Οι «πρωταθλητές» συνεταιρισμοί που κρατάνε ψηλά τις τιμές στο πρόβειο γάλα


  • Τι αλλαγές και ποιες παρεμβάσεις σχεδιάζει να κάνει η νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ
  • Με τις εξαγωγές Φέτας να εκτοξεύονται την τελευταία 5ετία
  • Ενώ δεν υπάρχουν αποθέματα φέτας στις τυροκομικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τους ελέγχους που πραγματοποίησε ο ΕΛΓΟ Δήμητρα
  • Γιατί πρέπει οι προβατοτρόφοι να ενταχθούν ή να δημιουργήσουν νέους συνεταιρισμούς
Τρεις συνεταιριστικές οργανώσεις αναδεικνύονται «πρωταθλητές» και κρατάνε τα «σκήπτρα» των υψηλών τιμών στο πρόβειο γάλα που προσφέρουν στους κτηνοτρόφους, ενόψει της νέας γαλακτοκομικής περιόδου.
Πιο αναλυτικά, το «χρυσό μετάλλιο» λαμβάνει μακράν ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων, με τον πρόεδρο Παύλο Σατολιά να προσφέρει 1,07 λεπτά το κιλό, το «αργυρό μετάλλιο» λαμβάνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγρινίου (ΑΜΦΙΓΑΛ) με τον πρόεδρο Θωμά Κουτσουπιά να  δίνει στους προβατοτρόφους, όπως και πέρυσι, 92-93 λεπτά, ενώ το «χάλκινο μετάλλιο» λαμβάνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου (ΕΒΟΛ) με τον πρόεδρο Νικήτα Πρίντζο να κρατά τις τιμές ελαφρώς μειωμένες, στα 90 λεπτά εφέτος, από 93 πέρυσι.



Από την άλλη μεριά, υπάρχουν τα λεγόμενα μικρά ιδιωτικά τυροκομεία, ανά την επικράτεια, τα οποία με τη σειρά τους προσπαθούν και αυτά να κρατήσουν τις τιμές σε λογικά επίπεδα και η όποια μείωση κάνουν, να είναι πολύ μικρή σε σχέση με πέρυσι.
Το μεγάλο πρόβλημα εδράζεται στις μεγάλες γαλακτοκομικές βιομηχανίες, οι οποίες απορροφούν την μεγαλύτερη ποσότητα πρόβειου γάλακτος από τους κτηνοτρόφους, και οι οποίες τη νέα γαλακτοκομική περίοδο, μειώνουν τις τιμές σε πολύ χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα κάτω από 80 λεπτά το κιλό.
Με βάση τα παραπάνω, τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι:
  • Πως είναι δυνατόν, τόσο οι συνεταιριστικές οργανώσεις, οι οποίες έχουν πιο αυξημένο κόστος παραγωγής, όσο και τα μικρά ιδιωτικά τυροκομεία, να προσφέρουν πολύ καλύτερες τιμές στους κτηνοτρόφους, εν αντιθέσει με τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες;
  • Δικαιολογούνται οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες να προσφέρουν τόσο χαμηλές τιμές;       
Η απάντηση είναι πως ΔΕΝ δικαιολογούνται σε καμία των περιπτώσεων.
Δυστυχώς οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα  ασυδοτούν σε βάρος των προβατοτρόφων, ρίχνοντας τις τιμές ακόμα και κάτω του κόστους παραγωγής με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, όπου στην πρόσφατη ημερίδα για τη Φέτα, που έγινε στην Ελασσόνα, στο πλαίσιο της σχετικής γιορτής του προϊόντος, ο πρόεδρος του Α.Γ.Σ. Καλαβρύτων κ. Παύλος Σατολιάς, ανέφερε ενώπιον μεγάλων αλλά και μικρών γαλακτοβιομηχανιών και τυροκομικών επιχειρήσεων, ότι ο συνεταιρισμός του προσφέρει στους κτηνοτρόφους της περιοχής του, 1.07 ευρώ το κιλό για το πρόβειο γάλα καθώς και ότι βγάζει 2,5 εκ. ευρώ κέρδος παρακαλώ, κάνοντας αίσθηση στο ακροατήριο και προκαλώντας «μούδιασμα» στους γαλακτοβιομηχάνους και χαμόγελα στους κτηνοτρόφους.      
ΟΙ ΔΥΟ ΑΝΑΛΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε τις δύο αναλήθειες που εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα χρησιμοποιούν οι γαλακτοκομικές επιχειρήσεις, ώστε να μειώσουν κι άλλο τις τιμές  στο πρόβειο γάλα που παραλαμβάνουν από τους κτηνοτρόφους.
Η πρώτη αναλήθεια είναι ότι οι εξαγωγές φέτας και γενικά των τυροκομικών προϊόντων δεν πάνε καλά τα τελευταία χρόνια.
Ουδέν ψευδέστερο από αυτό, και φυσικά το έχουμε αποδείξει με ατράνταχτα στοιχεία εδώ και μήνες.
Πιο συγκεκριμένα, όπως βλέπετε και στο σχετικό πίνακα 1, αύξηση 63,65% παρουσιάζει η αξία (σε εκατ. ευρώ) των  εξαγωγών φέτας, την πενταετία  2013-2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδος (ΠΣΕ), όπως αντίστοιχα κατά 62,42% αυξήθηκε και ο όγκος εξαγωγών της φέτας τη συγκεκριμένη πενταετία.
Έτσι λοιπόν, με βάση τα στοιχεία, όπως βλέπετε και στον πίνακα 1, το 2013, η αξία των εξαγωγών φέτας ήταν 220.770 εκατ. ευρώ και το 2017 εκτοξεύθηκε στα 346.825 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια θεαματική άνοδο είχε και ο όγκος εξαγωγών της φέτας και από 37.322 τόνους το 2013, εκτινάχθηκε στους 59.790 τόνους το 2017.
    Στον πίνακα 2 βλέπουμε τις κύριες αγορές εξαγωγών της φέτας για το έτος 2017, όπου όπως βλέπετε, η πρώτη χώρα εξαγωγής είναι η Γερμανία με 20.522 τόνους, στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο με 10.041 τόνους και στην Τρίτη θέση είναι η γειτονικής μας Ιταλία με 6.713 τόνους, ενώ αξίζει να επισημανθεί η εξαγωγή που έχουμε στον Καναδά, όπου βλέπουμε μόνο 546 τόνους.
Τέλος στον πίνακα 3 σας παραθέτουμε για την πενταετία 2013-2017 την αξία των εξαγωγών, τόσο της φέτας όσο και συνολικά όλων των τυριών και την μέση τιμή παραγωγού πρόβειου γάλακτος, η οποία τιμή με την είσοδο του 2018 έχει πέσει κατακόρυφα και φυσικά είναι αναντίστοιχη με τις εξαγωγές της φέτας.
Η δεύτερη αναλήθεια είναι ότι φέτος (2018) υπάρχουν πολλά αποθέματα Φέτας στις τυροκομικές επιχειρήσεις. Το συγκεκριμένο επιχείρημα καταρρίπτεται από τις δηλώσεις του Διευθύνων Συμβούλου του ΕΛΓΟ Δήμητρα (πρώην ΕΛΟΓΑΚ) προς την «Α.ε»  κ. Θανάση Μπακαλέξη, ο οποίος ανέφερε πως «σε δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποιήσαμε πανελλαδικά, όλο το προηγούμενο διάστημα σε γαλακτοκομικές και τυροκομικές επιχειρήσεις, τα ευρήματα είναι πως δεν υπάρχει διαφορά φέτος με τα περσινά αποθέματα, είναι περίπου ίδια».
Συνεπώς και αυτό το επιχείρημα των υψηλών αποθεμάτων καταρρίπτεται από τον πιο αρμόδιο παράγοντα.
 




ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

Αναφορικά τώρα με το θέμα των ελέγχων στις εισαγωγές γάλακτος, όπως μας ανάφερε χαρακτηριστικά και με πολύ  νόημα, ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ Δήμτρα κ. Θανάσης Μπακαλέξης, «οι έλεγχοι που ξεκίνησαν από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με τα μεικτά κλιμάκια (ΕΛΓΟ, ΣΔΟΕ, ΑΑΔΕ κτλ) και περιλαμβάνουν από τη χρήση του Ελληνικού σήματος μέχρι τα συστατικά της Φέτας».     
Συνεπώς το μήνυμα-κυρίως προς τις μεγάλες γαλακτοκομικές επιχειρήσεις- έχει σταλεί.
 

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΑΑΤ

Η νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ με τον νέο υπουργό γεωπόνο κ. Σταύρο Αραχωβίτη, συνεπικουρούμενο από τη νέα υφυπουργό Ολυμπία Τελιγιορίδου, κτηνίατρο, με αρμοδιότητα στα κτηνοτροφικά και στη ζωική παραγωγή, ως πρώτη εντολή προς τον ΕΛΓΟ Δήμητρα ήταν να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για τις εισαγωγές γάλακτος, πράγμα το οποίο-όπως αναφέραμε παραπάνω-γίνεται ήδη.
Πέραν των συστηματικών και εντατικών ελέγχων στις γαλακτοκομικές επιχειρήσεις, η νέα ηγεσία  το ΥΠΑΑΤ, σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, στο άμεσο χρονικό διάστημα έχει στο σχεδιασμό της,  να συναντηθεί με εκπροσώπους κτηνοτροφικών φορέων, κυρίως από αυτούς που συμμετείχαν στην τελευταία σύσκεψη στα Καλάβρυτα, όπου αποφασίστηκε ο ενωτικός αγώνας των κτηνοτρόφων.
Παράλληλα, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, υπάρχει ένα πρόγραμμα δράσης, μέσα στο οποίο συγκαταλέγεται να υπάρξει αυστηροποίηση των ποινών σε περίπτωση παραβάσεων από τις τυροκομικές επιχειρήσεις.
Πιο συγκεκριμένα, μέχρι τώρα υπάρχει το αστείο πρόστιμο της πρώτης παράβασης των  500 ευρώ. Αυτό πρόκειται να αντικατασταθεί και να εφαρμοστεί μεγάλο  πρόστιμο ανάλογα με τον τζίρο της επιχείρησης, όπου σε περίπτωση υποτροπής θα φτάνει μέχρι και το λουκέτο της επιχείρησης.
Επίσης μέσα στο πρόγραμμα δράσης συγκαταλέγεται και η αξιοποίηση του προγράμματος της δωρεάν διάθεσης Φέτας στα σχολεία, κατά τα πρότυπα της δωρεάν διάθεσης φρούτων και γάλακτος.  

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

  Οι μειώσεις που κάνουν κυρίως οι μεγάλες γαλακτοκομικές επιχειρήσεις στους παραγωγούς πρόβειου γάλακτος είναι πέρα για πέρα αδικαιολόγητες και δεν στοιχειοθετούνται από πουθενά ενώ πέραν των πολιτικών παρεμβάσεων που πρέπει να συνεχιστούν και να ενταθούν από το ΥΠΑΑΤ, οι κτηνοτρόφοι, πρέπει, όπου δεν υπάρχουν, να δημιουργήσουν συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμούς, Ομάδες Παραγωγών), ώστε ενωμένοι να αντιμετωπίσουν αυτή την επίθεση μείωσης τιμών που δέχονται. Δεν είναι το ίδιο, μια γαλακτοκομική επιχείρηση να διαπραγματεύεται με έναν μεμονωμένο παραγωγό, από έναν δυνατό και με  πολλά μέλη συνεταιρισμό παραγωγών.  Οι ήδη υπάρχοντες αιγοπροβατοτροφικοί συνεταιρισμοί σε όλη τη χώρα, όπως για παράδειγμα ο Συνεταιρισμός  Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας «Γάλα Ελάςς», ο συνεταιρισμός αιγοπροβατοτρόφων «ΘΡΑΚΩΝ ΑΜΝΟΣ», ο Κτηνοτροφικός συνεταιρισμός αιγοπροβατοτροφίας Αμυνταίου, ο αγροτικός Γαλακτοκομικός συνεταιρισμός Μετεώρων «ΑΓΡΟΓΑΛ» και άλλοι πολλοί, απολαμβάνουν καλύτερες τιμές στις περιοχές τους, έναντι των υπολοίπων μεμονωμένων κτηνοτρόφων καθώς και με καλύτερους όλους πληρωμής.     
 
Χρήστος Αθανασιάδης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

.....................................................................................................................