Ψήφισμα καταπέλτης της ΚΕΔΕ για τις Π.Ο.Α.Υ. και συμμετοχή της στην «Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων που θίγονται από την ανάπτυξη Ιχθυοκαλλιεργειών». Ομαδικά πυρά προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον Υφυπουργό κ. Δημήτρη Οικονόμου (video).

Στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ που έγινε χθες Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου, ένα από τα θέματα συζήτησης ήταν: «Ο Χωρικός Σχεδιασμός για τις Υδατοκαλλιέργειες».

Η κατάληξη της συζήτησης ήταν να εκδοθεί ομόφωνο ψήφισμα εναντίον της ίδρυσης των Π.Ο.Α.Υ.,  με εισήγηση του Δήμαρχου Κατερίνης κ. Κώστα Κουκοδήμου, Προέδρου της Επιτροπής Χωροταξίας, Υποδομών & Δικτύων.
Ο Δήμαρχος Κατερίνης στην εισήγηση του επί του Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις υδατοκαλλιέργειες και την χωροθέτηση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.), που ετοιμάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ήταν πολύ σαφής και ξεκάθαρος ως προς την υπόθεση που ταλανίζει το τελευταίο χρονικό διάστημα πολλούς παράκτιους και νησιωτικούς Δήμους, οι οποίοι προχωρούν στην σύσταση της «Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων που θίγονται από την ανάπτυξη Ιχθυοκαλλιεργειών», αποτελούμενης από 25 Δημάρχους.
Στόχος ο συντονισμός και η ματαίωση των σχεδίων των Π.Ο.Α.Υ., που γίνονται με την τοπική αυτοδιοίκηση στο περιθώριο.
Ο κ. Κουκοδήμος μίλησε για ένα θέμα πολύ σοβαρό και εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και για την ταλαιπωρία που έχει υποστεί από αυτό η ΚΕΔΕ. Τόνισε ότι το θέμα των Π.Ο.Α.Υ., το μαθαίνουν οι Δήμοι από διαδρομιστές του Υπουργείου, γιατί κανείς δεν μαθαίνει τίποτα από εκεί.
Επίσης ο κ. Κουκοδήμος είπε ότι επιτέλους η ΚΕΔΕ πρέπει να συμμετέχει στην «Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπής Φορέων που θίγονται από την ανάπτυξη Ιχθυοκαλλιεργειών».
Κατόπιν τοποθετήθηκαν οι Δήμαρχοι Πόρου και Ξηρομέρου, κ. Γιάννης Δημητριάδης και κ. Γιάννης Τριανταφυλλάκης, οι οποίοι αφού παρουσίασαν την σοβαρότητα και τις λεπτομέρειες του θέματος, ζήτησαν την στήριξη της ΚΕΔΕ, γιατί με αυτό το σχέδιο που αφορά 25 παράκτιους και νησιωτικούς Δήμους, θα αλλάξει η εικόνα του παράκτιου μετώπου της χώρας και ο τουρισμός ουσιαστικά είναι υπό διωγμό.
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η τοποθέτηση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ορχομενού κ. Γιάννη Τσιάμη, ο οποίος είναι ο ίδιος μικρός ιχθυοκαλλιεργητής, ο οποίος κατηγόρησε το κεντρικό κράτος ότι δεν λύνει το θέμα της χωροθέτησης και ότι έχει την αποκλειστική ευθύνη, γιατί δεν συνεργάζεται με τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες οι οποίες πρέπει να έχουν λόγο, ενώ σήμερα αγνοούνται. «Να σταματήσουν αυτό που κάνουν και μην μας αγνοούν», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης ήταν λάβρος εναντίον του Υφυπουργού κ. Δημήτρη Οικονόμου, τον οποίο κατηγόρησε για ειρωνική και απαξιωτική συμπεριφορά, ο οποίος σε κάποια συνάντηση ξεστόμισε «με την ΚΕΔΕ θα τα πούμε», δηλαδή θα μας δείρει ο κ. Υφυπουργός αναρωτήθηκε ο κ. Χαρχαλάκης. Συνεχίζοντας είπε: «Ζητάμε να συναντήσουμε Υπουργούς και μας στέλνουν γραμματείς και ανθυποπαράγοντες. Τους ζητάμε ραντεβού και δεν μας κλείνουν, δεν βγαίνουν στα τηλέφωνα».
Επίσης ο κ. Χαρχαλάκης επεσήμανε κάτι πολύ σημαντικό, ότι όλοι οι Δήμοι που εμπλέκονται σε σχέδια Π.Ο.Α.Υ., έχουν πάει στο τελευταίο χρονικό πακέτο των Δήμων για εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Τ.Π.Σ.). Ανέφερε μάλιστα ότι πρέπει να ζητηθεί να δοθεί επαρκής αιτιολόγηση από τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Οικονόμου γιατί συμβαίνει αυτό, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα ότι σχετίζεται με τις υπό θεσμοθέτηση Π.Ο.Α.Υ. και είναι μεθοδευμένο.
Κλείνοντας ο κ. Χαρχαλάκης, τόνισε ότι ο κ. Οικονόμου έχει ξεκάθαρη σύγκρουση συμφερόντων ως μελετητής κάποιων Π.Ο.Α.Υ., όπως αυτή του Πόρου, του Ξηρομέρου και πιθανόν και πολλών άλλων και πρέπει να ενημερωθεί και να παρέμβει ο Πρωθυπουργός.
Ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυριζόγλου καταφέρθηκε κατά του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ιδιαίτερα κατά του Υφυπουργού κ. Δημήτρη Οικονόμου, θέτοντας θέμα αγνόησης της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Τι θα γίνει με αυτό το Υπουργείο; Θα συνεννοηθούμε επιτέλους ή θα πετάμε πέτρες; Θα αναγνωρίσουν την ύπαρξη και τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης; Αν είναι να πάμε εκεί να συζητήσουμε για το αφρόλουτρο ρεξόνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο δια ταύτα, ο κ. Κουκοδήμος, αφού πρότεινε, το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. έλαβε τελικά την ακόλουθη απόφαση, σύμφωνα και με την πρόταση των δύο Δημάρχων Πόρου κ. Γιάννη Δημητριάδη και Ξηρομέρου κ. Γιάννη Τριανταφυλλάκη:

----------------------------------

Α. Την υπογραφή του παρακάτω Ψηφίσματος.
Β. Την συμμετοχή της ΚΕΔΕ στην «Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων που θίγονται από την ανάπτυξη Ιχθυοκαλλιεργειών», με εκπροσώπους σε αυτήν τον Δήμαρχο Πόρου Ιωάννη Δημητριάδη/και τον Δήμαρχο Ξηρομέρου Ιωάννη Τριανταφυλλάκη, οι οποίοι εξουσιοδοτούνται να ενεργούν για την προώθηση των αιτημάτων που αναφέρονται στο Ψήφισμα, το οποίο διαμορφώνεται ως εξής:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Οι υπογράφοντες Δήμοι, Περιφέρειες και οι Ενώσεις αυτών, διαμαρτύρονται στην Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, για τις διαδικασίες που διενεργούνται ερήμην τους για την δημιουργία βιομηχανικών περιοχών ιχθυοκαλλιέργειας στον ελληνικό παράκτιο χώρο, περιφρονώντας και παραβιάζοντας τις επιθυμίες και αποφάσεις των αιρετών τοπικών Οργάνων, και Απαιτούν:
α) Την άμεση αναστολή κάθε διαδικασίας θεσμοθέτησης Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ).
β) Την άμεση πρόσκληση των εκπροσώπων της Τ.Α. Α' και Β΄ βαθμού στον εν εξελίξει διάλογο για την αναθεώρηση του «Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των Υδατοκαλλιεργειών», στον οποίο η Τ.Α. θέτει μόνο τους ακόλουθους στοιχειώδεις όρους:
(i) προ της θεσμοθέτησής του νέου Πλαισίου να προηγηθεί θεσμοθέτηση «Θαλάσσιου Χωροταξικού Πλαισίου» και να ληφθεί υπόψη η διάδραση/αλληλεπίδραση γης - θάλασσας.
(ii) για τον παράκτιο χώρο να ληφθεί σοβαρά υπόψη η «Ολοκληρωμένη διαχείριση Παράκτιας Ζώνης» (ICZM) που αποτελεί «κοινοτικό κεκτημένο».
(iii) για την αδειοδότηση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών και ιχθυοτροφείων, να προβλέπεται στο εξής επί ποινή ακυρότητας η σύμφωνη γνώμη των οικείων Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθμού και όχι η απλή γνώμη τους (η οποία περιφρονείται διαχρονικά έως σήμερα).
(iv) να προβλεφθεί διαδικασία συντονισμού των Θαλάσσιων Χωροταξικών Πλαισίων με όλα τα σχέδια που αφορούν στον παράκτιο χώρο (Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο Υδατοκαλλιεργειών, Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο, Τοπικά Χωρικά Σχέδια) κατά την οποία να προβλέπεται η συμμετοχή της Τ.Α και η σύμφωνη γνώμη της κατά τη λήψη των αποφάσεων. 
γ) Να γίνει αντιληπτό ότι οι φορείς της Τ.Α. -και όχι οι παράγοντες του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών- αποτελούν τους νόμιμους συνομιλητές για την κατάρτιση ενός βιώσιμου Χωροταξικού Πλαισίου για τις ιχθυοκαλλιέργειες και ότι η Πολιτεία οφείλει να διορθώσει τα σχετικά λάθη του παρελθόντος, αντί να συνεχίζει να χτίζει πάνω σε αυτά ένα σχεδιασμό που θα προκαλεί ες αεί ακραίες συγκρούσεις τόσο στο εσωτερικό των τοπικών κοινωνιών, όσο και ανάμεσα σε αυτές, την Πολιτεία και τον εν λόγω κλάδο.

Δείτε με προσοχή το video της ενδιαφέρουσας συζήτησης:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

.....................................................................................................................