ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΕΤΩΝ 2014-2019


Αγαπητές Δημότισσες και αγαπητοί  Δημότες,


Μετά από σχεδόν πέντε  χρόνια στην διαχείριση των υποθέσεων της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ξηρομέρου  και πριν παραδώσουμε την επιχείρηση στη νέα Δημοτική Αρχή είναι χρήσιμο να κάνουμε μια μικρή στάση και να καταγράψουμε το ιστορικό μας, τι έγινε αυτά τα χρόνια. Είναι καλό να παρουσιάσουμε εκ των έσω τι ακριβώς παραλάβαμε, τι πετύχαμε, τι έχει προχωρήσει και τι βρίσκεται σε εξέλιξη και τι τελικά μένει ως παρακαταθήκη για την νέα διοίκηση.  
Από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μας  τόσο εγώ όσο και το Διοικητικό Συμβούλιο βρεθήκαμε απότομα σε μια καταιγίδα διαρκών προβλημάτων  που έπρεπε να χειριστούμε άμεσα, ενώ παράλληλα έπρεπε να δώσουμε μακροχρόνιες λύσεις και καλές-νέες προοπτικές,  ώστε να εξασφαλίσουμε την βιωσιμότητα της επιχείρησης και να σταθούμε σε ένα καλό επίπεδο, μιας και η κατάστασή της δεν ήταν καλή αλλά και γενικότερα η χώρα μας διερχόταν κρίση και αυτό αντικατοπτριζόταν στους Δήμους της χώρας μας και κατ’ επέκταση στα Νομικά της πρόσωπα. 
Σε κάποιο βαθμό πετύχαμε τους στόχους μας. Υλοποιήσαμε όλα όσα είχαμε σχεδιάσει και οργανώσει. Υλοποιήσαμε με πρόγραμμα και συνέπεια δράσεις που εξασφάλισαν και εξασφαλίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, την βιωσιμότητα της κοινωφελής αλλά και την οικονομική  της ανάπτυξη, παρά τα αντικειμενικά εμπόδια που συναντήσαμε. 
Στην προσπάθεια αυτή είχαμε σημαντική συμβολή και αρωγούς  το προσωπικό, το Δήμαρχο, τους Δημοτικούς Συμβούλους, ενώ το ΔΣ με ομόφωνες αποφάσεις έδωσε ώθηση και δύναμη στην επιχείρηση και για το λόγο αυτό τους ευχαριστώ όλους θερμά.  
Από την αρχή της θητείας μου η πόρτα του γραφείου μου ήταν  πάντα ανοιχτή στους Δημότες για να εκφράσουν το παράπονο ή το αίτημά τους. Όλες οι αποφάσεις και οι πρωτοβουλίες λαμβάνονταν μετά από διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους και συνήθως ψηφίζονταν ομόφωνα στο Διοικητικό Συμβούλιο.



Τι παρέλαβα το 2014;
Το 2014 που ορίστηκα ως πρόεδρος στην Κοινωφελή επιχείρηση παρέλαβα μαζί με το υπόλοιπο Δ.Σ. το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, το οποίο υφίσταται αρκετά χρόνια στο Δήμο μας και αντιμετώπιζε αρκετές δυσκολίες, κυρίως στέγασης αλλά και καθυστερήσεις στις πληρωμές της μισθοδοσίας του προσωπικού. Πλέον, η μισθοδοσία του προσωπικού καταβάλλεται κάθε μήνα (ειδικότερα τα 3 τελευταία χρόνια). Το ΒΣΣ Αστακού και Φυτειών διαθέτει το δικό του γραφείο, πλήρως εξοπλισμένο, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το πρόγραμμα της Αλυζίας.  
Επίσης, παρέλαβα το πρόγραμμα 55-64 το οποίο βρισκόταν στην αποπεράτωσή του με διάφορα προβλήματα οικονομικά.
Τέλος, παρέλαβα ελλιπές αρχείο, σχεδόν ανύπαρκτο θα έλεγα, αλλά και πολλά χρέη από τις Δημοτικές ενότητες Αστακού, Φυτειών και Αλυζίας, που είχαν συσσωρευτεί στην Κοινωφελή λόγω συγχωνεύσεων. 
Το ποσό του χρέους ανέρχονταν περίπου στα 191.500,00 ευρώ ενώ δεν υπήρχε ταμειακό υπόλοιπο. Να σημειωθεί ότι κατόπιν ελέγχου των οικονομικών βρέθηκαν σε διάφορους λογαριασμούς σκορπισμένα διάφορα μικρά ποσά και μια εγγυητική επιστολή που δεν ξεπερνούσε τα 8-9.000 ευρώ. Οι μισθοδοσίες του προσωπικού ΒΣΣ των 2 δομών δεν ήταν όλες εξοφλημένες ενώ υπήρχαν και κάποια χρέη προς προμηθευτές
Μια εικόνα για τα χρέη χωρίς να αποτυπώνονται ακριβώς τα ποσά οφειλών ειναι η πιο κάτω:
ΙΚΑ ΦΥΤΕΙΩΝ: 35.000,00 ευρώ
ΙΚΑ ΑΛΥΖΙΑΣ: 11.000,00 ευρώ
ΙΚΑ  ΑΣΤΑΚΟΥ: 25.000,00 ευρώ
ΕΦΟΡΙΑ: 44.000,00 ευρώ
ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 55-64: 20.000,00 ευρώ
ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΛΥΖΙΑΣ: 35.000,00 ευρώ
ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΑΛΥΖΙΑΣ: 21.500,00 ευρώ
Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η οικονομική κατάσταση της Κοινωφελούς Επιχείρησης ήταν άθλια, δεινή, τα μέσα ανάκαμψης και εξυγίανσης που διέθετε ήταν ανύπαρκτα και  η δουλειά έπρεπε ν’ αρχίσει αμέσως. Έπρεπε να σκεφτούμε άμεσες, γρήγορες, πετυχημένες και με προοπτικές λύσεις ώστε να καταστεί η Κοινωφελής βιώσιμη και να σταθεί ως ξεχωριστή οντότητα. Τα χρήματα που εισπράτταμε από το Δήμο όλα αυτά τα χρόνια πήγαιναν για να καλύψουν χρέη παρελθόντων ετών, ενώ να σημειωθεί οτι τα 3 τελευταία χρόνια η χρηματοδότηση της Κοινωφελούς επιχείρησης από το Δήμο ήταν ελάχιστη σε σχέση με τις ανάγκες της και την εξέλιξή της (τα 3 τελευταία χρόνια τα ποσά που καταβλήθηκαν στην επιχείρηση από το Δήμο δεν ξεπέρασαν τα 100.000 ευρώ και για τα 3 έτη).
Και όμως αυτά τα σχεδόν πέντε χρόνια που πέρασαν τα προβλήματα αυτά ξεπεράστηκαν παρά τις δυσκολίες που είναι σε όλους γνωστές. Το πιο σημαντικό όμως είναι η άνοδος του κύρους και της αξιοπιστίας της Κοινωφελούς, απέναντι στον Δήμο, στο προσωπικό, στους προμηθευτές  που οι περισσότεροι τυγχάνουν ντόπιοι και πάνω απ’όλα στους Δημότες.
Τέλος, να σημειωθεί  ότι η Κοινωφελής Επιχείρηση δεν διέθετε μόνιμο προσωπικό παρά μόνο συμβασιούχους από τα προγράμματα και εξωτερικούς συνεργάτες και το ίδιο ισχύει ως και σήμερα.
Ενέργειες έχουν γίνει κατόπιν πρόσκλησης από του Υπουργείο για μονιμοποίηση του προσωπικού-προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, τις οποίες στηρίξαμε με κάθε τρόπο.


Τι καταφέραμε;
  1. Αποπλήρωση και Διαχείρηση των  χρεών (Οικονομική διαχείριση και ανάπτυξη)
Αποπληρώσαμε σχεδόν όλα τα παραπάνω χρέη. Το υπόλοιπο χρέος που παραμένει στην επιχείρηση είναι πολύ μικρό, ρυθμιζόμενο με δόσεις και αφορά το ΙΚΑ Φυτειών, το οποίο θα αποπληρωθεί το 2020 ενώ το ταμειακό υπόλοιπο είναι στα 16.500 περίπου, αναμένοντας επιπλέον χρηματοδοτήσεις από τα προγράμματα (ΚΔΑΠ έτους 2018-2019 -Ιούλιος) αλλά και από το Δήμο την χρηματοδότηση του έτους 2019 (35.000,00 ευρώ) και γ-δ δόση ΒΣΣ 2018-2019 (γ δοση Νοέμβριος 2019 και την αποπληρωμή). Να σημειωθεί οτι οι χρηματορροές της επιχείρησης εισπράττονται με συγκεκριμένο πρόγραμμα και ρυθμό, εφόσον όλα βαίνουν καλώς και υπάρχει συνετή και σωστή διαχείριση. Το προσωπικό έχει πληρωθεί έως και το μήνα Ιούλιο, δηλαδή δεν οφείλονται μισθοδοσίες παρά μόνο ένα μικροποσό από λογιστικό λάθος παρελθόντων ετών, ενώ και οι δόσεις του ΙΚΑ είναι όλες πληρωμένες. 
  1. Κτίρια –υποδομές-περιουσία


Α) Δημιουργήσαμε για αρχή το χώρο στέγασης της Κοινωφελούς Επιχείρησης. Τα γραφεία δημιουργήθηκαν εξ’ ολοκλήρου από εμάς στον 1ο όροφο του κτιρίου του παιδικού σταθμού Αστακού, που παρέμενε ανεκμετάλλευτος έως τότε. Αγοράσαμε γραφεία προσωπικού, συνεδριάσεων, υπολογιστές, φτιάξαμε ντουλάπες αρχειοθέτησης, στόρια, κάναμε βαψίματα και νέο wc στο κτίριο και τοποθετήσαμε λογισμικό –λογιστικό πρόγραμμα για να μπορεί η επιχείρηση να ανταποκριθεί στα σύγχρονα δεδομένα και στην νομοθεσία. Όλες οι συντηρήσεις που χρειαζόταν κατά καιρούς ο χώρος των γραφείων γινόταν από εμάς ενώ πλέον παραδίδονται εξοπλισμένα και πλήρως λειτουργικά.



ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 40.000,00 ΕΥΡΩ
Β) Κάναμε εργασίες στα κτίρια του  Παιδικού Σταθμού Αστακού, του Βρεφονηπιακού Σταθμού Κανδήλας  και της πρώην βιβλιοθήκης Φυτειών, με σκοπό να δημιουργήσουμε 3 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών. Σε σύντομο χρονικό διάστημα (1 χρόνο) με ότι αυτό συνεπάγεται καταφέραμε να κάνουμε όλες τις εργασίες, ν’ αποκτήσουμε 3 άδειες  λειτουργίας με τροποποιήσεις, να φτιάξουμε 3 κανονισμούς λειτουργίας  και να λειτουργήσουμε 3 ΚΔΑΠ που παρέχουν υπηρεσίες στους γονείς και τα παιδιά τους για τέταρτη συνεχή χρονιά φέτος. Ενταχθήκαμε στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για 4 συνεχή έτη με το φετινό, καθιστώντας τα ΚΔΑΠ βιώσιμα και αυτόνομα σε σχέση με τον Δήμο και την χρηματοδότηση που παρέχει.


ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 60.000,00 ΕΥΡΩ


Γ) Δημιουργήσαμε το Λαογραφικό Μουσείο Παλαιομάνινας στο Πρώην Γυμνάσιο Παλαιομάνινας. Το έργο ολοκληρώθηκε πρόσφατα  και παραδίδεται στην επόμενη Δημοτική Αρχή για να το εκμεταλλευτεί κατάλληλα πολιτισμικά, πολιτιστικά και με οικονομικό όφελος για τους πολίτες. Στον προγραμματισμό μας βρισκόταν για το ίδιο κτίριο η δημιουργία ενός τέταρτου ΚΔΑΠ που θα εξασφάλιζε και την εύκολη βιωσιμότητα του Μουσείου και θα παρείχε τις υπηρεσίες του σε όλους τους πολίτες της Παλαιομάνινας και των όμορων χωριών.


ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 41.000,00 ΕΥΡΩ


Δ) Δημιουργήσαμε το Κέντρο Ημερήσιας  Φροντίδας Ηλικιωμένων στην ΤΚ Κανδήλας. Πήραμε ένα πολύ παλιό κτίριο και προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις προδιαγραφές προκειμένου αυτό να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Το κτίριο παραδίδεται ολοκληρωμένο και μένουν οι ενέργειες από την νέα Δημοτική Αρχή ώστε να το καταστήσει βιώσιμο εντάσσοντας το στο ΕΣΠΑ ή να το εκμεταλλευτεί κατάλληλα σύμφωνα με το πρόγραμμά της και τους στόχους της.


ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ : 50.000,00 ΕΥΡΩ


Ε) Συντηρήσαμε και λειτουργήσαμε με τις όποιες αντικειμενικές δυσκολίες  το Γυμναστήριο στην Τ.Κ. Παπαδάτου. 



ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 25.000,00 ΕΥΡΩ


ΣΤ) Δεντροφυτεύσαμε την έκταση (ΒΟΡΡΟΣ) στην είσοδο του Μύτικα στα πλαίσια περιβαλλοντικής δράσης  έχοντας ως στόχο να μας παραχωρηθεί και να δημιουργηθεί περιβαλλοντικό πάρκο, κάτι το οποίο για διάφορες δυσκολίες, κυρίως ως προς την παραχώρηση του χώρου,  δεν αποπερατώθηκε. 


  1. Τομέας Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Κοινωνική Πολιτική)


Α)Στον τομέα της πρόνοιας ο αρχικός μας στόχος ήταν το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι να επεκταθεί σε όλα τα χωριά του Δήμου Ξηρομέρου. Στην αρχή επεκτείναμε το πρόγραμμα σε όλα τα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Αστακού και Φυτειών, κάτι το οποίο δεν συνέβαινε ως τότε, όπου λειτουργούσαν τα υπάρχοντα προγράμματα
Ύστερα, κατόπιν ενεργειών μας  εκμεταλλευτήκαμε και τα Κοινωφελή Προγράμματα του ΟΑΕΔ (τα λεγόμενα 8μηνα), καλύψαμε τα λειτουργικά έξοδα και λειτουργήσαμε ανάλογο πρόγραμμα και στην Αλυζία (πρόγραμμα στήριξης Υπερήλικων Αλυζίας) για τουλάχιστον 16 μήνες (τα 2 τελευταία χρόνια). 
Για το σκοπό αυτό αλλά και για τη χρήση του στα ΚΔΑΠ και στην επιχείρηση γενικότερα αγοράστηκε αυτοκίνητο ΙΧ το οποίο πλέον ανήκει στην περιουσία της Κοινωφελούς Επιχείρησης



Για τους ανωτέρω σκοπούς απασχολήθηκε στην επιχείρηση το εξής προσωπικό:
ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ –ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ- Προγράμματα ΒΣΣ Φυτειών και Αστακού:
1)   δύο ( 2 ) θέσεις  ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών – Κοινωνικής Εργασίας 
2)   τρεις ( 3 ) θέσεις ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών 
3)   δύο ( 2 )   θέσεις ΥΕ Οικογενειακών Βοηθών 
4)  δύο ( 2 ) θέσεις ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών 
5)  μία ( 1 )   θέση ΥΕ Οικογενειακών Βοηθών 
6)  δύο ( 2 ) θέσεις ΠΕ Οικονομικού 
7) μία ( 1 ) θέση ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού



Για το Πρόγραμμα της Αλυζίας χρησιμοποιήθηκαν από τα Κοινωφελή Προγράμματα 
τα έτη :



2017-2018
  • μια (1) ΤΕ Κοινωνική Λειτουργός
  • ένας (1) ΔΕ οδηγός
  • ένας (1) ΥΕ Υπάλληλος καθαριότητας



2018-2019
  • μια (1) ΤΕ Κοινωνική Λειτουργός
  • ένας (1) ΔΕ οδηγός
  • ένας (1) ΥΕ Υπάλληλος καθαριότητας



Β) Με την δημιουργία των 3 ΚΔΑΠ ενταχθήκαμε στο ΕΣΠΑ για 4 χρόνια, εξασφαλίζοντας την βιωσιμότητά τους και φέρνοντας χρήματα από Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα στο Δήμο μας. Όλα αυτά τα χρόνια τα ΚΔΑΠ με την στήριξη του κόσμου και με την καλή δουλειά από το καταρτισμένο προσωπικό έφεραν ικανοποιητικές χρηματοδοτήσεις στην επιχείρηση και της έδωσαν ώθηση.
Τα ωφελούμενα παιδιά όλων αυτών των ετών κάθε άλλο παρά ικανοποιημένα έμειναν από το πρόγραμμα και αυτό φάνηκε από την αυξανόμενη συμμετοχή τους. Το 2016 ξεκίνησαν με  95 ωφελούμενους, το 2017-2018 πήγαν στους 145 ωφελούμενους, το 2018-2019 πήγαν στους 220 ωφελούμενους ενώ και φέτος οι εγγραφές πήγαν πολύ καλά, στα περσινά επίπεδα (200 περίπου ωφελούμενοι).
Όλα αυτά τα χρόνια τα ΚΔΑΠ λειτούργησαν σε επίπεδο ιδιωτικού και στελεχώθηκαν με προσωπικό, το οποίο ήταν μόνιμο (συνεχείς ανανεώσιμες συμβάσεις), σταθερό και συνεχώς αυξανόμενο. Μάλιστα η πλειοψηφία του προσωπικού αν όχι όλοι είναι ντόπιοι, κατάγονται από το Δήμο μας, ενώ η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την πρόσληψή τους ήταν αυτή των διαγωνισμών ΑΣΕΠ (κριτήρια ΑΣΕΠ), εξασφαλίζοντας την πλήρη διαφάνεια και αξιοκρατία. Να σημειωθεί ότι το προσωπικό πέρα από την αύξηση των ωρών εργασίας του λόγω αναγκαιότητας με τις ανάλογες αποδοχές, δεν μειώθηκε ποτέ από χειρισμούς της επιχείρησης, τουναντίον ήταν συνεχώς αυξανόμενο.  Για την εξυπηρέτηση όλων των γονιών δεχθήκαμε ουκ ολίγες φορές αφιλοκερδώς παιδιά εκτός ΕΣΠΑ στα ΚΔΑΠ, πάντα με τη σύμφωνη έγκριση του ΔΣ, των εκπαιδευτικών, την άδεια λειτουργίας των ΚΔΑΠ, τις οδηγίες της ΕΕΤΑΑ και την κείμενη νομοθεσία. 
Καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των ΚΔΑΠ ικανοποιήσαμε όλα τα αιτήματα του προσωπικού για υλικά καθαριότητας, γραφική ύλη, έπιπλα, υλικά χειροτεχνίας, ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, τεχνολογικό εξοπλισμό, υδραυλικό εξοπλισμό, θέρμανση, αθλητικό υλικό και παιχνίδια. Προμηθευτήκαμε δάπεδα προστασίας για την ασφάλεια των παιδιών, συντηρήσαμε τους πυροσβεστήρες όλα τα χρόνια και κάναμε τις ανάλογες συντηρήσεις στα κτίρια όλα τα έτη, όποτε προέκυπτε ανάγκη. 
Συμμετείχαμε επίσης ως ΚΔΑΠ σε πολλές εκδηλώσεις, ενώ διοργανώσαμε και πολλές γιορτές και εκπαιδευτικές δράσεις. Συγκεκριμένα το ΚΔΑΠ Φυτειών συμμετείχε 2 χρόνια στο Αστακιώτικο Καρναβάλι, ένα χρόνο το ΚΔΑΠ Αστακού και ένα χρόνο το ΚΔΑΠ Κανδήλας στο Κανδηλιώτικο Καρναβάλι. Επίσης, διοργανώθηκαν από τα ΚΔΑΠ γιορτές. Καλοκαιρινές και Χριστουγεννιάτικες γιορτές από το ΚΔΑΠ Φυτειών, Χριστουγεννιάτικα μπαζαρ από το ΚΔΑΠ Αστακού, Χριστουγεννιάτικη γιορτή από το ΚΔΑΠ Κανδήλας. Κατά την περίοδο των γιορτών όλα τα ΚΔΑΠ ετοίμαζαν δώρα για τα παιδιά και ακολουθούσαν εορταστικό πρόγραμμα. Πραγματοποιούσαν δωρεάν διάφορες γιορτές-party για τα παιδιά, παρτυ γενεθλίων, υποδοχή Ολυμπιακής φλόγας, φιλανθρωπικές δράσεις, αγιασμοί, παρουσιάσεις παραμυθιών, κοπή Πίτας, αποκριάτικα παρτυ,  που η συμμετοχή τους ήταν μεγάλη. Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων ήταν η κοινή Χριστουγεννιάτικη γιορτή των 3 ΚΔΑΠ το 2018 αλλά και το Αποκριάτικο πάρτυ 2019 στο κλειστό γήπεδο Αστακού και η συμμετοχή στο καρναβάλι με πάνω από 130 παιδιά σε όλα τα γκρουπ με καλυμένα όλα τα έξοδα μεταφορικά και της εκδήλωσης.


Με τα ΚΔΑΠ πραγματοποιήθηκαν και εκδρομές με συμμετοχή ωφελούμενων παιδιών και γονέων 150-200 άτομα κάθε φορά. Οι εκδρομές έλαβαν χώρα στην Αθήνα και στο Ναύπλιο και ήταν εντελώς δωρεάν.






Έγιναν ακόμα δράσεις στον τομέα του περιβάλλοντος. Το 2018 τα ΚΔΑΠ αγόρασαν κάδους απορριμάτων και τους δώρισαν σε όλα τα χωριά του Δήμου Ξηρομέρου με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Συμμετείχαν επίσης κάθε χρόνο στην περιβαλλοντική εθελοντική δράση let’s do it Greece και πραγματοποίησαν δεντροφύτευση στο Μύτικα, καθαρισμό παραλιών κλπ πέρα από τις ενημερωτικές δράσεις που λάμβαναν χώρα στα ΚΔΑΠ. 



Παράλληλα στο ΚΔΑΠ Αστακού διοργανώθηκε σε συνεργασία με ιδιώτη ημερίδα με σκοπό την ενημέρωση των γονέων και παρουσιάσεις βιβλίων ή αθλητικών γεγονότων. 


Να σημειωθεί ότι όλα τα ανωτέρω καλύπτονταν από την χρηματοδότηση των ΚΔΑΠ και ποτέ δεν επιβαρύνθηκαν οι γονείς  ή κάποιος άλλος, έστω και ένα ευρώ για οποιαδήποτε συμμετοχή τους σε δράση μας ή στο πρόγραμμα των 3 ΚΔΑΠ του Δήμου μας. 



ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ-ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ:
 Το νέο Απασχολούμενο προσωπικό που στελέχωσε τα 3 ΚΔΑΠ κατά τα  χρόνια λειτουργίας τους και εξακολουθεί στην πλειοψηφία του να τα στελεχώνει ακόμα και σήμερα και θα συνεχίσει ύστερα από απόφασή μας είναι:
  • 5 ΠΕ Παιδαγωγοί-Δάσκαλοι (1 μια Παιδαγωγός-Δασκάλα 2μηνο)
  • 1 ΠΕ Θεατρολόγος
  • 4 ΠΕ Γυμναστές (1 Γυμναστής 2μηνο)
  • 4 ΥΕ Υπάλληλοι καθαριότητας-βοηθητικό προσωπικό  (1 Υπάλληλος καθαριότητας-βοηθητικό προσωπικό 2μηνο)
  • 1 ΠΕ Παιδαγωγός-Νηπιαγωγός
  • 1 ΠΕ Παιδαγωγός –Νηπιαγωγός (Κοινωφελή προγράμματα ΟΑΕΔ-8μηνο)
Η πλειοψηφία του προσωπικού εργάζεται με ανανεώσιμες συμβάσεις και είναι σταθερό από την αρχή λειτουργίας των ΚΔΑΠ, ήτοι για 4 συνεχή χρόνια. 



Γ) Οι Κοινωνικοί λειτουργοί, που διέθετε η επιχείρηση από τα προγράμματα, βοήθησαν με όλα τα μέσα που διέθεταν αρκετές οικογένειες που αντιμετώπιζαν προβλήματα. Προβλήματα στέγασης, επιμέλειας τέκνων κλπ. Παρείχαν την βοήθειά τους αφιλοκερδώς και συνέβαλαν καθοριστικά σε πολλές περιπτώσεις που έχρηζαν βοήθειας και προσοχής. Στήριξαν πολλές οικογένειες  και έκαναν κοινωνικές εκθέσεις που χρησιμοποιήθηκαν από τα αρμόδια δικαστήρια για τους εκάστοστε σκοπούς που οριζόταν απ’ αυτά. Παρ’ όλο που δεν αποτελούσαμε μια καθαρά κοινωνική δομή στηρίξαμε με κάθε μέσο τους πολίτες που το είχαν ανάγκη. 


Δ)Συνδιοργανώσαμε δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο για 100 γυναίκες σε συνεργασία με την περιφέρεια.




Ε) Διοργανώσαμε συγκέντρωση τροφίμων για έκτακτες ανάγκες αλλά και για διανομή τους σε πολίτες που το είχαν ανάγκη ή στους ωφελούμενους του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι στις γιορτές.



ΣΤ) Πραγματοποιήσαμε σε συνεργασία με τα ΚΔΑΠ Φιλανθρωπικά μπαζαρ  και τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν δόθηκαν σε κοινωνικές δομές ή σε παιδιά με ειδικές ανάγκες.


  1. Τομέας παιδείας


Α) Η συνεργασία μας με τα σχολεία του Δήμου μας όλα αυτά τα χρόνια ήταν άψογη. Φέραμε για 4 σχολεία διαδραστική θεατρική παράσταση και ενισχύσαμε εκπαιδευτικές και περιβαλλοντικές δράσεις διαφόρων σχολείων. (ανταλλαγές μαθητών, περιβαλλοντικές δράσεις, θεατρικές παραστάσεις, κλπ.)



Β) Σε όλα τα Δημοτικά σχολεία του Δήμου Ξηρομέρου και σε κάποια νηπιαγωγεία παρείχαμε αθλητικό υλικό για την διευκόλυνση του μαθήματος της γυμναστικής. Αυτό δεν έγινε μόνο μια φορά. Κάθε χρόνο ανταποκρινόμασταν σε όλα τα αιτήματα των σχολείων και  κανένα αίτημα από αυτά που λάβαμε στην επιχείρηση δεν έμεινε ανικανοποίητο. Παραδίδαμε εμείς οι ίδιοι το αθλητικό υλικό και είχαμε επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς των σχολείων, τους διευθυντές και στηρίζαμε το θεάρεστο έργο τους.



Γ) Στηρίξαμε τις εκδρομές των Γυμνασίων και των Λυκείων, καλύπτοντας μέρος των εξόδων των εκδρομών και μειώνοντας το κόστος για τα παιδιά και τις οικογένειές τους.



Δ) Αγοράσαμε έπιπλα, κλιματιστικά , γραφική ύλη και άλλο εξοπλισμό για διάφορα σχολεία.



Ε) Στα ΚΔΑΠ παρείχαμε βιβλία ντόπιων συγγραφέων ή βιβλία που αγοράζαμε για να ενισχύσουμε εκδόσεις ή κατόπιν παρουσιάσεων βιβλίων.



ΣΤ) Καθοριστική ήταν η συμβολή των ΚΔΑΠ στον τομέα της παιδείας  μέσα από τα προγράμματα που τηρούσαν και υλοποιούσαν. Αν και τα ΚΔΑΠ δεν έχουν καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα, το καταρτισμένο προσωπικό συνέβαλε καθοριστικά στην παιδεία των ωφελούμενων παιδιών εκτός  από την ψυχαγωγία τους. Σε όποιες περιπτώσεις χρειάστηκε και παρά το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα πολλά παιδιά βοηθήθηκαν και για τα σχολικά τους μαθήματα.


Ζ) Στο χώρο της Κοινωφελής έγιναν και εκθέσεις βιβλίων αλλά και παρουσιάσεις, συμβάλλοντας αποκλειστικά στην διαμόρφωση παιδείας και στην προώθηση της φιλαναγνωσίας σε μικρούς και μεγάλους. 

  1. Τομέας Αθλητισμού 



Α) Στον τομέα του αθλητισμού καταφέραμε να συντηρήσουμε το γυμναστήριο στην ΤΚ Παπαδάτου ώστε να είναι λειτουργικό. Προσπαθήσαμε μέσω των προγραμμάτων ΟΑΕΔ να το ενισχύσουμε με προσωπικό εξειδικευμένο, ώστε η λειτουργία του να είναι πιο αποτελεσματική. Ψηφίσαμε και εγκρίναμε κανονισμό λειτουργίας, ενώ τηρούσαμε και ένα συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας του.


Β) Παρείχαμε αθλητικό υλικό σε όλα τα σχολεία και αθλητικό υλικό σε πολλές τοπικές ομάδες ποδοσφαίρου.



Γ) Διοργανώσαμε μεγάλο αθλητικό γεγονός. Παρουσίαση του βιβλίου του Θωμά Μαύρου και τουρνουά ποδοσφαίρου


Δ) Βραβεύσαμε αθλήτρια και την στηρίξαμε στους αγώνες της, ενισχύοντάς την οικονομικά, με σκοπό την προώθηση του αθλητισμού στον τόπο μας και την δημιουργία κινήτρων στους νέους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό.
  1. Τομέας πολιτισμού


Α) Δημιουργήσαμε για πρώτη φορά στον Αστακό Χριστουγεννιάτικο πάρκο με τρενάκια, παγοδρόμιο, σπιτάκια τα Χριστούγεννα 2018. Όλες οι δράσεις ήταν δωρεάν, ενώ απασχολήθηκε και προσωπικό από την περιοχή του Δήμου Ξηρομέρου. 



Β) Συνδιοργανώσαμε με τους συλλόγους ετεροδημοτών Δήμου Ξηρομέρου εκδηλώσεις Καλοκαιρινές και άλλες για όλα τα έτη της θητείας μας, όπως παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις βιβλίων, αγώνες, αθλήματα, λαϊκές βραδιές, παραδοσιακές βραδιές, θρησκευτικές εορτές, εκδρομές και  χορευτικά .


Γ) Κάνοντας αίτημα σε αρχαιολογικές υπηρεσίες αναλάβαμε τον καθαρισμό διαφόρων αρχαιολογικών χώρων.
Δ) Σε συνεργασία με τα ΚΔΑΠ διοργανώσαμε ημερίδες, γιορτές, party παιδικά, κοπή πίτας, αγιασμούς, συμμετοχή στο Καρναβάλι επι 2 έτη, αποκριάτικα παρτυ, καλοκαιρινές γιορτές, περιβαλλοντικές δράσεις και εκδρομές.



Ε) Αγοράσαμε καθίσματα (100 καρέκλες ) και μικροφωνική (ήχο) με σκοπό τον δανεισμό τους για την πραγματοποίηση διαφόρων εκδηλώσεων συλλόγων, της κοινωφελής κλπ. και παραμένουν στην περιουσία της Κοινωφελής.



7. Τομέας Τουρισμού



Α) Στον τομέα του τουρισμού κάναμε μερικά μικρά βήματα. Φτιάξαμε τράπεζα φωτογραφιών στην ιστοσελίδα της Κοινωφελούς επιχείρησης, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προβολή του τόπου μας και της καθημερινότητας του Δήμου Ξηρομέρου μέσα από εικόνες απλών πολιτών.



Β) Δημιουργήσαμε διαφημιστικό βίντεο με εικόνες και πλάνα από όλα τα χωριά του Ξηρομέρου, το οποίο βρίσκεται μόνιμα αναρτημένο στην ιστοσελίδα μας και στο youtube.



8.Διοικητικός-Οικονομικός Τομέας (Διοικητική Ικανότητα)



Α) Ψηφίσαμε και εγκρίναμε τους εξής  κανονισμούς λειτουργίας: Γυμναστήριο Παπαδάτου, Κοινωφελής Επιχείρηση, 3 ΚΔΑΠ Ξηρομέρου (Αστακού-Φυτειών-Κανδήλας).
Β) Εγκαταστάθηκε Λογισμικό-λογιστικό πρόγραμμα στην επιχείρηση με σκοπό την καλή λειτουργία της και την εναρμόνιση στην νομοθεσία, το οποίο συντηρείται κάθε χρόνο.
Γ) Αναρτούσαμε όλες τις αποφάσεις στο διαύγεια και Κημδης κυρίως τα 3 τελευταία χρόνια που η επιχείρηση είχε αποκτήσει ομαλή ροή.
Δ) Τήρηση πρακτικών συνεδριάσεων και αρχείου επιχείρησης.
Ε) Δημιουργία ιστοσελίδας Κοινωφελούς επιχείρησης και σελίδων 3 ΚΔΑΠ στα social media.
ΣΤ)Απασχόληση προσωπικού με πρακτική άσκηση στην επιχείρηση και ορισμός Διευθυντών στα ΚΔΑΠ και Υπευθύνων στο Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι.
Ζ) Βγάλαμε 3 αρχικές άδειες των ΚΔΑΠ και κάναμε κάποιες τροποποιήσεις επί των αρχικών αδειών.
Η) Υποστηρίξαμε τεχνικά τα ΚΔΑΠ.
Θ)Εξασφαλίσαμε τεχνικό ασφαλείας στην επιχείρηση.
Ι) Παρ’ όλο την έλλειψη ποσωπικού ανταποκριθήκαμε σε οικονομικούς ελέγχους ορκοτών λογιστών αλλά και σε ανώνυμες και επώνυμες καταγγελίες.
Κ) Υποβάλλαμε τα τριμηνιαία και ύστερα μηνιαία οικονομικά δελτία για την λειτουργία του Φορέα.
Λ) Μπήκαμε στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών, απ’ όπου πληρώνεται πλέον όλο το προσωπικό.
Μ) Αναρτούσαμε τα ανάλογα δελτία τύπου και τις ανακοινώσεις –ενημερώσεις προς το κοινό για σημαντικά θέματα και διαθέταμε e-mail επικοινωνίας για όλες τις δομές μας και τηλεφωνικές γραμμές με Internet.
Ν) Αναρτούσαμε σημαντικά άρθρα και εκδηλώσεις στον τοπικό τύπο, στο site της κοινωφελής και στα social media.
Ξ) Κάναμε τους ισολογισμούς-απολογισμούς για όλα τα έτη , ενώ οι προϋπολογισμοί μας κάθε χρόνο βελτιωνόταν, γι’ αυτό και τα 2 τελευταία χρόνια δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα έγκρισή τους από κανέναν αρμόδιο φορέα.
Ο) Εξασφαλίσαμε Νομική Υποστήριξη στην Επιχείρηση, όταν προέκυπτε ανάγκη.
Π) Δημιουργήσαμε e-banking με σκοπό την εξυπηρέτηση των συναλλαγών μας και την διευκόλυνση των πληρωμών.
Ρ) Κρατάμε αρχείο υλικού σε κάθε δομή (ΚΔΑΠ, ΒΣΣ, Κοινωφελής Επιχείρηση), ενώ σε κάθε δομή ΚΔΑΠ τηρούνται και τα ανάλογα βιβλία για το πρόγραμμα.
Σ) Καταβάλαμε τα αντιμίσθια και τις παραστάσεις στο Δ.Σ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης. 



  1. Τομέας Περιβάλλοντος



Α) Συμμετείχαμε σε περιβαλλοντικές δράσεις, καθαρισμό πλατειών και παραλιών και δεντροφυτεύσεις.
Β) Αγοράσαμε κάδους απορριμάτων που διανεμήθηκαν σε όλα τα χωριά του Ξηρομέρου με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών.


Γ) Καθαρίσαμε κοινόχρηστους χώρους σε διάφορα χωριά.


Δ) Αγοράσαμε χλοοκοπτικό μηχάνημα για καθαρισμό κοινόχρηστων  χώρων, που παραμένει στην περιουσία της Κοινωφελής



Ολοκληρώνοντας τον απολογισμό της Κοινωφελούς Επιχείρησης αλλά και τον προσωπικό μου απολογισμό, θα ήθελα να προσθέσω ότι είμαι ικανοποιημένος από τις δράσεις μας σε όλους αυτούς τους τομείς, κατά τα χρόνια της θητείας μου. Καλύφθηκαν όλοι οι τομείς ,που αφορούσαν τους πολίτες και ανταποκριθήκαμε στους σκοπούς μας και στο πρόγραμμά μας, όπως φαίνεται ανωτέρω. 
Φυσικά και δεν παρουσιάζονται όλα όσα έγιναν. Έγιναν πολλά περισσότερα τα οποία τα γνωρίζουν όλοι όσοι τα βίωσαν και όσοι τα παρακολουθούσαν καθημερινά. 
Θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ όλους όσοι βοήθησαν για να γίνουν όλα τα παραπάνω αλλά και τους επικριτές μου, οι οποίοι τις περισσότερες φορές κινήθηκαν μέχρι τα όρια των προσωπικών επιθέσεων και επιθέσεων που σε άλλη περίπτωση θα έχρηζαν δικαστικής αντιμετώπισης. Παρ΄όλη τη συκοφάντισή μου δεν κινήθηκα νομικά, γιατί για μένα ύψιστος σκοπός ήταν η πραγματοποίηση των στόχων μας. Ο πολίτης ήταν πρώτος και μετά εμείς οι υπόλοιποι. Θα ήθελα να σημειώσω ακόμα ότι το έργο μου, το έργο μας μίλησε! Και όσοι προσπάθησαν να σταθούν τροχοπέδη στην ανοδική μας πορεία δεν τα κατάφεραν. Η Κοινωφελής Επιχείρηση στέκεται ακμαία, λειτουργική και παραμένει και θα παραμείνει βιώσιμη για όσα χρόνια διαχειριστεί σωστά. Γιατί το έργο της πρέπει να συνεχιστεί και να μην χαθεί από αδιαφορία ή αδράνεια. Τέλος, η προσωπική μου δουλειά , το μεράκι μου, οι αρχές μου, η αδιάκοπη θέλησή μου για  προσφορά, οι ιδέες μου και το καλό νίκησαν κάθε εμπόδιο και αφήνουμε έργο πίσω μας και υποδομές.



Ευχαριστώ θερμά το ΔΣ, τους συνεργάτες μου, το προσωπικό αλλά και όλους τους πολίτες που με στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια. Επίσης, σας ευχαριστώ που με επιλέξατε  για να συνεχίσω την προσφορά μου, έστω από την θέση της αντιπολίτευσης και να είστε σίγουροι πως θα δικαιωθείτε για την επιλογή σας.  
Εύχομαι στη Νέα Δημοτική Αρχή να συνεχίσει όλα όσα δημιουργήσαμε και να προχωρήσει μπροστά, θέτοντας νέους στόχους. Έχει εξάλλου πλέον όλα τα πλεονεκτήματα προς αυτή την κατεύθυνση!



Αστακός, 2019
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΔΗΞ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ



ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ










0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

.....................................................................................................................