Περιβαλλοντικό έγκλημα η εγκατάσταση αιολικού πάρκου στα Ακαρνανικά όρη

Ανακοίνωση Κ.Ο. Ακτίου – Βόνιτσας του ΚΚΕ
Άλλο ένα «Περιβαλλοντικό έγκλημα», συντελείτε στο Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας ταυτόχρονα με τις εξελίξεις με την εγκατάσταση των μονάδων παραγωγής και εκμετάλλευσης βιοαερίου και βιομάζας που ενέκρινε η αποκεντρωμένη διοίκηση για την θέση «Φραξούλι», ΔΚ Κατούνας, ΔΕ Μεδεώνος, Δ. Ακτίου-Βόνιτσας, ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας και τη θέση «Γούργουβλη», ΔΕ Ανακτορίου, Δ. Ακτίου-Βόνιτσας, ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.


«Η "Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας" ενέκρινε μια ακόμη άδεια για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στη θέση "Περγαντή"στα Ακαρνανικά όρη που είναι η δεύτερη οικολογική καταστροφή στην περιοχή μετά την τεράστια ιδιωτική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στο τοπικό διαμέρισμα Θυρίου του δήμου Ακτίου – Βόνιτσας που με την ανοχή των υπηρεσιών του κράτους (Δασαρχείο Αμφιλοχίας, Κτηματικές Υπηρεσίες Αιτωλοακαρνανίας, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και άλλων συναρμόδιων υπηρεσιών) έγινε αποξήλωση τεράστιων εκτάσεων δάσους καταστρέφοντας αιωνόβια δένδρα.
H άδεια αυτή αφορά την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στα Ακαρνανικά όρη του δήμου Ακτίου - Βόνιτσας, το οποίο θα αποτελείται από ανεμογεννήτριες συνολικής δυναμικότητας 40 MW. Η συγκεκριμένη κατασκευή είχε σταματήσει τα προηγούμενα χρόνια (το είχαμε φέρει ως θέμα στη βουλή: 3/9/2013 Ερώτηση του ΚΚΕ για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο δήμο Άκτιου – Βόνιτσας http://www.902.gr/eidisi/politiki/25738/erotisi-toy-kke-gia-tin-egkatastasi-aiolikoy-parkoy-sto-dimo-aktioy-vonitsas ) και τώρα έγινε  επανέναρξη των εργασιών.
Για το ΚΚΕ, υπάρχει ένα βασικό κριτήριο αξιολόγησης κάθε ενεργειακής πολιτικής και συνολικά και σε επιμέρους τομείς της, όπως εν προκειμένω της αιολικής ενέργειας. Είναι το πώς απαντά κανείς στο κεντρικό ερώτημα, αν η αυτή η ενεργειακή πολιτική θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες ή την κερδοφορία του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Αν θα έχουμε μια πολιτική που θα οδηγεί στο να κατοχυρώσει την ενέργεια σαν κοινωνικό αγαθό ή, αντίθετα, την αντιμετωπίζει σαν εμπόρευμα.
Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη "επένδυση" καμία σχέση δεν έχει με τις λαϊκές ανάγκες, των εργαζομένων, των αγροτών, των επαγγελματιών, των συνταξιούχων, των άνεργων, των νέων, των γυναικών, οι οποίοι έτσι και αλλιώς, χτυπιούνται σκληρά από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης- ΕΕ- ΔΝΤ.
Η κυβερνητική πολιτική για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης για "απελευθέρωση" και ιδιωτικοποίηση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Σε όλη τη χώρα γίνεται σκληρός ανταγωνισμός, κυριολεκτικά αγώνας δρόμου μεταξύ των ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα, να εξασφαλίσουν άδειες για να εγκαταστήσουν μονάδες παραγωγής ρεύματος με ΑΠΕ καθώς έχουν τεράστια οικονομικά κίνητρα.
Είναι φυσικό με τέτοια κίνητρα, με τέτοια εγγυημένη κερδοφορία, το ενδιαφέρον των αρπακτικών να έχει ξεπεράσει κάθε όριο και να έρχεται τώρα και η σειρά των Ακαρνανικών. Μια τέτοια επένδυση θα πλήξει ανεπανόρθωτα την περιοχή μας, τα βουνά μας δηλαδή, αλλοιώνοντας την ιστορική, αρχαιολογική, οικολογική φυσιογνωμία τους, διώχνοντας αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλλάζοντας τις χρήσεις γης και δημιουργώντας ένα δαιδαλώδες πλέγμα δρόμων και δικτύων που θα προξενήσει ανεπανόρθωτη ζημιά.
  • Θα ακούσουμε επιχειρήματα υπέρ της "επένδυσης", για την "πράσινη ενέργεια" και την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Θα ακούσουμε επιχειρήματα για την ανάπτυξη. Όμως η έννοια της οικονομικής ανάπτυξης δεν είναι μια ουδέτερη, τεχνοκρατική έννοια, αλλά έχει βαθύτατο οικονομικό - πολιτικό- ταξικό περιεχόμενο και σχετίζεται άρρηκτα με το ερώτημα "για ποιον;". Γιατί σήμερα αυτό που βλέπουμε, αυτό που ζούμε είναι ότι στο όνομα της ανάπτυξης το μόνο που προωθείται είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, η μεγιστοποίηση της κερδοφορίας των εγχώριων και ξένων μονοπωλιακών ομίλων ενώ την ίδια στιγμή συνθλίβονται αλύπητα τα δικαιώματα, οι ανάγκες και οι ζωές των εργαζομένων, της λαϊκής οικογένειας. Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι ανάπτυξη υπέρ των εργαζομένων και επιχειρηματικά συμφέροντα δεν πάνε μαζί. Και είναι πολλά τα παραδείγματα από αυτή την ανάπτυξη ακόμα και στο τόπο μας: Ελάχιστες θέσεις εργασίας, απλήρωτοι εργαζόμενοι, απαράδεκτες συμβάσεις και εργασιακές σχέσεις, χτύπημα ασφαλιστικών δικαιωμάτων, κατασκευές, οδικοί άξονες, ιχθυοκαλλιέργειες κλπ.
  • Θα ακούσουμε επιχειρήματα και για τις θέσεις εργασίας και εννοούνε μερική απασχόληση, ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία, μισθούς πείνας και συμβάσεις με καθεστώς δουλοπαροικίας. Εξάλλου  υπάρχει πείρα στην περιοχή μας  με ανάλογα παραμύθια νέων θέσεων εργασίας όπως έλεγαν με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο δήμο Ακτίου – Βόνιτσας θέση Γρίνα. Όπου εκεί αυτή την στιγμή στην κυριολεξία δουλεύει ένας μόνο εργαζόμενoς και αυτός με  ελαστικές μορφές απασχόλησης.
Το ΚΚΕ αντιτίθεται στην εγκατάσταση ιδιωτικών αιολικών πάρκων, και του συγκεκριμένου, στο πλαίσιο του συνολικού αγώνα ενάντια στην απελευθέρωση - ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα στη χώρα μας.
Η ανάπτυξη της περιοχής μας που ερημώνει δεν περνά μέσα από την καταστροφή του περιβάλλοντος, της φυσιογνωμίας των Ακαρνανικών βουνών που είναι στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την Ορνιθοπανίδα. Υπάρχει στο κατάλογο των οικότοπων της Ελλάδος με αξιοσημείωτη βλάστηση και σπάνια ενδημικά φυτά που φιλοξενούνται στην εν λόγω περιοχή. Είναι ένα μοναδικής ομορφιάς τοπίο, με πηγές και υδροφόρους ορίζοντες. Οι ενεργειακές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων δε σχετίζονται με τέτοιες ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά με την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής που στο κέντρο της θα έχει τον εργαζόμενο και τις ανάγκες του.
«ΑΣ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΨΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ
ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ
ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ».




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

.....................................................................................................................