Τετάρτη 20 και Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019 αναμένεται στην Κωνωπίνα Ξηρομέρου με λαμπρότητα η γιορτή της Παναγιάς μας


Από  konopinanews
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου καλεί τα Μέλη μας και τους απανταχού Κωνωπινιώτες και συμπατριώτες μας, που οι γενικότερες συνθήκες τους το επιτρέπουν, να παραβρεθούμε στον εορτασμό της εκκλησίας και περιφορά της εικόνας του χωριού μας που είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου, στη γενέτειρά μας (Κωνωπίνα), στις 20 και 21 Νοεμβρίου συμμετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις





ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Εισόδια της Παναγιάς Θεοτόκου, Πολιούχος Κωνωπίνας


Αναγέρθηκε το 1915 από Ηπειρώτες τεχνίτες με πρωτομάστορους τους αδελφούς Γεωργάκη, τεχνίτες άριστους και φημισμένους.
      Όταν τελείωσε το έργο, ο μεγαλύτερος των αδελφών Γεωργάκη και αρχιπρωτομάστορας, εκδηλώνοντας την μεγάλη ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα, έκανε τραπέζι στο συνεργείο, τους κτιστάδες, (κάτι που δεν το συνήθιζε γιατί ήταν καρμίρης) αλλά και στους χωριανούς (Πρόεδρο της νεοσύστατης τότε Κοινότητας του Χωριού, Κοινοτικούς Συμβούλους, παπά και λοιπούς χωριανούς..), μαρτυρία του αείμνηστου Χρήστου Χολή !
      Η εκκλησία είναι πέτρινη με αρμούς και τα αγκωνάρια της εξογκομένα με άσπρη πελεκητή πέτρα, όπως πέτρινο ήταν και ένα περίτεχνο καμπαναριό, πραγματικό στολίδι που υψώνονταν με μεγαλοπρέπεια και το κοσμούσε μια εξαιρετική καμπάνα, της οποίας ο γλυκόλαλος ήχος ακούγονταν μέχρι τα πέρατα.
         Ο Ηπειρώτης ξυλογλύπτης Νικόλας Σκαλιστής φιλοτέχνησε το τέμπλο της εκκλησίας του Χωριού μας καθώς κα τα τέμπλα στην Λεπενού, Μπαμπαλιό, το προσκυνητάρι στη μητρόπολη Αγρινίου καθώς και τον άμβωνα, θρόνο και προσκυνητάρι στο Παναιτώλιο.
         Με τον σεισμό του 1966, όπως όλα σχεδόν τα σπίτια του χωριού μας που ήταν πέτρινα υπέστησαν ζημιές, άλλα μικρές, άλλα πιο μεγάλες και άλλα κρίθηκαν κατεδαφιστέα, έτσι και η εκκλησία υπέστη μικρορωγμές, οι οποίες εκτιμήθηκαν από τους υπευθύνους μηχανικούς εκείνης της εποχής, ότι έπρεπε να επικαλυφθούν με σοβά, για να έχει καλύτερη συνοχή το οικοδόμημα.
     Απεφάνθηκαν δε οι αρμόδιοι μηχανικοί, ότι και το καμπαναριό έπρεπε να κατεδαφιστεί γιατί οι μικρορωγμές του εγκυμονούσαν κίνδυνο για τους διερχομένους!
         Έτσι και έγινε. Η εκκλησία σοβατίστηκε εξ ολοκλήρου, χάνοντας την σπάνια ομορφιά της που της προσέδιδε η πέτρα και το καμπαναριό αρχικώς κατεδαφίσθει μερικώς για να κατεδαφισθεί ολοσχερώς προσφάτως και να ανεγερθεί νέο καλαίσθητο καμπαναριό… αλλά από μπετό – τσιμέντο !
        Μαρτυρία του χωριανού μας Νίκου Κορομηλά, ο οποίος ήταν ένας από τους εργάτες του εργολήπτη αείμνηστου Νώντα Λεκατσά από την Κανδήλα, που κατεδάφισαν το πέτρινο καμπαναριό και αυτός που κατ’ εντολή κατεδάφισε τον τρούλο αναφέρει ότι, οι εργάτες δεινοπαθήσαν για να το γκρεμίσουν και πως ήταν “δεμένο” γερά με σίδερα. 
     Το εσωτερικό του Ναού είναι σε πολύ καλή κατάσταση και κοσμείται με τοιχογραφίες ολόσωμων Αγίων και εικόνες υψηλής αισθητικής, που προέρχονται από δωρεές Κωνωπινιωτών και όχι μόνο.
        Τον Σεπτέμβριο του 1944, όταν οι Γερμανοί βομβάρδιζαν το χωριό μας, μία οβίδα έπεσε στο ιερό της εκκλησίας μας προξενώντας ασήμαντες ζημιές (Μαρτυρία του αείμνηστου χωριανού μας Χριστόφορου  Καρατσόλα).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

.....................................................................................................................