Αγρότες από 41 νομούς της χώρας αποφάσισαν τις αγωνιστικές δράσεις για το επόμενο διάστημα




Με τη μαζική συμμετοχή εκπροσώπων του αγροτικού κινήματος από όλη τη χώρα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30 Οκτώβρη, στη Νίκαια της Λάρισας, η πανελλαδική σύσκεψη για το σχεδιασμό, την οργάνωση και τον πανελλαδικό συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων, την οποία οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.
Στη σύσκεψη, που ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Νίκου Αγγέλου, μέλους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που «έφυγε» πριν λίγο καιρό, πήραν μέρος εκπρόσωποι 11 Ομοσπονδιών και 100 και πλέον Αγροτικών Συλλόγων, καθώς και δεκάδων Επιτροπών Μπλόκων και Επιτροπών Αγώνα από 41 νομούς της Ελλάδας.

Μπαμπίνη : Αναμνήσεις


Από το αρχείο του Μπαμπίνη ΙΝ σας παρουσιάζουμε μια foto από μια παρέα μαθητών του Χωριού μας απολαμβάνοντας το αναψυκτικό τους πιθανώς σε μια ημερήσια εκδρομή του Δημοτικού μας Σχολείο , τον τόπο και την χρονολογία δεν την γνωρίζουμε ακριβός όπως και τα πρόσωπα ....Αναγνωρίστε τους  

ΒΕΛΑΝΙΔΟΔΑΣΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ (1ο μέρος)

«Κλώνοι μακρότονοι του δρυ, ψηλοί προστάτες μόνοι
των θεριστών, που φεύγουνε καυτή φεγγοβολιά,
μυριόφυλλοι και στεγανοί σαν κεραμίδια, κλώνοι
ανάεροι, κελιά φασών και ζιζικιών κελιά,
κι άλλον, που τώρα στον πλατύ τον ίσκιο σας ξαπλώνει,
εμέ, δραπέτη σώστε με από την αντηλιά»
(«Θερινόν», Αντίφιλος Βυζάντιος, απόδοση: Σίμος Μενάρδος)


Δείτε εδώ

Πολιτιστικός Σύλλογος Μπαμπίνης πρόσκληση σε PARTY


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μπαμπίνης ''ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΠΑΜΠΛΕΚΗΣ'' σας προσκαλεί στο party Νεολαίας  που διοργανώνει τη Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2016 κέντρο BOO! Cafe Bar. Σαρρή 21 Ψυρρή

Ώρα προσέλευσης 22:00

Είσοδος 7 € με ποτό


Πληρ: Φώτης Κομπλίτσης τηλ: 694 0527153

Σοφία Μπενέκου : 694 8392904

Ερασμία Στέρπη: 697 9247470

Σας περιμένουμε

Αύριο η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «ΑΜΑΔΡΥΑΔΑ», του Γιάννη Γερογιάννη.





ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ 31/10/ 2016 και ΩΡΑ 7μ.μ.

Σας καλούμε στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «ΑΜΑΔΡΥΑΔΑ», του Γιάννη Γερογιάννη
Η παρουσίαση θα γίνει στην αίθουσα της ελληνικής εταιρίας λογοτεχνών Γενναδίου 8 , όροφος 7ος τηλ. 210 3834559
Η παρουσίαση θα γίνει από την κα Ελένη Συκά Κοντόζογλου μέλος Δ.Σ. Ελληνικής Εταιρίας Λογοτεχνών, την κα Ρέα Γιαννοπούλου θεατρική συγγραφέα, μέλος Ε.Ε.Λ. και τον κ, Ιωάννη Δημητρούκα Δρ Ιστορίας. Θα χαιρετήσει ο πρόεδρος της Ε.Ε.Λ. κ. Κώστας Καρούσος. Επίσης θα χαιρετήσει ο Πρόεδρος της Ξ.Ε.ΛΟ.Τ. Μπάμπης Τσελεπής.
Τραγούδια της ποιητικής συλλογής θα τραγουδήσει η γνωστή ερμηνεύτρια Δάφνη Πανουριά, πλαισιωμένη από παιδική χορωδία.

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει.

Τιμητική βράβευση του Ορέστη Μπάκα στο Λονδίνο



Τιμητική βράβευση του Ορέστη Μπάκα στο Λονδίνο από το Ινστιτούτο Chartered Ship broker για τη πρώτη θέση ,διάκριση που κατέλαβε σε εκπαίδευση Ναυτιλιακού κλάδου σε όλη την Αγγλία για το έτος 2015 -16. Η απονομή του βραβείου εγινε από τον Πρώτο Λόρδο Lord of Mayoσε εορταστικό gala στο Λονδίνο στις 22 Οκτωβρίου 2016. 
ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ και από μας Ορέστη. 
Ο Ορέστης είναι γιος του Επαμεινώνδα Μπάκα και της Μαρίας Χρυσικού..

Θύμησες: Σπερνό


Ένα έθιμο την παραμονή της ονομαστικής εορτής που συνεχίζεται ακόμα...πάμε στην εκκλησία στην απογευματινή ακολουθία του εσπερινού ένα γλύκισμα σε πιάτο μείγμα με γεννήματα της γης σιτάρι βρασμένο ανακατεμένο με σουσάμι ζάχαρη αμύγδαλα καρύδια σταφίδες λίγο κανέλα διακοσμημένο με ρόδι καθαρισμένο ..μία γεύση ξεχωριστή ιδιαίτερα αγαπητή στα παιδιά..Κάθε οικογένεια όταν γιόρταζε ένα μέλος της πήγαινε στην εκκλησία το πιάτο αυτό ,το σπερνό όπως το λέμε για ευχές και για τα χρόνια πολλά στη γιορτή του και το μοίραζε σε παιδιά κυρίως που παρευρίσκονταν εκεί ανυπομονώντας να δοκιμάσουν τη γεύση του... ποιος δεν το θυμάται;

Όλα τα παιδιά τρεχανε μόλις χτυπούσε ή καμπάνα του εσπερινού και την άλλη μέρα στο σπίτι στο γιορτασι για κουραμπιέδες ραβανι και χρόνια πολλα....!!! όμορφες παιδικές αναμνήσεις!!!!τόσο κοντά όλοι ..!!!!.

Μπαμπίνη:Φόρος τιμής στους ήρωες του 1940(video)




Ετελέσθη επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων,από τον π.Κων/νο Φλωρόπουλο ,κατάθεση στεφάνων από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής, στη μνήμη των ηρώων, και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

VIDEO
              

Αλλαγή ώρας 2016: Μια ώρα πίσω τα ρολόγια

Μία ώρα πίσω θα πρέπει να γυρίσουν οι δείκτες των ρολογιών τα ξημερώματα της Κυριακής, 30 Οκτωβρίου.


Συγκεκριμένα, στις 04:00 οι δείκτες θα πρέπει να μετακινηθούν και να δείχνουν 03:00. Η χειμερινή ώρα θα διατηρηθεί έως και την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2017.

Μήνυμα του Δημάρχου Ακτίου-Βόνιτσας Γεωργίου Αποστολάκη για την 28η Οκτωβρίου


Η σημερινή μέρα 76 χρόνια μετά, αποτελεί σταθμό στην πορεία του έθνους μας, είναι μέρα μνήμης και τιμής για όλους τους Έλληνες.
Η επέτειος του ΟΧΙ, επέτειος της 28ης Οκτωβρίου μας διδάσκει ότι ένας λαός μονιασμένος
αγαπημένος με σημαία την πίστη και την ελπίδα μπορεί να έχει την Ελευθερία του.
Σήμερα καλούμαστε όλοι να παραδειγματιστούμε από την ψυχική δύναμη, τη θέληση και την αυτοθυσία των ηρώων του 1940 για το μέλλον της πατρίδας μας.
Είναι το ΟΧΙ της καρδιάς μας ενάντια σε εκείνους που προτιμούν τον συμβιβασμό, το διπλό παιχνίδι, είναι το ΟΧΙ το αδιαπραγμάτευτο της Λευτεριάς του Ελληνισμού, είναι το ΟΧΙ που έδωσε ελπίδες σε εκατομμύρια ανθρώπους ενάντια στο Φασισμό και το Χιτλερισμό.
Είναι το ΟΧΙ του λαού και των ηρώων που έπεσαν και μας απέδειξαν πως με την πίστη στο Χριστό, την συλλογικότητα, την ανιδιοτέλεια, την φιλοπατρία κερδίζουμε τη βία, την αδικία και τον παραλογισμό.
Καλούμαστε όλοι να παραδειγματιστούμε στις δύσκολες εποχές που διανύουμε να αξιοποιήσουμε τα διδάγματα και τις παρακαταθήκες που μας άφησαν οι ΗΡΩΕΣ του '40.

Για όσους δεν γύρισαν από το μέτωπο του '40.



Σήμερα η 28η Οκτωβρίου 2016 και είναι ανάγκη να θυμηθούμε και να τιμήσουμε εκείνους που αγωνίστηκαν στον πόλεμο του'40. Αρκετοί απ' αυτούς δεν γύρισαν πίσωΠερίπου 8.000 έμειναν για πάντα στη γειτονική χώρα άταφοι οι περισσότεροι. Σκύβουμε ευλαβικά το γόνυ μπροστά στους τάφους των νεκρών της Ελληνικής Ελευθερίας. Τιμούμε εκείνους πού αγωνίστηκαν για την ακεραιότητα της πατρίδας και το μέγιστο αγαθό της ελευθερίας στο έπος της Αλβανίας, με τις κακουχίες και τις περιπέτειες ενός στρατού που κλήθηκε να υπερασπίσει την πατρίδα του σ' έναν πόλεμο που κήρυξαν απροκάλυπτα οι δυνάμεις του άξονα. Τιμούμε τη μνήμη των υπέρ Πίστεως και Πατρίδος ηρωικώς πεσόντων κατά τον πόλεμο του 1940-41 εναντίον των Ιταλών και των Γερμανών.

Πεσόντες Μπαμπινιώτες στο έπος 1940-41

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΤΟΙΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙΣ

Έπεσαν στη διάρκεια του πολέμου τρείς  οι:

Μοίραρχος Τόντος Σπυρίδων, έπεσε στις 18 Απριλίου1941 σε βομβαρδισμό της πόλης του Αγρινίου κατά την Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα ,ενώ συντόνιζε την είσοδο του αμάχου πληθυσμού στα καταφύγια.

Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Χρυσικός Δημήτριος, υπηρετών στο Γ' Κέντρο Αιχμαλώτων έπεσε στις Βρύσες Αποκορώνου Χανίων, στις 19 Μαΐου 1941.



Στρατιώτης Σταμουλακάτος Σταύρος  , υπηρετών στο 24 ΣΠ,έπεσε στον Κότσικα Θεσπρωτίας, στις 26 Νοεμβρίου 1940.



Πηγή : Δ/νση Ιστορίας Στρατού/ΓΕΣ


ΑΝΔΡΩΝ  ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΠΑΣΑ ΓΗ ΤΑΦΟΣ

Μπαμπίνη: Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου 1940







Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε, στη Μπαμπίνη ο εορτασμός της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.Το πρωί τελέσθηκε  Θεία Λειτουργία και  Δοξολογία  στον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου από τον π. Κων/νο Φλωρόπουλο , η Δασκάλα του χωριού μας Θωμαις Γκάγκα εκφώνησε το πανηγυρικό της ημέρας , ακολούθησε  κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του ηρώου  του χωριού μας,  από τους μαθητές του Δημοτικού σχολείου.



ΜΠΑΜΠΙΝΗ: ΜΝΗΜΕΣ ΤΟΥ ΕΠΟΥΣ ΤΟΥ 1940






Του Αλέξανδρου Κυριαζή


 Κυριακή  βράδυ  27  Οκτωβρίου  1940   εκεί  προς  το  σούρουπο  ο εγγονός  ζητάει την άδεια  του  παππού να  παρακολουθήσει στην  αλάνα του διπλανού σπιτιού  τον  Καραγκιόζη. Δεν τελεσφορεί  η παρουσίαση  από  το  έντονο  κρύο  και  επιστρέφει στο  σπίτι , όπου  μετά  το «ελαφρό  δείπνο»  παίρνει  τη θέση  του  στα  φτωχά  «στρωσίδια»  στο  αριστερό χώρο του τζακιού    παρέα  πάντα  με  τον παππού.  


Πάμε για μελίκοκα;





Μια φράση  που ακούγονταν πολύ από τις παλιότερες γενιές…παιδιά κυρίως
Τότε που παρέμεναν αδιάφορα για το τηλεοπτικό πρόγραμμα και προτιμούσαν να παίζουν ή να πηγαίνουν απ΄τη μια άκρη του χωριού στην άλλη για να μαζέψουν μελίκοκα…μία από τις αγαπημένες  συνήθειες των παιδιών της δικής μου γενιάς.

Σχολική γιορτή για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην Μπαμπίνη (ΦΩΤΟ)




  Γιόρτασε σήμερα το Δημοτικό Σχολείο της Μπαμπίνης Ξηρομέρου την Εθνική μας Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Οι μαθητές τραγούδησαν και απήγγειλαν ποιήματα τιμώντας την Επέτειο του ΟΧΙ.

Δείτε foto


Εκτακτο δελτίο: Καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας από αύριο το απόγευμα

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το απόγευμα της Πέμπτης (27/10) μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης που εξέδωσε η ΕΜΥ.
Συγκεκριμένα:
Θα υπάρξουν κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιουνίου, τη Στερεά (κυρίως Δυτικά), την Πελοπόννησο (κυρίως τα δυτικά και βόρεια) και πιθανώς πρόσκαιρα την Παρασκευή στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία.
Επίσης, η ΕΜΥ περιμένει ενισχυμένους ανατολικούς βορειοανατολικούς ανέμους (6 με 8 και πιθανόν πρόσκαιρα 9 μποφόρ) και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, 5 με 7 βαθμούς που θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα.
Πηγή:  iefimerida.gr 

Παραδοσιακό λουκάνικο από το κρεοπωλείο ''ΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ'' και τον Κώστα Μασαλή





Η παρασκευή από την πρώτη ως την τελευταία φάση εκτέλεσής της στηρίζεται στον παραδοσιακό τρόπο.

το κρέας, που είναι και η πρώτη ύλη του λουκάνικου, να προέρχεται από χοιρινό . Ρίχνουμε (πιπέρι μαύρο,πιπέρι κόκκινο,αλάτι,πράσο) , μπαίνει στη μηχανή του κιμά και  αρχίζει η διαδικασία παρασκευής…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΡΥΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ:Γιάννης Γερογιάννης





Περπατήσαμε ώρες  εφτά . ανάμεσα σε χαράδρες και δάση,προσπεράσαμε 59.900΄δένδρα ,για να δούμε , ένα μνημείο μοναδικό. Τον Παρθενώνας του Υμηττού, την τελευταία δρυς του Υμηττού  κι η φύση μας αποζημίωσε. Αυτό δεν ήταν δένδρο ήταν η ιστορία  και η φιλοσοφία της Ελλάδος μαζί ΄Πίσω απ το μέγα δένδρο ,ο ναός του προφήτη Ηλία με θεμελίωση απ το βωμό του Δία.  Δεξιά μας το θυσιαστήριο όπου οδηγούσαν το ζώο για τη σφαγή  Στένευε η κρύπτη και χωρούσε μόνο το κεφάλι του ζώου . Ο ναός του Δία απέναντι  με κυκλώπειες πέτρες δύο σειρών. 7επι 10 η βάση του . Οι περισσότεροι ναοί, που έχω μετρήσει αυτή τη διάσταση έχουν . Ήταν χωρισμένος σε κυρίως ναό και  ιερό . Η  είσοδος απ την Ανατολή  κι ο πρόναος  στεγασμένος ή όχι   δεν έδειχνε που τελείωνε . Ο ξεναγός έλεγε ότι αυτό ήταν ο βωμός, αλλά μάλλον έχει άδικο  Τούτη η βελανιδιά προστάτευε τον τόπο. Ήταν η σκιά του τόπου  η θωριά της Ελλάδος . Λες κι είχε συνενοηθεί μαζί μου ξεναγούσε τους συνοδοιπόρους στα μυστικά των Δρυάδων.  Απέναντι μια δεύτερη δρυς καμένη ολοκληρωτικά απ τη μεγάλη φωτιά στην κορυφή της, είχε πριμνοβλαστήσει  κι έλεγε στον καθένα μας ότι ήταν αδύνατο να κάψεις τούτο το δένδρο .
κι όμως ετούτα τα μνημεία φυτεύονται . Με  ένα σπόρο ο καθένας θα δημιουργούσαμε άλλο περιβάλλον κι άλλο τόπο.Tην Αθήνα της δροσιάς 
και της Αναβλάστησης ,την Ελλάδα των μνημείων..Ο Δίας  ο ​"νεφελοσυνάκτης" συγκέντρωνε τα νερα και τα σύννεφα και πότιζε τον κάμπο της Μεσογαίας. Σήμερα φυτρώνουν μόνο αυθαίρετα  και τσίγκινες στέγες.





Η  ΝΥΦΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

(<<Δρυόεσσα>> αποκαλούσε ο ¨Ομηρος την Αττική  κι η βορειοανατολική πλευρά  ήταν δρυοσκέπαστη. Το 75% των δασών της Αττικής, χάθηκαν κατά τη διάρκεια της κατοχής ,σύμφωνα με το πόρισμα Δοξιάδη. )

Στην κορυφή του Υμηττού ,σ ένα μεγάλο δένδρο
οι σταυραετοί φωλιάζουνε, κίσσες κι άλλα πουλιά.
Οι ορειβάτες σταματούν, κάθονται στη σκιά του
Κι ο ξεναγός μας εξηγεί ,με μια βραχνή φωνή:
«Δρύες χιλιάδες ήτανε, σε τούτο δω το μέρος
μα όλα  αφανιστήκανε, κατά την κατοχή 
οι Γερμανοί τα κόψανε και οι μαυραγορίτες
η πείνα ,η εξαθλίωση, κι  η δύσκολη ζωή.»
Κάποιοι κατηφορίσανε ,πήγανε παρακάτω
Κι άλλοι χαιρέταγαν  την δρυ, τη μεγαλοπρεπή
Ένα παιδάκι ανέβηκε επάνω στα κλαριά της
κι αγκάλιαζε αυτή  την  δρυ ,που είναι  μοναδική.
Άφωνοι τότε μείναμε, με ανοιχτό το στόμα
στου Υμηττού  τη νύμφη αυτή,  την επιβλητική.
Άφωνοι  προχωρούσαμε , αμίλητοι, θλιμμένοι
κι όλοι σκεφτόμασταν την δρυ και την καταστροφή……...

15ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΟΡΟΓΡΑΦΩΝ 3/7/2016 ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ: 1ο βραβείο Χορεύτριας ΕΥΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ



15ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΟΡΟΓΡΑΦΩΝ 3/7/2016 ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ: 1ο βραβείο Χορεύτριας από τη συμπατριώτισσα μας ΕΥΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (κόρη της Κων/νας Μασαλή) 1ο βραβείο Χορευτή ΙΒΑΝ ΝΕΤΣΙΤΑΙΛΕΝΚΟ 2ο βραβείο Χορευτή ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΒΝΕΡ

Συγχαρητήρια στην ΕΥΗ και στα άλλα παιδιά






VIDEO

     
         

         

         


Εικόνες ντροπής στο γήπεδο του χωριού μας






Άγνωστη ξήλωσαν και πήραν το συρματόπλεγμα από την περίφραξη του γηπέδου του χωριού μας ,φαίνεται έχουν βάλει σκοπό να πάρουν τη περίφραξη του γηπέδου καθώς συνεχίζουν το ξήλωμα του συρματοπλέγματος  



Foto: Όπως παλιά μαθητές Δημοτικού σχολείου Μπαμπίνης



Από το φωτογραφικό αρχείο του Μπαμπίνη ΙΝ ,μαθητές Δημοτικού Σχολείου Μπαμπίνης σε ημερήσια εκδρομή με Δάσκαλό τον αείμνηστο Χρήστο Μπαούρδα , χρονολογία περίπου γύρω στο 1976-77.

Αναγνωρίστε τους μαθητές και τις μαθήτριες καθώς και τον Δάσκαλο δίπλα στον Χρήστο Μπαούρδα  

Κελί-Ι.Μ. Ζωοδόχου πηγής (Γαβαλού) VIDEO. Ανδρέας Κουτσοθανάσης





Το μοναστήρι είναι ευρέως γνωστό με την ονομασία ''Κελί ή Κελλάκι''
Η ευρύτερη περιοχή αποτελούσε λημέρι του μεγάλου οπλαρχηγού της Ρούμελης κατά τον αγώνα της απελευθέρωσης από τον Τούρκικο ζυγό και ηγέτη της Τρίτης φάλαγγας κατά την έξοδο του Μεσολογγίου Δημητρίου Μακρή ο οποίος ήταν θρέμμα της Γαβαλούς.
Πίσω από το Ιερό του Καθολικού βρίσκεται ο τάφος του τελευταίου μοναχού που εγκαταβίωσε στην Ιερά Μονή, μοναχού Ησαΐα (+1943).
Από τότε και μετά έσβησε ο μοναχισμός από την Μονή και για ένα διάστημα εγκαταστάθηκε εκεί μια φτωχή οικογένεια από το χωριό της Γαβαλούς με διακόνημά τους την συντήρηση του χώρου και την διατήρηση της ζωής στο πάλε ποτέ ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Κελιώτισας.
Σήμερα από την Ιερά Μονή σώζεται μόνο το επιβλητικό πέτρινο σταυροειδή με τρούλο Καθολικό της χτισμένο το 1788 και προσφάτως ανακαινισμένο.Κοντά στο Καθολικό βρίσκεται και ένα κτήριο στο οποίο φιλοξενούνται προσκυνητές καθώς και μια πηγή που δροσίζει τους επισκέπτες.
Κάθε χρόνο πλήθος κόσμου καταφθάνουν από νωρίς το απόγευμα της παραμονής στις 22 Αυγούστου από όλη την ευρύτερη περιοχή της Μακρυνείας καθιστώντας το ως μεγάλο προσκύνημα μιας και αυτό το διήμερο χιλιάδες προσκυνητές προστρέχουν στην Χάρη της Κελιώτισας.

VIDEO


         

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ: Μια ηρωική μορφή του 1821: O Βρουκόλακας (ή Βρυκόλακας - Βρικόλακας)




ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

O Βρουκόλακας  (ή Βρυκόλακας - Βρικόλακας)

     Στα μέσα του 18ου αιώνα η διαμάχη των Κατσικογιαννέων με τους Γριβαίους έχει πάρει διαστάσεις πολέμου (βλέπε εργασία «Θεόδωρος Γρίβας, ο σταυραετός της Λάμιας). Αυτή η κατάσταση δίνει την δυνατότητα οι «κλέφτες» να κατεβαίνουν από τα λημέρια τους στα βουνά και να κτυπούν περιοχές με σημαντικά  οικονομικά συμφέροντα των Τούρκων.
      Με την ανάληψη του πασαλικιού από τον Αλή Πασά, ο Αλής για την προστασία των συμφερόντων του, φέρνει από τα Αγραφα τον Τσόγκα.  Αυτός δεν κάνει το λάθος  να διαμείνει στην Βόνιτσα, την εκάστοτε έδρα των Κατσικογιαννέων ή των Γριβαίων, αλλά προτιμά την περιοχή της Ζαβέρδας. 
      Για την περιοχή που ο Τσόγκας είχε την εγκατάστασή του (τα σαράγια του όπως ονοματίζει το δημοτικό τραγούδι), έχουμε την ενημέρωση από  την εργασία «Με την ματιά ενός πεντάχρονου» ότι βρίσκονταν στους πρόποδες του λόφου της Κεχροπούλας.......
  
Περισσότερα εδώ

Οικολογική Δυτική Ελλάδα:Να σκεφθούμε βαθύτερα τις πλημμύρες



Γιώργος Κανέλλης
Αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου,
Επικεφαλής της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η Οικολογική Δυτική Ελλάδα συμπαρίσταται θερμά στους κατοίκους του Μεσολογγίου και της Ναυπάκτου που υπέστησαν ζημιά ή και βρέθηκαν έξω από τις κατοικίες τους μετά τις μεγάλες νεροποντές των προηγουμένων ημερών.
Πέραν των αυτονόητων κινήσεων που οφείλουν να γίνουν αμέσως για την αποκατάσταση των ανθρώπων που πλήγηκαν, κρίσιμο είναι, τώρα που η πλημμύρα είναι πρόσφατη, να εντοπισθούν όχι μόνο οι αστοχίες που συνέβαλαν στην χειροτέρευση της κατάστασης, όπως μη λειτουργούντα αντλιοστάσια ή ρέματα ακαθάριστα από σκουπίδια, μπάζα, κλαδιά αλλά και τα σημεία των δύο πόλεων, ιδίως του Μεσολογγίου που πλήττονται πρώτα και  περισσότερο σε περιπτώσεις τέτοιων ακραίων καιρικών φαινομένων.
Τα συμπεράσματα που θα βγουν σχετικά με τις πιο ευαίσθητες σε πλημμύρες συνοικίες οφείλουν να οδηγήσουν σε μέτρα όσο τολμηρά χρειάζεται.
Το τονίζουμε αυτό, έχοντας υπόψη ότι λόγω της ήδη εν εξελίξει κλιματικής μεταβολής η συχνότητα τέτοιων φαινομένων θα είναι μεγαλύτερη όπως και η έντασή τους, έστω και αν εναλλάσσονται με περιόδους, εξίσου ζημιογόνου στη γεωργία, ξηρασίας.
Ετοιμότητα, πρόληψη, αποφυγή δόμησης σε υψόμετρα κοντά στο επίπεδο της θάλασσας είναι αναγκαία περισσότερο απ’ ότι στο παρελθόν. Ο καιρός έχει χαλάσει για τα καλά.



.....................................................................................................................