ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ


Ν. Φαρμάκης: «Η Δυτική Ελλάδα αποκτά επιτέλους χωροταξικό σχέδιο επενδυτικής ανάπτυξης»


«Σε έξι μήνες από σήμερα, η Δυτική Ελλάδα θα διαθέτει για πρώτη φορά, ένα σοβαρό εργαλείο οικονομικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης που θα έπρεπε να έχει εδώ και πολλά χρόνια, ώστε να αποκτήσει συγκεκριμένη ταυτότητα ως προς την αναπτυξιακή χωροταξική της προοπτική. Ο στόχος για μία Περιφέρεια, ελκυστική σε επενδυτές που θα διαθέτει επιτέλους δομημένο σχέδιο για την εγκατάσταση βιομηχανιών, βιοτεχνιών και άλλων επαγγελματικών εγκαταστάσεων, χωρίς αρνητικές συνέπειες για το οικιστικό και φυσικό περιβάλλον, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας».


Σε αυτή τη δήλωση προέβη ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την υπογραφή της σύμβασης έργου «Περιφερειακό Σχέδιο Δράσης για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας», βάσει του οποίου θα εκπονηθεί μελέτη που θα αφορά τη συνολική αποτύπωση, αξιολόγηση και ιεράρχηση προτεινόμενων περιοχών που θα διασφαλίζουν τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία Επιχειρηματικών Πάρκων.


Η μελέτη έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τους έξι μήνες και με στόχο την ένταξη του έργου δημιουργίας Επιχειρηματικών Πάρκων στην αμέσως επόμενη προγραμματική περίοδο. 


Ειδικότερα, ο ανάδοχος που ανέκυψε μετά από διαγωνισμό, αναλαμβάνει να  αποτυπώσει την  υφιστάμενη κατάσταση σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, μετά από έρευνα και καταγραφή των βασικών χαρακτηριστικών των περιοχών που έχουν θεσμοθετηθεί για την εγκατάσταση βιομηχανίας – βιοτεχνίας, χονδρεμπορίου, λοιπών επαγγελματικών εγκαταστάσεων, αλλά και όσων  Επιχειρηματικών Πάρκων βρίσκονται σε λειτουργία. Επίσης, θα γίνει αξιολόγηση θεσμοθετημένων και προτεινόμενων περιοχών για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και  θα καταρτιστεί τελικός κατάλογος περιορισμένου αριθμού προτεινομένων περιοχών προς ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Στο πλαίσιο της πράξης θα γίνει ανάλυση σκοπιμότητας – βιωσιμότητας των προτεινόμενων Επιχειρηματικών Πάρκων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά και σαφή υπόδειξη περιοχών, μεγεθών και άλλων κρίσιμων δεδομένων που είναι απαραίτητα για τον προγραμματισμό υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης ως προς τις πηγές χρηματοδότησης, αλλά και τον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης των πάρκων.


Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις σύγχρονες θεσμικές, νομικές και δικαστικές αντιλήψεις και απόψεις για την οργάνωση της βιομηχανικής δόμησης και την προστασία του περιβάλλοντος, τόσο στον ελληνικό όσο και στον ευρωπαϊκό χώρο, είναι ορατή εφεξής η απειλή αποκλεισμού επιχειρήσεων χαμηλής περιβαλλοντικής θωράκισης από σειρά κινήτρων και πλεονεκτημάτων που προστατεύουν και ενισχύουν την αναπτυξιακή τους δυναμική. Ειδικότερη μνεία γίνεται στα κίνητρα του Αναπτυξιακού Νόμου και ιδίως σ’ αυτά των κοινοτικών προγραμμάτων στη νέα προγραμματική περίοδο, στα προγράμματα μόχλευσης η/και απλής δανειακής εξυπηρέτησης από ιδιωτικές τράπεζες που καλούνται να συμμορφωθούν στις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευθύνης, δηλαδή στα κίνητρα που συμβάλουν αποτελεσματικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης των επιχειρήσεων στη διεθνή αγορά. Κατ’ ανάλογο τρόπο, είναι εξίσου ορατή η δημιουργία εμποδίων που θα δυσχεραίνουν σημαντικά την αδειοδότηση των επιχειρήσεων σε εκτός σχεδίου περιοχές. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η ανάγκη
εγκατάστασης της Επιχειρηματικότητας σε Οργανωμένους Υποδοχείς επιβάλλεται και λόγω των ειδικών συνθηκών που επιβάλλονται για την υποχρεωτική μετεγκατάσταση των μεταποιητικών επιχειρήσεων εκτός αστικού ιστού (Ν.3982/2011).


Με βάση τα παραπάνω, διαφαίνεται ότι τα Επιχειρηματικά Πάρκα πρέπει να αποτελέσουν πλέον μονόδρομο τόσο για την περιβαλλοντική ανάταξη των περιοχών όπου έχει αναπτυχθεί άναρχα η επιχειρηματικότητα όσο και για τη χωροθέτηση νέων επιχειρήσεων με ορθή περιβαλλοντική διάσταση & ταυτότητα. Και τούτο διότι , η ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων προωθεί την ανταγωνιστικότητα των εγκατεστημένων επιχειρήσεων και εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη τους, μέσα σε ένα πλαίσιο ασφάλειας Δικαίου (εξασφαλισμένες χρήσεις γης, σημαντικές δυνατότητες / ευκαιρίες χρηματοδότησης κλπ). Η δέσμη χωροταξικών, φορολογικών, αναπτυξιακών, περιβαλλοντικών, διοικητικών και άλλων

κινήτρων που εξασφαλίζονται βάση της κείμενης νομοθεσίας ενισχύει σημαντικά την ανάγκη ανάπτυξης και υλοποίησης σχεδίων οργανωμένης χωροθέτησης, Επιχειρηματικών Πάρκων κλπ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

.....................................................................................................................