Αρθρίτιδα Γόνατος : Πώς αντιμετωπίζεται με μικροεπεμβατική Αρθροπλαστική (MIS Knee)



Oρθοπαιδικός Χειρουργός Μιχάλης Θ. Κουγιάλης
Αρθρίτιδα Γόνατος : Πώς αντιμετωπίζεται με μικροεπεμβατική Αρθροπλαστική (MIS Knee)
Η αρθρίτιδα γόνατος είναι μια φλεγμονώδης πάθηση που χαρακτηρίζεται από την προοδευτική φθορά των δομικών στοιχείων της άρθρωσης , των αρθρικών χόνδρων, των μηνίσκων και των οστών, με αποτέλεσμα την σταδιακή της καταστροφή. Μπορεί να είναι εκφυλιστική, μετατραυματική, κληρονομική, ή και ρευματοειδής.



Οι ασθενείς παραπονιούνται για έντονο πόνο, έχουν οίδημα στην περιοχή του γόνατος και δυσκαμψία που δυσκολεύει την καθημερινότητά τους. Τα γόνατα είναι από τις βασικές αρθρώσεις του σώματός μας, που δυστυχώς, προσβάλλονται πιο συχνά από αρθρίτιδα λόγω της καταπόνησης αλλά και της κακής χρήσης. Τα συμπτώματα επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να παρουσιαστούν σε κατάσταση ηρεμίας ή κατά την διάρκεια της νύχτας με συνέπειες στην ποιότητα ζωής.  
Σε ποιους είναι απαραίτητη η Αρθροπλαστική Γόνατος;
Η χειρουργική επέμβαση Αρθροπλαστικής Γόνατος είναι κατάλληλη  για ασθενείς με χρόνιους πόνους στην άρθρωση, λόγω αρθρίτιδας, που δυσκολεύει όλες τις δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα το βάδισμα, την άσκηση και γενικότερα την καθημερινότητα των ασθενών. Σκοπός της επέμβασης είναι να ανακουφίσει τον πόνο, να αποκαταστήσει την ανεξαρτησία του ασθενούς και να προσφέρει γρήγορη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες που απαιτεί η σύγχρονη ζωή. Η Αρθροπλαστική Γόνατος είναι σήμερα μια επέμβαση ρουτίνας για τους εξειδικευμένους ιατρούς.
Τα πλεονεκτήματα της Μικροεπεμβατικής Αρθροπλαστικής Γόνατος
Η Μικροεπεμβατική Αρθροπλαστική γίνεται μέσω μιας μικρής τομής (7-10 εκατοστά) στην πρόσθια επιφάνεια του γονάτου. Δια μέσου αυτής της τομής αποφεύγεται η διαταραχή των μαλακών μορίων και η διατομή του τένοντα του τετρακέφαλου. Η κινητοποίηση  του ασθενούς είναι άμεση και η επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητες πολύ γρήγορη.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την:
  • Μείωση του μετεγχειρητικού πόνου.
  • Ελάχιστη απώλεια αίματος.
  • Άμεση μετεγχειρητική κινητοποίηση.
  • Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο.
  • Γρηγορότερη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες.
Η επέμβαση διαρκεί περίπου 60 - 80 λεπτά και είναι αναίμακτη και ανώδυνη. Η αναισθησία είναι τοπική (περιοχική) και όχι γενική. Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο 2-3 μέρες. Κατά την έξοδο του από το νοσοκομείο, μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί με σχετική άνεση, τις περισσότερες φορές χωρίς την χρήση περιπατητικών βοηθημάτων. Αξίζει να σημειωθεί πως με αυτή τη μέθοδο, σπάνια χρειάζεται μετεγχειρητική φυσικοθεραπεία.  
Η Μικροεπεμβατική Αρθροπλαστική πρέπει να εκτελείται από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό και μόνο αυτό εγγυάται ότι τα αποτελέσματα θα είναι εξαιρετικά και η ικανοποίηση των ασθενών πολύ υψηλή.
Εξέλιξη της Μικροεπεμβατικής Αρθροπλαστικής Γόνατος
Η  Μικροεπεμβατική Αρθροπλαστική είναι η εξέλιξη της κλασσικής μεθόδου και μπορεί να συνδυαστεί με όλες τις νέες χειρουργικές καινοτομίες όπως είναι η:
  • Ψηφιακή υποβοήθηση (Computer Assisted Surgery)
  • Πλοήγηση (Computer Navigation)  
  • Εξατομικευμένη αρθροπλαστική (Patient Specific Instruments)
  • Μονοδιαμερισματική Αρθροπλαστική (Unicompartmental Knee - μισό γόνατο)
Η μέθοδος της Μικροεπεμβατικής Αρθροπλαστικής, εφ' όσον εκτελείται από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό, φέρει καταπληκτικά αποτελέσματα για τους ασθενείς.  
Ο Oρθοπαιδικός Χειρουργός Μιχάλης Θ. Κουγιάλης έχει εξειδικευθεί στη Μικροεπεμβατική Αρθροπλαστική (Computer Assisted Surgery, Computer Navigation, Patient Specific Instrumantation) στο Royal Orthopeadic Hospital και στο Oxford University Hospital (Oxford Unicompartmental Knee) και έχει αποκτήσει τεράστια εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.athensorthocenter.gr ή επικοινωνήστε με τον κ. Κουγιάλη Μιχαήλ, Ορθοπεδικός Χειρουργός τηλ.: 2106837010 & 693 709 3980

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

.....................................................................................................................