντας μαζί τους τα ατομικά τους είδη, και οι Έλληνες τους εγγυόνταν να φθάσουν και να περάσουν το Μακρυνόρος ασφαλείς. Ο Σέρβανης μάλιστα προσφέρθηκε να αφήσει τον' γιο του όμηρο στα χέρια των Ελλήνων, ως εγγύηση ότι θα τηρούσε τη συμφωνία. Αυτή η αποχώρηση των Αλβανών ευνόητον ότι θα αδυνάτιζε την άμυνα των πολιορκημένων και το ηθικό τους. Οι Αλβανοί όμως δεν τήρησαν τη συμφωνία. Εξανάγκασαν τους Τούρκους και τους Εβραίους του Βραχωριού να τους δώσουν ό,τι πολύτιμο θησαυρό είχαν και έφυγαν κρυφά τη νύχτα με κατεύθυνση το Καρπενήσι.
Οι Έλληνες Οπλαρχηγοί, κατά μια εκδοχή, πληροφορημένοι από τους Τούρκους Μπέηδες για τη φυγή των Αλβανών, ειδοποίησαν έγκαιρα τον Κώστα Γιολδάση και τ' αδέρφια του για το δρομολόγιο των Αλβανών.
Οι Γιολδασαίοι τους έστησαν ενέδρα και τους απο­δεκάτισαν. Έπιασαν αιχμάλωτον και τον ίδιον τον Νούρκα Σέρβανη, τον οποίον αργότερα αντάλλαξαν με αιχμάλωτα μέλη της οικογένειας τους. Και ενώ οι Τούρκοι περιέρχονταν σε όλο και πιο δεινή θέση, εξαιτίας της έλλειψης τροφίμων και πολεμοφοδίων, οι Έλληνες κάλυψαν, ως ένα μεγάλο βαθμό, τις ανάγκες τους σε πολεμικό υλικό, αγοράζοντας από τον άγγλο πλοίαρχο 'Αντερσον ένα φορτίο πολεμοφόδια, μαζί και ένα μικρό κανόνι. Ο άγγλος πλοίαρχος, καλυπτόμενος από την αγγλική "ουδετερότητα", έκανε εμπόριο πολεμικού υλικού. Όταν το πλοίο βρισκόταν στα ανοιχτά του Μεσολογγίου, ο 'Αντερσον πληροφορήθηκε τα γεγονότα του Βραχωριού (Αγρινίου). Ξεφόρτωσε το πολεμικό υλικό στο Μεσολόγγι, το μετέφερε στο Βραχώρι (Αγρίνιο), όπου και το πούλησε στους Έλληνες.
Οι πολιορκημένοι Τούρκοι που δεν περίμεναν πλέον καμμία βοήθεια, μη έχοντας άλλη διέξοδο ήρθαν σε συμφωνία με τους Έλληνες να παραδοθούν, υπό τον όρο να γίνει σεβαστή η ζωή και η τιμή τους. Η συμφωνία τηρήθηκε: οι έγκλειστοι στο Βραχώρι Τούρκοι, με τον Δερβέν αγά Ταχήρ Παπούλια, που δεν ήταν Αλβανός, υπογράψανε συμφωνία με τον Γ. Βαρνακιώτη, που υποχρέωνε τους Τούρκους να παραδώσουν τα όπλα και να πάνε όπου θέλουν. Έτσι, στις 11 Ιουνίου 1821, έπεσε το Βραχώρι (Αγρίνιο), που ήταν το προπύργιο των Τούρκων στη Δυτική Ελλάδα. "Και ούτως εκυριεύθη το περίφημο Βραχώρι, η πρωτεύουσα της ηγεμονίας της υπό των Οθωμανών ονομαζόμενης Κάρλελη", γράφει ο αγωνιστής Λάμπρος Κουτσονίκας στα απομνημονεύματα του.
Η λαϊκή μούσα αποθανάτισε την πολιορκία του Βραχωρίου με το εξής δημοτικό τραγούδι, που το έχει καταχωρημένο ο Πετρώφ στη συλλογή του:


Σ' όλον τον κόσμο ξαστεριά, σ' όλον τον κόσμο ήλιος, και στο ΖαπαντοΒράχωρο όλο καπνός κι αντάρα. Καπιταναίοι το ΄καψαν Καπιταναίοι το καίνε.



Πηγή: Εφημερίδα Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ
.....................................................................................................................