Ο Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΡΙΘΜΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΧΗΤΩΝ. ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΕΣ.




Από: Αναμνήσεις έθιμα Φυτειωτών
Ο Β΄Παγκόσμιος πόλεμος για την Ελλάδα άρχισε στις 28 Οκτωβρίου του 1940, όταν ο Ιταλικός στρατός εισέβαλε απρόσκλητα στη χώρα, στα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Με ενθουσιασμό μπήκαν στις μάχες οι Έλληνες στρατιώτες για να αντιμετωπίσουν μια συντριπτικά ισχυρότερη και άρτια εξοπλισμένη στρατιωτικά δύναμη , όπως ήταν εκείνη που την απάρτιζαν οι στρατιές του Μουσολίνι.
Ο εθνικός ποιητής Κωστής Παλαμάς, βαθύς γνώστης της Ελληνικής ψυχής, προέτρεψε τότε με τα εξής λόγια τους Έλληνες να αντιδράσουν στην ιταμή πρόκληση των Ιταλών:
<<Αυτό το λόγο θα σας πω, δεν έχω άλλο κανένα, μεθύστε μετ΄αθάνατο κρασί του Εικοσιένα>>.


Απρόσμενη ήταν για τον υπόλοιπο κόσμο η Ελληνική αντίσταση, η οποία μετά από λίγες μέρες, με την ξέφρενη προέλαση των Ελλήνων κατά του υπερφίαλου εισβολέα, έκανε τους ξένους να τρίβουν τα μάτια τους.
Ο ελληνικός στρατός ολοκλήρωσε τον ανεπανάληπτο έπος του, όταν οι Γερμανοί, για να ενισχύσουν του ηθικό του ταπεινωμένου Ιταλικού στρατού, καθηλωμένου, πέρα από την κεντρική Αλβανία, εισέβαλαν την 6η Απριλίου του 1941 στη βόρειο Ελλάδα μέσα από τη Βουλγαρία, και στα οχυρά του Ρούπελ τους έδειξε τι σημαίνει Έλληνας στρατιώτης.
Όμως παράλληλα, τεθωρακισμένες εχθρικές δυνάμεις εισήλθαν δια μέσου της Σερβίας στο Ελληνικό έδαφος, ανατολικά του Αξίου και μπροστά στη σαρωτική από ξηρά και αέρα γερμανική πολεμική μηχανή , ο στρατός μας υπέκυψε και η χώρα μας βρέθηκε υπό τρείς κατακτητές, την Ιταλία , τη Γερμανία και τη Βουλγαρία μέχρι τον Οκτώβριο του 1944, όταν ο γερμανικός στρατός αποχώρησε από την Ελλάδα.
Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος , εκτός των πολλών άλλων μεγάλων δεινών που επισώρευσε στη χώρα μας, είχε ως θλιβερή συνέπεια την απώλεια μεγάλου αριθμού Ελλήνων μαχητών.
Σε 15.572 αναβιβάζονται οι νεκροί μαχητές από τα επίσημα στοιχεία του στρατού.
Μεταξύ αυτών υπάρχουν και πολλοί Ξηρομερίτες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

.....................................................................................................................