Περί γευσιγνωσίας κρασιού γενικά



Κάθε άνθρωπος που εκτιμά το κρασί οφείλει να έχει γνώση για τις βασικές αρχές της γευσιγνωσίας, ώστε να είναι σε θέση να κρίνει κάθε φιάλη που θα δοκιμάσει.


Γευσιγνωσία είναι η διαδικασία αξιολόγησης που γίνεται στο κρασί, με τη γευστική δοκιμή, προκειμένου να το χαρακτηρίσουμε οργανοληπτικά. Πρόκειται για ένα σύνολο εξετάσεων εξειδικευμένων έως πολύ εξειδικευμένων και αποτελεί δυνατότητα μόνο για ορισμένους εκπαιδευμένους ανθρώπους, που πρέπει να διαθέτουν, εκτός από τις απαραίτητες γνώσεις, οξεία όσφρηση, ευαίσθητο ουρανίσκο και γλώσσα.


γράφει ο Δημήτρης Κουβέλης

.....................................................................................................................